Práctica - Parpadeo Atencional (2016)

Pràctica Español
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Psicología - 2º curso
Asignatura Percepció i Atenció
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 24/09/2017
Descargas 8
Subido por

Descripción

Profesores: Ferran Pons y Aznar

Vista previa del texto

¿Necesitas más apuntes? Encuéntrame en Unybook.com buscando @zirt ¡No olvides puntuar y comentar! PRACTICA 1: PARPELLEIG ATENCIONAL INSTRUCCIONS: Aquesta pràctica es divideix en dos blocs molt semblants. Ambdós consisteixen en una sèrie d'assajos que comencen amb la paraula "Atenció" al centre de la pantalla, seguida del signe '+'. Després d'això, es presenta una paraula en majúscula més o menys durant un segon. Has de llegir aquesta paraula. Després se't presentarà una llista formada per cadenes de 7 consonants sense sentit molt ràpidament (com GJMKLRS). Barrejades amb aquestes cadenes sense sentit apareix una cadena composada per un dígit (com 5555555) i també una paraula en color vermell, entre dues X (com XCOTXEX).
Al final de la llista se't faran dues preguntes en aquest ordre: - Primer es pregunta si la paraula que apareix en vermell té relació amb la paraula que havies llegit al començament, per exemple FOC-FUM o FORMATGE-RATOLÍ són paraules relacionades; en canvi REGLE-CARRO o GOTA-LLIMA no ho són. Així doncs, has de prémer la tecla [S] si les paraules estan relacionades. Si no estan relacionades has de prémer la tecla [N].
- En segon lloc, es preguntarà si el dígit que apareix a la llista és parell o senar. Has de prémer la tecla [S] si el número és parell i la [N] si és senar.
Cada assaig complet dura al voltant de 3 segons. Després de 48 assajos començarà la segona part, idèntica a la primera amb la única diferència que només has de parar atenció a les paraules, ignorant el número. Per tant només se't preguntarà si les paraules estaven relacionades i has de respondre igual que a la primera part. Quan acabi l'experiment s'obrirà una finestra amb els resultats, amb un botó per guardar-los.
La quantitat d’informació que ens arriba de l’exterior és enorme, i canvia constantment. La capacitat atencional dels humans és limitada. El nostre cervell té mecanismes selectius que controlen a quins estímuls atenem i a quins no.
¿Necesitas más apuntes? Encuéntrame en Unybook.com buscando @zirt ¡No olvides puntuar y comentar! PRACTICA EJEMPLO 1. Mesurar el curs temporal de l’atenció; el paradigma del RSVP: T1: DETECTAR R Y C T2: DETECTAR C NOMES Utilitzem la tècnica: ràpid visual serial presentation. Abans no processàvem la C, nomes la R. En el eix d’abaix tenim diferents Lags (ms). Objectiu; detectar C. Processament de dos targets on en el tercet Lag no es processa la C (lletra) per que estàs processant primerament la R (lletra). EXPERIMENT: La professora ens diu que després de R ve la C; En primer lloc fem el (EXPERIMENTAL) detectem la R però no som capaços de processar la C per que el meu cervell esta processant (semàntic) la R, per tant, la línia baixa molt un 20%. La profe ens diu que nomes detectem la C; En segon lloc si ignoro la R i tinc una percepció i processament (semàntic) de la C d’un 80% (CONTROL).
2. Interpretar els resultats de la practica segons els models d’atenció selectiva: • MODELS DE FILTRE: Quan s’identifica el primer estímul (T1), el seu processament ocupa els recursos antecionals. Durant aquest interval de tems (parpelleig atencional Explica com processes el control segons processes el experimental); es produeix als 300mls), l’estímul test (T2) no pot ser processat mes enllà de les seves característiques físiques mes elementals. Els seu significat no es processa.
• MODEL DE SELECCIÓ TARDANA: El model de selecció tardana no ens explicaria aquest experiment/resultats. Per que ens afirmaria que detectem tant la R com la C. Tots els estímuls es processen, incloent el significat. Quan apareix l’estímul T1 es dóna un processament que ocupa els recursos atencionals. Al mateix temps, el significat del test (T2) també es processa, i queda en la memòria operativa esperant a ser seleccionat per a la resposta. Però, si el processament de T1 triga massa (durant el parpelleig atencional), la traça de memòria de la paraula test (T2) s'esvaeix i no es pot recordar.
¿Necesitas más apuntes? Encuéntrame en Unybook.com buscando @zirt ¡No olvides puntuar y comentar! 3. Aplicació dels enregistraments de potencial evocats (ERP) a l’estudi.
MESURA DELS CORRELATS ELECTROFISIOLÒGICS DELS PROCESSAMENT DEL TARGET 2 (T2): A nivell neural mesura l’electricitat del cervell (mesura indirecta; posant uns cascos). La resposta a partir de la presentació de C. L’ONA N400; es un component que esta relacionat amb les violacions o incongruències semàntiques (ex; roda y color son incongruents), per que les detecta. Es veu com es processa mentalment el Target 2. Amb paraules decontextualitzades la N400 es torna mes negativa que per paraules contextualitzades. Son processament des Target 2 a partir de Target 1.
Que passara amb les N400 de les paraules semànticament NO relacionades durant el parpelleig atencional. ? - En les paraules relacionades: Tant el model 1 com en el 2 no hi haurà N400.
- En les paraules No relacionades: En el model de FILTRE; el lag 3 no el processem, no hi ha N400 ((No hi ha augment de la N400 quan es presenti una paraula no relacionada durant el PA (Lag 3). Si que ho trobaríem fora d’ell (lag més gran)) En el model de SELECCIÓ TARDANA: La paraula (T2) no relacionada generaria un augment de la N400 inclús quan apareix durant el PA (lag 3), ja que el seu significat es processa.
A nivell conductural: m’ho explica MODEL 1 A nivell fisiològic ERPs: m’ho explica MODEL 2. En el lag 3 som capaços de detectar l’ona N400 es decir es produeix un processament semàntic.
Heminegligència: dèficit en la lateralització de l’ atenció. Problemes per fixar l’atenció en un hemicamp visual (normalment l’esquerra, degut a una lesió a l’ hemisferi dret) ...