1. Generalitats Botànica Farmacèutica (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Farmacia - 1º curso
Asignatura Botanica farmaceutica
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 28/04/2016
Descargas 3
Subido por

Descripción

Tema 1 de generalitats dde botànica farmacèutica

Vista previa del texto

Rafiki Botànica Farmacèutica 2015/16 1. Generalitats La botànica és la ciència que estudia tot el que s’ha considerat com a vegetal, ja sigui actual o fòssil. Aquest estudi comença amb Dioscòrides amb de Materia Medica, on va estudiar 600 plantes. Actualment es considera vegetals aquells organismes autòtrofs, amb plasts i clorofil·la que produeixen matèria orgànica. Aquesta definició es queda curta pel que fa al camp de l’estudi de la botànica ja que inclou: algues, fongs (heteròtrofs), molses, falgueres i plantes superiors.
La típica classificació dels éssers vius en cinc regnes ha quedat obsoleta davant tots els descobriments i avanços que es van produint. La classificació “vàlida” és la dels tres dominis: Archea, Bacteria i Eukarya. Les plantes pertanyen a aquests dos darrers dominis.
A pics, segons nous descobriments alguns éssers vius canvien de famílies i, fins i tot, de regne (entenent el terme en el significat de sistemàtica).
La botànica es basa en la morfologia, fisiologia, estudis evolutius, relacions entre els organismes... De tot això se’n deriven altres branques com ara la botànica farmacèutica que estudia els organismes vegetals amb activitat farmacològica, la botànica farmacèutica, etc.
De la recol·lecció, el conreu i la biotecnologia sorgeix la biodiversitat que tenim actualment. Nosaltres obtindrem un ús directe de les plantes medicinals amb alcaloides per utilitzar-los en farmàcia (hemisíntesi i síntesi), en aliments, cosmètica, forense...
Una planta medicinal és tota espècie vegetal, que sencera o una part, té activitat farmacològica.
   Planta medicinal: la planta sencera.
Droga vegetal (substància vegetal): la part que s’utilitza. Ex: fulla, arrel...
Principi actiu: la substància que produeix l’efecte. Solen ser alcaloides.
Les plantes són medicinals perquè tenen principis actius (heteròsids, tanins, olis essencials, gomes i mucílags...) que produeixen canvis en els organismes que el fan tornar a un estat fisiològic adequat.
Planta Droga PA Nicotina tabacum Fulla dessecada nicotina Papaver somniferum Làtex morfina Coffea aràbiga Llavors cafè També hi ha heteròsids: Digitalis pupurea, “fulles de digital”, funció cardiotònica.
Olis essencials: Thymus vulgaris, “farigola”, antibacterià i antiespasmòdic.
Rafiki Botànica Farmacèutica 2015/16 Mucílags: Althea officinalis, acció antiinflamatòria.
Les plantes produeixen aquestes substàncies (metabòlits secundaris) perquè per elles són beneficiosos. S’han hagut de defensar dels depredadors de manera física (espines) o de manera química amb repel·lents, substàncies tòxiques... Aquestes substàncies no són essencials per a la seva vida però tenen, normalment, una funció protectora. Ex: l’antibiòtic dels fongs contra els bacteris.
No totes les plantes tenen la mateixa activitat. Hi ha plantes molt actives, que es consideren tòxiques i són exclusivament manipulades per la indústria; i, plantes innòcues a les dosis recomanades: poc tòxiques amb marge de seguretat ampli.
...