Conferència Miren (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 2º curso
Asignatura Teoria i estructura econòmica
Año del apunte 2015
Páginas 2
Fecha de subida 24/03/2015
Descargas 4

Vista previa del texto

Conferència Miren Etxezarreta Espanya va bé?      Vivim en un sistema capitalista, buscant la maximització dels beneficis.
Societat on existeixen 2 grups de persones: propietaris del capital i els treballadors El nostra capitalisme és molt dinàmic. A la recerca del benefici, el capitalisme sempre ha de créixer. Quan no ho fa, entrem en crisi (com ara). La competència entre capitalistes ens porta al creixement (força de la competència). Capitalisme sense creixement no existeix. Concentració de capitals: capitalisme absorbent, els productors més potents es mengen els petits.
Globalització: expansió del capital a tot el món. Expansió desigual entre països. Països centre (rics), països perifèrics (depenen del centre, actualment la perifèria d’Europa és Espanya, Portugal, Irlanda S...), i països emergents (Xina, Índia, Brasil, Sud Àfrica). Tots els països actuen sota els valors capitalistes. Es produeix a tot el món per a tot el món. Els treballadors de tot el món competeixen entre si.
Societat capitalista: o Mercat del sector privat o Sector públic (Estat): institucions públiques internacionals (FMI, BN, OMC, UE..) Actualment, el sector privat controla molt el sector públic.
  El mercat: teoria del goteig: la teoria econòmica convencional ens diu que a través de l¡actuació del capital privat (els mercats) obtenim el millor sistema econòmic per a tots. Això suposa una expansió quantitativa i una transformació interna (adelgazamiento de les classes mitjanes i fort augment de les classes pobres). Les decisions preses pel mercat conduiran al benestar de la comunitat.
Ineficiències del mercat: el mercat no és proporcionat amb els béns del món. Valor del PIB mundial: 63 bilions de dòlars / Valor del mercat financer: 955 bilions de dòlars La crisi econòmica:  Paper del sector públic: es planteja que la intervenció pública (Estat) resoldrà les ineficiències del mercat.
Com? o Estat: estructura social dedicada a reproduir la societat existent a favor de les classes dominants amb l’acceptació de les classes dominades. Per a això, es dota d’un doble poder:  Ha de complir el que mana: lleis  Té el poder d’obligar: monopoli de la violència A més, ha de justificar el sistema i la seva actuació: legitimació  Econòmica  Ideològica  Repressió L’Estat ha de sostenir l’estatus quo. Actua a molts nivells: estatal, regional (CCAA), municipal. I actua de forma similar en organitzacions polítiques diferents: dictadura, democràcia, república, monarquia, teocràcia. Creixent necessitat i importància dels organismes públics internacionals   Context: L’Estat sempre té un paper a l’economia. La política econòmica és l’actuació de l’Estat per a incidir en l’economia. I aquesta té una forta incidència a la societat.
El sector públic a l’Estat Espanyo. Polítiques davant de la crisi: Etapes: o 1r: 2007-2009: retòrica d’enfrontar la crisi. Rescat financer. Mesures:  Ajuda a les entitats financeres  Ajuda a l’activitat productiva  Subsidi d’atur  Dificultat per a finançar-se: el deute: Escassetat d’ingressos. Sistema fiscal injust i ineficaç, utilització arbitrària dels recursos fiscals, frau fiscal.
L’economia espanyola no es va recuperar, però les ajudes van causar un deute important que s’ha de finançar. El deute és una conseqüència de la crisi, no una causa.
o o o 2n: Des de 2010: influència externa. Canvi radical d’objectius: la prioritat de la lluita contra el dèficit i el deute. L’austeritat. A partir de 2010, els països de la perifèria estaven molt endeutats i necessitaven molts crèdits per a poder seguir operant. Però ni els mercats financers ni les institucions internacionals ajudaven. S’imposen programes d’ajust per a les economies endeutades.
Els estats endeutats es converteixen en ostatge dels mercats globals i les institucions internacionals.
Impacte negatiu de les mesures de PE en la població espanyola:  Laboral: atur, deterioració de salaris i condicions laborals, pèrdua de convenis  Social: pèrdua de drets socials, destrucció de l’Estat del benestar  Polític 3r: Els rescats: des de 2012 4t: La recuperació: 2014 ...