eac 7 (2014)

Ejercicio Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Administración y Dirección de Empresas - 1º curso
Asignatura introduccio a la economia
Año del apunte 2014
Páginas 3
Fecha de subida 28/03/2015
Descargas 16
Subido por

Vista previa del texto

Introducció a l'Economia Tema 7 EAC 7 1. Indiqueu on s’anotaria cadascuna de les següents transaccions dins de la Balança de Pagaments catalana, així com en quina columna (quin signe tindria): a) Un japonès compra un bo d’una empresa catalana amb venciment a un any per valor de 5.000 euros.
Compte financer amb signe positiu b) Una ONG catalana envia 40.000 euros a l’Àfrica perquè els habitants d’una regió africana puguin comprar aliments després d’una mala collita.
Compte corrent amb un signe negatiu c) Una empresa catalana paga 80.000 euros per la compra d’una patent a una empresa russa.
Compte de capital amb signe negatiu d) Un empresari català ven la seva empresa a un empresari suec per valor de 150.000 euros.
Compte financer amb signe positiu e) Un grup de catalans viatgen a París per fer turisme, gastant 7.000 euros.
Compte corrent amb signe negatiu f) Un català obre un compte corrent en un banc alemany, ingressant 500 euros.
Compte financer amb signe negatiu 1 g) Diversos inversors coreans compren als catalans accions de “Catalana Occident” (amb la intenció de vendre-les quan cotitzin un 30% més alt).
Compte financer amb signe positiu h) Un restaurant català compra una caixa de vins de Califòrnia per 250 euros.
Compte corrent amb signe negatiu i) Una empresa peruana compra autobusos a la ciutat de Barcelona i els envia al Perú.
Compte corrent amb signe positiu j) Un francès que treballa per una empresa catalana ingressa la seva nòmina, emesa per un banc català, en el seu banc de París.
Compte corrent amb signe negatiu 2. Suposeu que Europa descobreix enormes jaciments de petroli i comença a exportar-los als Estats Units.
a) Dibuixeu un gràfic representatiu del mercat de divises on apareguin les corbes de demanda i oferta d’euros a canvi de dòlars i mostreu l’efecte que tindrà aquest fet en el gràfic anterior.
S D’ D L’augment de les exportacions europees suposa un increment de la demanda d’euros que provoca un augment del tipus de canvi d’equilibri en el mercat de divises (una apreciació de l’euro).
2 b) Com afectarà això al tipus de canvi entre el dòlar i l’euro? El fet que Europa exporti petroli als Estats Units provocarà que augmenta la renda nacional perquè augmentaran les exportacions i això el que provocarà es un encariment dels preus europeus que derivarà en una apreciació de l’euro respecte al dolar.
c) Què passarà amb les exportacions europees d’altres béns i serveis? Les exportacions europees de altres bens i serveis disminuiran degut a la apreciació de la moneda per tant els inversors preferiran comprar a altres països més barats, es a dir que disminuiran les exportacions europees d’altres béns i serveis ja que s’apujaran els preus.
d) I amb les importacions europees de béns i serveis procedents dels Estats Units? Las importacions europees de bens i serveis augmentaran ja que el dolar es devalua en respecte el euro per tant amb menys preu poden comprar els mateixos bens als EUA.
e) Quin serà l’efecte sobre la balança comercial entre la zona euro i els Estats Units? En un primer moment la balança comercial de la zona euro creix degut a l’increment de les exportacions que realitza de petroli però a mesura que passa el temps les forces del mercat fan que l’augment de les exportacions aprecien la moneda i provoquen la pujada dels preus de altres béns i serveis a Europa que provocarà que augmentin les importacions i disminueixin les exportacions de altres bens i serveis.
3 ...