Tema 7. Rodòfits (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Microbiología - 1º curso
Asignatura Botànica
Año del apunte 2014
Páginas 3
Fecha de subida 15/03/2015
Descargas 25
Subido por

Vista previa del texto

RODÒFITS (ALGUES ROGES) Rodòfits s’originen per un procés d’endosimbiosi primària, de manera que conserven els pigments de les cianobacteris.
Són de les primeres algues que apareixen al registre fòssil, grup molt antic dins de les plantes.
Hi ha unes ± 4000 spp., més que tots els altres grups de grans algues marines junts.
Morfologia: Unicel·lulars (protòfits), filamentosos, pseudoparenquimàtics laminars o cilíndrics.
Ecologia: marines (+ afins a aigües càlides: zones tropicals i suptropicals) i algunes poques d'aigua dolça (unes 200 spp.).
Per la fondària a la que poden arribar (fins a 200m), tenen pigments que absorbeixen la franja del blau (única llum que arriba a aquesta fondària).
Pigments fotosintètics: clorofil·la a, luteïna (carotenoic grogós), neoxantina, α i β-carotè, ficoeritrina, ficocianina, al·loficocianina (propis del cianobacteris, agrupats ficobilisomes).
Substàncies de reserva: midó de les florídies (polisacàrid semblant a glicogen, però sense la macroestrcutura), floridiosi (producte de la fotosíntesi, reserva de curt plaç).
Flagels: No n’hi ha.
Paret cel·lular: cel·lulosa, ficocol·loïdes (agar, carrageenina: donen textura flexible) i, en molts casos, carbonat càlcic.
Classificació: lluny d’estar unificada, hi ha uns 17 ordres. Tradicionalment s’acceptaven dues classes: Bangiofícies (+ primitives) i Florideofícies.
1. ESTRCUTURA CEL·LULAR Els pigments que foren propis dels cianobacteris, formen uns agregats proteic anomenats ficobilisomes. Aquests capten llum blavosa i transmeten l’energia als altres pigments, els quals passen l’energia a la clorofil·la.
Els ficobilisomes estan enganxats a les mbr dels tilacoides.
1 Els cloroplast d’aquests algues tenen forma estelada i els seus tilacoides no estan agrupats en granes, sinó que són mbr aplanades i allargades en un volum molt estret.
Dins del cloroplast hi ha pirinoide: realitza concentració del CO2 mitjançant Rubisco.
*Pit plug: és un tap amb un nucli de natura proteica situat entre el septe de dues cèl·lules del tal·lus i que esta separat per dues membranes dels citoplasmes adjacents.
Funció: estructural. Són consistents i rígids. Només es troben en rodòfits (sobretot filamentosos).
2. ORIGEN Provenen d’una endosombiosi primària  eucariota heteròtrof fa una endosimbiosi primaria amb un procariota fotosintètic.
Els rodòfits hereten la clorofil·la a per aquest cianobacteri.
3. MORFOLOGIA Es poden diferenciar varis nivells morfològics en el rodòfits: - Unicel·lulars: la major part de la cèl·lula esta ocupada per un cloroplast molt gran.
També hi ha algunes vacuoles grans, etc.
- Filamentosos - Pseudoparenquimàtics laminars - Pseudoparenquimàtics cilíndric 4. REPRODUCCIÓ Les algues brunes poden tenir reproducció asexual o sexual, però cap dels dos tipus té cèl·lules flagel·lades. Per tant, distinguim: • Asexual: - Fragmentació - Aplanòspores • Sexual: - Oogàmia especial: espermatització  hi ha espermàcis, no espermatozoides.
Sovint amb cicles trigenètics isomòrfics o heteromòrfics (1 de gametòfit i 2 de espermòfit).
4.1. CICLE BIOLÒGIC Ex: Cicle trigenètic en Nemalion sp.
Fase del gametòfit (n)  entre mig de les cèl·lules sí formen els òrgans reproductors. Els gametangis masculins (espermatangi) són espermacis molt petites i immòbils. Perquè aquests arribin al gametangi femení (carpogoni), aquest té un pol molt llarg anomenat tricògina. Si el moviment de l’aigua el porta aquest, el espermaci s’enganxa i es portat dins de el carpogoni.
Hi ha una oogàmia de forma, que es forma un zigot (2n).
2 Hi ha una fase addicional on es forma un carposporòfit (2n) sobre els gametòfit femení.
Aquest es un espermòfit primari que conté carposporangis que generen carpòspores 2n (iguals que el zigot). De forma que es multiplica el zigot que ha sigut fruit de l’atzar.
El carposporòfit es forma damunt del gametòfit (s’observen com bonys), de forma que esta envoltat per paret d’aquest.
Cistocarp: carposporòfit + embolcall de cèl·lules del gametòfit.
Quan les espores es multipliquen formen l’esporòfit filamentós i petit (tetrasporòfit). En aquest es formen els esporangis veritables (tetrasporangis), d’aquest per meiosi es formen 4 espores (n).
5. DIVERSITAT Calcificació discontinua: jania, corallina Calcificació continua: lithophyllum 6. APLICACIONS - Alimentació directa. Ex: nori - Extracció de l’agar. Espècie: Gelidium sp.
- Extracció de carrageenina (E-407), la qual s’utilitza molt en l’industria alimentaria com a espessant. Per exemple en làctics. Ex. Espècie: Eucheuma.
- Derivats del floròsid. Per l’industria alimentaria i farmacèutica.
3 ...