TEMA 1.1: TENDÈNCIES AL MÓN DEL TREBALL I RRHH (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Administración y Dirección de Empresas - 2º curso
Asignatura Recursos Humanos
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 14/03/2016
Descargas 10
Subido por

Vista previa del texto

TEMA 1: TENDÈNCIES AL MÓN DEL TREBALL I RRHH 1. TENDÈNCIES AL MÓN DEL TREBALL 1. Globalització: mercats, producció i consum.
2. IA, robotització i automatització massiva: adidas - Primera revolució  introducció de sistemes de producció mecànics amb tracció hidràulica i de vapor (Màquina de vapor de James Watt).
- Segona revolució  producció en sèrie, divisió del treball de producció, usar sistemes electrònics. Industria químics, elèctrica i automobilística (cadena de muntatge de Ford).
- Tercera revolució  Incorporació de microelectrònica i tecnologia de la informació per automatitzar tota la producció. (Fàbriques 4.0: sistemes interconnectats en tot el procés productiu, impressions 3D i robots col·laboradors. Robots de fabrica).
Frey i Obsorne: probabilitats de que cada ofici sigui substituït per robots. Desapareixen el 47% de llocs de treball.
3. Socialització de les innovacions (disruptors) 4. Vida mitjana d’empresa més i més curta  la vida mitjana de les empreses disminueix, ja que els llocs de treball duren menys temps, per tant no podem garantir a ningú que tindrà una feina per tota la vida a causa d’una disrupció tecnològica.
5. Demanda minvant de l’oferta de treball (commoditie)  el sector serveis pot absorbir els llocs de treball de tothom. Exemple: unes 20.000 persones col·lapsen una oferta d’Ikea per cobrir 400 empleats, un pensionista ofereix 5.000€ a qui contracti el seu fill amb atur, etc.
6. Dissociació entre la productivitat i els sous  augmenta la productivitat i baixen els salaris = augment de la desigualtat (coeficient de Gini).
7. Sous cada vegada més dispers  els salaris es dispersen: - Cultures Nord: poca diferencia (i + productivitat).
- Sud: molta diferencia entre treballador i jefe.
8. Capacitació més i més important  esta augmentant la capacitació de les persones, ja que tenen cada vegada més estudies i saben parlar més idiomes.
9. Gegants i nans (dos actors principals)  les empreses més petites s’estan fusionant per intentar competir amb empreses més gran: concentració d’empreses.
10. Cadenes globals (especialització en un hub)  les cadenes de globalització i logística, hi ha deslocalització de les zones industrials on es produeix.
Impacte de les tendències a les organitzacions  Industria: automatització, series curtes (obsolescència programada), personalització extrema, evolució de producte a servei sempre que sigui possible, cadenes globals i clústers col·laboració amb híper especialització en un punt de la cadena de valor.
 Agricultura i “commodities”: utilització inversa de la tecnologia per optimitzar la productivitat. Eliminació de la mà d’obra.
Eliminació de tota la ma d’obra que sigui possible  serveis: experiència més que satisfacció de necessitat, autoservei, eliminació d’intermediaris. Noves tendències de viure. Digitalització, innovació, intangibles, nous models de negoci “oberts” basats en la “monetaritzacio”.
2. TENDÈNCIES DELS CANVIS TECNOLÒGICS EN ELS RRHH: 1. Profunda transformació de l’oferta de treball: disminució sector agrari i augment del de serveis.
2. Noves ocupacions. 3 variables critiques:  Percepció i manipulació  Intel·ligència creativa  Intel·ligència social A menor intel·ligència, creativitat i percepció  més ràpid serà robotitzar el treball.
3. Els intangibles marquen el èxit  valors, coneixements, motivació i habilitats que els nostres treballadors convertiran en acció que generarà els resultats desitjats per convertir a la nostra organització en exitosa.
4. Programari i big data a RRHH 5. Nous vincles temporals  tecnologia (Amazon’s) Impacte de les tendències als RRHH  Desregularitzacio laboral (relacions one-to-one)  Salaris més extrems que intermedis.
 Treballadors de dos tipus: nuclear i “core” (amb vinculació permanent i temporals a demanda).
 Treball per projectes amb data de caducitat en estructures planes amb menys comandaments.
 Pagament per competències i resultats abans que per estudis i experiència. Lluita ferotge pel talent.
...

Tags: