bloc 4 (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Arqueología - 1º curso
Asignatura metodologia arqueologica
Año del apunte 2015
Páginas 1
Fecha de subida 16/02/2015
Descargas 1
Subido por

Descripción

bloc 4 amb la professora Mercé .B

Vista previa del texto

Metologia arqueológica 1 Arqueología A1 Lydia Gutierrez 2014-2015 Bloc 4: La cronología i els mètodes de datació 4.1. Mètodes de referencia cronològica: Dades estimades o relatives Estratigrafia: L’estratigrafia del jaciment (successió dels nivells o episodis culturals) des del punt de vista de la datació segueix la llei de Steno: el nivell inferior és més antic que el superior Seriació de fauna i flora Algunes especies de flora i fauna serveixen per diagnosticar etapes concretes.
Fauna: un exemple son els rosegadors perquè proporcionen molta informació. Aquests animals són molt sensibles als canvis climàtics i se’ls anomena Termòmetres del clima perquè les variacions d’aquest pot produir la seva extinció. Com el mimonis savinis que es troben per sota del 780 mil anys.
Proporcionen informació climàtica i cronològica.
El pol·len proporciona dades de la vegetació d’un jaciment (anàlisis als diagrames de pol·len).
La tipologia: Consisteix en la classificació dels estris o eines (lítics, ossis, ceràmics...) en funció dels trets morfològics que presenta.
des del punt de vista de la datació proporciona dos principis:   El material d’un mateix període i mateix indret tenen el mateix estil i morfologia.
Materials treballats per les comunitats humanes tendeixen a evolucionar gradualment canviant la morfologia o tècnica d’elavoració.
Cada tipologia s’asocia a una etapa, els fòsils directors no permeten cronologies exactes.
Les decoracions de les ceràmiques permeten en alguns casos datacions més concretes que el C14 com la cardial (neolític), campaniforme(calcolític)....
La numismàtica permet cronologies exactes.
Les tipologies i tècniques evolucionen, el problema està en els materials que persisteixen al llarg del temps com el sílex. Aleshores hi ha dificultats per establir edats.
Fluor: Només es pot aplicar als ossos i peces dentals que s’hagin trobat en contextos aquàtics. No és una estimació absoluta.
El fluor és un element que es troba en aigües subterrànies i s’estudia el seu contingut en els ossos o dents ja que els diferents continguts d’aquest mostraran el temps que ha passat en aquest medi. +fluor=+antic Es va començar a utilitzar aquesta tècnica cap als anys 50 per aclarir la falsificació de l’home de Piltdown(1912).
...