Text Seminari: Lippmann (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 2º curso
Asignatura Teories de la comunicació
Año del apunte 2014
Páginas 1
Fecha de subida 22/10/2014
Descargas 11
Subido por

Vista previa del texto

La opinió pública, W. Lippmann Capítol 1: el món que ens envolta i les imatges de la nostra ment Opinió pública. Elements que li donen forma: - Individus q opinen Tema del que s’opina Àmbit o context on s’opina Influència que exerceix la opinió pública a la manera de concebre el món.
Forma de comparació a la convicció dels polítics durant les seves campanyes Imatges simbòliques creades per la pròpia ment.
Ambient real i ambient fictici: simplificació del medi en el qual actuem per poder actuar amb bon criteri Anàlisi de les diferents concepcions humanes del món: 1. Desajust entre realitat i ficció 2. Actuem en base a la ment que percebem. Relació fictícia i diferent en cada individu degut a la diferent concepció del món Pseudoentorn: imatges mentals que tenim del món que ens envolta però realment no coneixem. Idees mentals. Ens permet captar la informació Qui s’encarrega de formar aquestes imatges mentals són els mitjans de comunicació. Creen la realitat des del seu punt de vista. Risc: tenim una imatge equivocada del món real que ens envolta. Les imatges mentals dels individus no es corresponen amb el món exterior Existeix un món real però difícilment tindrem concepció de tot el que passa.
Aquest text es pot relacionar amb l’agenda setting: imatges que tenen els mitjans i es transfereixen a les nostres ments. Aquella que en primer lloc selecciona les temàtiques rellevants d’aquelles existents i després les jerarquitzen. No ens diuen com pensar però si sobre què pensar.
*Lippmann: conservador, 2 premis Pulitzer “En consecuencia, argumentaremos que... nos permitiría escapar de la intolerable e inviable ficción que cada uno de nosotros deberíamos...”  Quimera, inabastable, però base de la democràcia. Quan menys coneixement d’alguna cosa, menys capacitat i llibertat a decidir. La majoria de la població no té un coneixement que li permeti tenir una concepció crítica de la realitat.
“el mundo que debemos afrontar públicamente queda fuera de nuestro alcance, visión y comprensión” ...