TTEMA 10. MILLORA GENÈTICA (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Genética - 1º curso
Asignatura Fisiologia Vegetal
Año del apunte 2014
Páginas 1
Fecha de subida 22/10/2014 (Actualizado: 18/05/2015)
Descargas 24

Descripción

Professora: Roser Toldrà

Vista previa del texto

TEMA 10: MILLORA GENÈTICA Podem obtenir dins la fisiologia de les plantes, la productivitat, per tenir un major guany econòmic i ecològic. Hi ha: - Millora ambiental: tècniques que porten a la millora de les condicions ambientals del cultiu.
Millora genètica: canvis de les varietats genètiques per una que funcioni millor en les condicions que tenim.
Millora genètica: substitució d’una varietat per una altra de nova que ens produeixi més benefici en les mateixes condicions en les que cultivem habitualment. Això es pot fer de dues maneres: - - Identificació de nous genotips que produeixin més quantitat o qualitat en les mateixes condicions ambientals. La millora genètica s’ha fet en aquest sentit des de la prehistòria.
Disposar de mètodes de multiplicació que permetin reproduir aquests genotips en quantitats il·limitades a un preu competitiu.
Ideotip: genotip ideal que es crea a mida per tenir uns productes desitjats. Depèn de l’ús que se n’hagi de fer, de els condicions ambientals en les quals hagi de créixer i de les tècniques que es facin servir. Amb els idiotips s’han aconseguit varietats tamponades, que no serveixen si s’utilitzen en condicions diferents.
TÈCNIQUES DE MILLORES En l’evolució, la selecció natural és generalment feble, mentre que la selecció artificial quasi sempre és molt forta (només es deixen reproduir els individus més bons, per exemple el 5%) i això fa que la població variï genèticament molt ràpid.
...