Esquema tema 2 (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Humanidades - 3º curso
Asignatura Modern & Contemporary history of Latin America
Año del apunte 2014
Páginas 1
Fecha de subida 11/12/2014
Descargas 8

Vista previa del texto

2. EVANGELITZACIÓ I MISSIONS FRONTERERES (S. XVI – XVII)  Ordres mendicants, clergat i jesuïtes Evangelització = ordres mendicants › Franciscans: 1524  Ordre més influent a Mèxic - L’evangelització era un deute moral - ‘accepten’ el sistema d’explotació - aspiraven trobar al Nou Món la cristiandat primitiva › Dominics: 1526, Mèxic i Perú amb Bartolomé de las Casas i Domingo de Santo Tomàs, postura crítica vers encomenderos › Mercedaris: 15309, Mèxic, tindran mala reputació buscant riquesa › Carmelites descalços i Betlemites  Concili de Trento: redistribució › Societat de Jesús – Jesuïtes - Experiència a Europa - 1568-1570 arriben a Perú i Mèxic . Confessió individual . Accés dels indis a l’Eucaristia i la comunicació . Uneixen els cultes dels andins i els rituals catòlics . Inclouen els mestissos i criolls en càrrecs a les parròquies dels indis.
Mestissos: domin idiomes indis i eren enviats a les missions fronteres Les províncies no hi confiaven  taquis: Concili de Lima i Cuzco on prohibeixen ordenació mestissos Blas Valera funda la confraria del Nom de Jesús a Cuzco de més de 500 membres, finançada pels inques nobles i mestissos, i va difondre de la cultura Inca.
 Fronteres culturals  Noves fronteres culturals i ètniques: República d’Espanyols (Peninsulars  criolls: buscaran reafirmar la seva identitat i diferenciar-la envers els indis i els mestissos) República d’Indis  Noves fronteres territorials (meitat s. XVI) – raons econòmiques – evitar rebel·lions de soldats i gent sense feina – posar fi a la resistència nativa  Indis fora de les fronteres dels pobles espanyols: CHICHIMECA  element indispensable per a la construcció de la frontera  Bàrbars – ensalvajamiento  Rebels  Infidels  En permanent guerra  Sense capacitat política  necessitat civilització colonial que justificaven les expedicions militars i les missions frontereres.
* Per a la població andina  Conquesta de Perú  el món al revés (pachakuti)  resistència en varis fronts - Des de la resistencia imperial dels Inques exiliats fins a l’execusió de Tupac Amatu a Cuzco el 1572  mite de Inkarri ...