Avaluació continuada. Exercici 2 (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia - 1º curso
Asignatura Pensar la historia
Año del apunte 2016
Páginas 6
Fecha de subida 13/06/2017
Descargas 0
Subido por

Descripción

Un altre qüestionari empipador. Un 13 sobre 15

Vista previa del texto

Ramon Audet Sanchez Pensar la Història Daniel Piñol Pensar la Història: Escoles, Teories, Interpretacions Començat el dilluns, 28 novembre 2016, 19:50 Estat Acabat Completat el Temps emprat Qualificació dilluns, 28 novembre 2016, 21:15 1 hora 13,00 sobre 15,00 (87%) Pregunta 1 Completa Puntuació 4,00 sobre 5,00 Marca la pregunta Text de la pregunta A partir de la lectura del document reconstrueix la historia d'aquest subjecte. Tots els elements del text són vàlids per poder saber alguna cosa sobre el seu autor i el context en el que es mou.
Els exemples que s'han explicat en les pràctiques et poden ajudar a fer aquest apartat. Procura no passar de 15 línies, ja que, si passes, no es corregirà. Sintetitza!!! El protagonista d'aquesta història és un presoner del bàndol dels sublevats tancat a una presó dels republicans. En la carta, mostra la seva vida privada de llibertat i el que fa al llarg del dia.
Una de les coses més interessants és que el mateix presoner de guerra afirma que està ben tractat a la presó fins i tot, a la seva dona li demana que li enviï el menjar i li pregunta si el seu germà el vindrà a visitar. Sembla que Maruja anirà a visitar-lo i ell li explica amb qui comparteix cel·la (Sr. Sequera). Es troba disgustat per una carta que li van enviar els seus propis fills pels quals ell està preocupat, tenia esperances de poder veure'ls. Està pendent de la resolució del judici en el qual deixa entreveure que ja ha parlat amb la seva dona en anteriors vegades dientli que a la llista que ja l'havia enviat hi havia un seguit de testimonis que haurien d'haver declarat bé d'ell. En aquella època els afusellaments i els presoners de guerra eren molt habituals i mai sabien si sortirien vius d'aquells llocs.
Mostra la desesperació que una guerra provoca, el seu desig és fer vida normal, posar-se a treballar i estar amb la seva família s'encomana a Déu perquè així sigui. Acaba amb un moment emotiu dient-li a la seva dona que l'estima i que les seves cartes i la dels seus fills són la seva única alegria en la presó.
Comentaris Comentari: et falta explicar que, a la carta, explica com és la vida de la presó. I en aquesta explicació sembla que hi ha coses que no són del tot com devien de ser, perquè potser està amagant alguna cosa. Sobretot perquè no vol que la família pateixi.
Et faltaria explicar i reconstruir millor la part de la família i aprofundir en la part de la vida a la presó. Pensa que potser explica coses "bones" per a que la família no es preocupi per ell.
Ramon Audet Sanchez Pensar la Història Daniel Piñol Pregunta 2 Correcte Puntuació 1,00 sobre 1,00 Marca la pregunta Text de la pregunta A quins corrents historiogràfics inclouries aquest document? Hi ha només dues respostes correctes.
Trieu-ne una o més: a. Història Social segons els Annales, perquè sembla que tracta d'algú marginat.
Correcte b. Història Política, perquè parla de militars un tema molt important dins de la Història positivista.
c. Història Psicològica, dels sentiments, de la por, el temor i la incertesa del futur. Un tema molt treballat a principis del segle XX i que influenciarà més endavant en la Història de les Mentalitats, entre altres.
Correcte d. Història Política perquè fa referència als judicis e. Materialisme històric, perquè parla de classes subalternes, marginades i dones abandonades Comprova Retroacció La resposta correcta és: Història Social segons els Annales, perquè sembla que tracta d'algú marginat.
, Història Psicològica, dels sentiments, de la por, el temor i la incertesa del futur. Un tema molt treballat a principis del segle XX i que influenciarà més endavant en la Història de les Mentalitats, entre altres.
.
Pregunta 3 Correcte Puntuació 1,00 sobre 1,00 Marca la pregunta Text de la pregunta El document no porta data. El que diu ha d'ajudar-te a datar-lo, ni que sigui de forma aproximada i dins d'un arc cronològic ampli.
Ramon Audet Sanchez Pensar la Història Trieu-ne una: a. Guerra Civil, 1936 b. Guerra Civil, any 1937 Correcte.
c. 1934, revolució d'Astúries Sense resposta Comprova Retroacció La resposta correcta és: Guerra Civil, any 1937 .
Pregunta 4 Correcte Puntuació 1,00 sobre 1,00 Marca la pregunta Text de la pregunta Cal que diguis en quin lloc i àmbit s'escriu el document Trieu-ne una: a. Col·legi religiós b. Presó Correcte c. Convent de frares d. Col·legi públic conservador Sense resposta Comprova Retroacció La resposta correcta és: Presó .
Pregunta 5 Correcte Puntuació 1,00 sobre 1,00 Daniel Piñol Ramon Audet Sanchez Pensar la Història Daniel Piñol Marca la pregunta Text de la pregunta Digues quin tipus documental és aquest text Trieu-ne una: a. Expedient administratiu b. Carta oficial c. Carta personal Correcte d. Instancia de sol·licitud e. Diari personal d'un presoner Sense resposta Comprova Retroacció La resposta correcta és: Carta personal .
Pregunta 6 Completa Puntuació 3,00 sobre 4,00 Marca la pregunta Text de la pregunta Explica el context històric a partir de la informació que dóna el document. Fes referència, si cal, a aspectes socials, culturals, polítics i ideològics.
Procura no passar de 15 línies, ja que, si passes, no es corregirà. Sintetitza!!! El text està escrit en plena Guerra Civil Espanyola (1936-39) i en plena Campanya del Nord, on les tropes franquistes després dels fracassos per aconseguir el control del centre del país, avancen cap al nord que queda aïllat de la resta de les zones republicanes. Aquest aïllament provocarà una gran escassedat d'aliments i armament bèl·lic que va propiciar que els líders locals dels territoris del nord assumissin funcions que fins aleshores eren competències del govern de la República, com ara l'organització de les milícies. L'objectiu principal dels nacionalistes era controlar aquella zona per controlar els seus recursos miners i industrials, sobretot la indústria siderúrgica en la qual es podien fabricar armes. Els republicans aguantaven com podien, ja que els sublevats comptaven amb armaments superiors proporcionats per l'ajuda alemanya, portuguesa i italiana, sumat a l'aviació, recursos d'aliments... el bàndol republicà només rebria l'ajuda de l'URSS (armes inferiors i de poca Ramon Audet Sanchez Pensar la Història Daniel Piñol qualitat i ajuda que havien de pagar amb les reserves d'or del banc central espanyol) i de les Brigades Internacionals. Potències europees, van decidir no intervenir a la guerra (sobretot destaca Gran Bretanya i França) creant-se fins i tot un comitè de no-intervenció. Hi ha el temor generalitzat a l'escat d'una guerra similar a la Gran Guerra (1914-1918).
En l'àmbit ideològic trobem una Europa on el feixisme s'ha estès ràpidament. A causa (en gran mesura) per una crisi econòmica generalitzada que s'accentuarà amb el "Crack del 1929", taxes d'atur molt elevades, vagues i revoltes obreres... els conflictes no resolts de la Primera Guerra Mundial que humilia als països que l'han perdut provocarà l'ascens del feixisme.
La guerra Civil Espanyola serà un pròleg de la Segona Guerra Mundial (1939-1945) on els alemanys i italians utilitzaran els país en conflicte per experimentar amb noves armes i utilitzarlos de camp de proves.
Comentaris Comentari: Molt bé tot i que penso que podies haver dit alguna cosa més sobre qüestions socials i culturals!!!! Pregunta 7 Correcte Puntuació 1,00 sobre 1,00 Marca la pregunta Text de la pregunta Qui és l'autor del document? Trieu-ne una: a. Un historiador marxista b. Un sacerdot presoner c. Un soldat asturià personer Correcte d. Un miner asturià presoner e. Un empresari asturià presoner Comprova Retroacció La teva resposta és correcta.
La resposta correcta és: Un soldat asturià personer.
Pregunta 8 Correcte Puntuació 1,00 sobre 1,00 Ramon Audet Sanchez Pensar la Història Marca la pregunta Text de la pregunta A qui va adreçat el document? Trieu-ne una: a. A una dona presonera b. A l'esposa de l'emissor Correcte c. Als germans de l'emissor, Maruja i Miguel d. A Maruja e. A una dona anomenada Maruja Comprova Retroacció La teva resposta és correcta.
La resposta correcta és: A l'esposa de l'emissor.
Daniel Piñol ...