Apunts PEPMI 02/02/2015 (2015)

Apunte Español
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 2º curso
Asignatura Producció i expressió periodística en multimèdia i interactius
Año del apunte 2015
Páginas 3
Fecha de subida 02/03/2015
Descargas 12
Subido por

Vista previa del texto

Producció i Expressió Periodística en Multimèdia i Interactius Classe 4 – 02/03/2015 Periodista multimèdia Què ull que l’audiència entengui de la història? Què necessiten saber i entendre? Què vull comunicar? Quina història necessito explicar? (Dirigir el text en la història) Què he de recollir per explicar la història i què funciona per transmetre la informació a l’audiència? (Eina que s’adapti al que es vol explicar) Elements multimèdia Text Àudio Fotos Context Emocion s via veu Demostraci ó Antecedent s Sentit de Captura un Mostra lloc moment accions Anàlisi Establir Idea de la l’estat persona d’ànim Idea de Idea del lloc la persona Explicació Profunditat Vídeo Slide Gràfics show circulars Emocions Demostra Mostra una via petita part presència i d’un tot veu Estableix una seqüènci a Gràfics de barres Il·lustra una tendènci a a la baixa o a l’alta Compara Compara parts d’un r totals tot mitjançant percentatge s Sentit del lloc Sentit de la persona Una experiènci a Periodisme crossmedia El periodista a través de l’ús de diferents elements multimèdia amplia la història.
Periodisme multiplataforma.
Cadascun dels continguts expressats e diferents suports ha d’aportar alguna cosa a la història.
Periodisme de dades Una de les primeres variables per poder decidir si es fa o no periodisme de dades és tenir una gran quantitat de dades i tenir-hi accés lliure.
Què són les dades? Les dades són petits punts d’informació de referència que, sovint, no són rellevants en primera instància, però que massivament són importants quan es veu des d’un angle adequat.
Producció i Expressió Periodística en Multimèdia i Interactius El periodisme de dades pot ajudar al periodista a explicar una història complexa a través de l’ús de la infografia.
Les dades poden ser una font d’informació.
Usant les dades els periodistes transformen una cosa abstracta en alguna cosa que gairebé tothom pot entendre i relacionar.
Les companyies busquen “sense makers”, constructors de contingut que sàpiguen com aprofundir a través de les dades i transformar-ho en alguna cosa tangible.
Quan no usar periodisme de dades? - Quan el text pugui ser millor a través de text o multimèdia Quan tens pocs punts d’informació Quan hi ha poca variabilitat en les dades, no hi ha una tendència clara Quan hi ha poques dades però hi ha informació que pot servir als lectors per entendre es pot fer una taula, és clar, fàcil de llegir i no crea expectatives falses de la història.
Noves professions - - - Community Manager: s’encarrega de donar bona imatge a l’empresa, a través d’estratègies de social media. És l’encarregat de gestionar i construir una marca personal a través de les eines socials.
Curator (documentalista): busca informació d’interès per al mitjà i l’organitza per facilitar-hi l’accés a l’usuari i al propi mitjà. Dóna sentit al contingut que altres creen i en selecciona el més important per presentar-ho al mitjà.
Freelance Periodisme ciutadà Característiques de l’usuari - Distribuïdors Innovadors Mostradors d’experiències Prosumidors (productors + consumidors) Jay Rosen: “Quan la gent coneguda anteriorment com l’audiència de la premsa usa les euines que tenen al seu poder per informar-se els uns als altres, això és periodisme ciutadà”.
Èxits del periodisme ciutadà: cobertura de desastres naturals com el tsunami de l’Oceà Índic, el 26 de desembre de 2004 (metro de Londres, els de Madrid, Nova York o Bombay en les protestes de Birmània).
Té el valor d’haver estat allà quan ha passat alguna cosa.
El periodisme ciutadà està transformant la idea que informar és només una qüestió de professionals.
Com participar? - Comercialització d’una participació selectiva (VilaWeb) Escriure cròniques per al mitjà i participar en un Consell Editorial dels Usuaris (La Vanguardia) Producció i Expressió Periodística en Multimèdia i Interactius - Progressiva conversió en comunitat social de gestió de continguts (racó català) ...