Pràctica 2: Paracetamol en sèrum (2015)

Pràctica Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Farmacia - 4º curso
Asignatura Toxicologia
Año del apunte 2015
Páginas 2
Fecha de subida 15/04/2016
Descargas 15
Subido por

Vista previa del texto

Sara Sanz Pràctica 2 : determinació de paracetamol en sèrum ♥ El paracetamol és un dels analgèsics i antipirètics més freqüents. La intoxicació aguda per ell no és freqüent, però és potencialment mortal (20 compr intoxicació greu i 40 comp la mort).
L’òrgan diana és el fetge i amb molta menys freqüència el ronyó. L’hepatotoxicitat es produeix per l’atac a les proteïnes hepàtiques del producte reactiu NAPQ1 que es forma en gran quantitat en cas de sobredosi.
El tractament d’aquesta intoxicació consisteix en l’administració per VO de carbó actiu per evitar l’absorció del fàrmac i pot requerir l’ús d’un antídot (N-acetilcisteïna) Objectiu de la pràctica Determinació de la concentració de paracetamol, valoració del pronòstic de la intoxicació en relació a la hepatotoxicitat i l’adequació al tractament.
♥ Hi ha factors de risc que incrementen la toxicitat del paracetamol:  Alcoholisme crònic suposa malnutrició donat que tan sols es dediquen a beure  Anorèxia donat que no mengen també presenten malnutrició El mètode es basa en la reducció per part del paracetamol d’un compost fèrric a ferrós en medi àcid, aquest compost ferrós presenta absorbància a 593nm  Paracetamol + aigua = calibradors i mostra  Acetat d’etil + NaCl + calibradors i mostra = B  Tampó acetat + triazina + clorur ferrós + B = barreja final  Mesurar absorbància La malnutrició afavoreix que els nivells de glutatió disminueixin en el nostre organisme, aquest es gasta i no l’estem reposant. Quan no hi ha glutatió, la via per la qual el paracetamol es metabolitza (a través del CYP2E1) se satura i es produeix una acumulació d’un metabòlit reactiu anomenat NAPQ1. Aquest causa hepatotoxicitat, primera manifestació de la intoxicació.
Recordem que la concentració que hi ha de Triazina (el que mirem a l’espectrofotòmetre) és equivalent a la concentració de paracetamol present a la mostra Si s’administra N-acetilcisteïna, aquesta afavoreix la síntesi de glutatió ja que la cisteïna forma part de la seva estructura. De manera que està considerada l’antídot Recordar que quan bevem alcohol, s’augmenta la síntesi de CYP2E1. Hi ha la particularitat que aquest CYP té molta més afinitat pel metanol que no pas pel paracetamol, de manera que es retarda la toxicitat hepàtica ja que desplaça la seva unió pel fàrmac.
3 Sara Sanz PREGUNTES Està indicada l’administració de N-acetilcisteïna en casos d’intoxicació per paracetamol? Si Una dona de 40 anys amb anorèxia (actualment pesa 42Kg) està deprimida des de fa 2 mesos. Acaba de realitza un intent de suïcidi ingerint 16 comprimits d’1g de paracetamol.
Hi ha risc d’hepatotoxicitat per paracetamol? Perquè? Si, perquè té anorèxia (explicar la malnutrició anteriorment esmentada) Com afecta l’alcoholisme crònic a la toxicitat del paracetamol? La ingesta crònica d’alcohol indueix a que es facin moltes còpies de l’enzim CYP2E1 Com afecta l’alcoholisme agut? El que fa la ingesta aguda d’alcohol de manera no crònica és augmentar la semivida de l’enzim CYP2E1 fins unes 37h aproximadament 4 ...