5. Cooperació territorial (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Humanidades - 4º curso
Asignatura Geografia europea
Año del apunte 2015
Páginas 2
Fecha de subida 30/03/2016
Descargas 17
Subido por

Vista previa del texto

Geografia d’Europa 4t Humanitats Janina Berzosa Poch COOPERACIÓ TERRITORIAL: A tota Europa hi ha aproximadament uns 60 treballs de cooperació territorial finançades per diferents comunitats.
Comunitat de treball dels Pirineus.
Abans només podien participar com a territoris pirinencs les províncies de Lleida i Girona, però ara també hi poden participar Tarragona i Barcelona. Dins d’aquest programa també hi ha els territoris d’Occitània limítrofs amb els Pirineus, el País Basc, Navarra i La Rioja.
Eixos del programa: - La UE destina diners a tres fonts diferents: El Fons Social Europeu, el Fons de Cohesió, i els Fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Rural). El Pressupost del FEDER és de 189,3 milions d’euros - Dinamitzar la innovació i la competitivitat - Promoure l’adaptació al canvi climàtic y la prevenció i gestió de riscos - Promoure la protecció, la valoració y l’ús sostenible dels recursos locals - Afavorir la mobilitat de béns i persones - Reforçar les competències i la inclusió en els territoris Els projectes que es plantegin han d’anar lligats a algun d’aquests eixos prioritaris, i el que és important és saber convèncer d’això i donar raons.
- Ex. Vull crear una ruta literària en tal comarca perquè això contribueix a reforçar la idea de patrimoni de la terra.
Hi ha un consorci que és l’autoritat de gestió, que gestiona tots els diners.
El secretariat tècnic analitza les característiques dels projectes per veure si poden ser finançats o no.
Per tal que el nostre projecte sigui útil...
Ens hem de preguntar quines són les necessitats potencials comuns entre els dos territoris.
A l’apartat d’objectius hauríem de dir què volem canviar.
Geografia d’Europa 4t Humanitats Janina Berzosa Poch A nivell de productes, hem de definir quin és el nostre producte final per aconseguir aquest canvi Finalment s’ha d’explicar com farem el projecte i quins ingressos necessitrem; és a dir, fer l’organigrama del pla de treball i els pressupostos (això nosaltres no ho farem en el projecte). La UE és molt estricta pel que fa al pressupost. Si uns diners concrets estan destinats a una cosa concreta, després no hi ha la possibilitat de destinar-los a una altra cosa.
En definitiva, és un procés molt jeràrquic, i hem de saber-ho lliga tot molt bé.
Rellevància de la idea del projecte: La nostra idea es pot emmarcar en alguns d’aquests eixos? Com? Quins són els reptes territorials rellevants abordats pel projecte.
Es valora molt vincular el projecte amb altres eixos, de manera que passi a ser transversal.
Hem de tenir en compte el treball i el coneixement previ de la nostra idea. La UE no donarà diners per fer una cosa que ja està feta sinó per omplir un buit dins dels projectes anteriors.
Ens hem de plantejar si el nostre projecte està justificat o no.
Euroregió Pirineus Mediterrània EACEA ...