T2 Elements bàsics de la comunicació visual 1 (2014)

Apunte Español
Universidad Universidad Politécnica de Cataluña (UPC)
Grado Ingeniería de Diseño Industrial y Desarrollo del Producto - 2º curso
Asignatura Disseny Bàsic
Año del apunte 2014
Páginas 25
Fecha de subida 17/05/2014
Descargas 2
Subido por

Vista previa del texto

TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 D I S S E N Y B À S I C DISSENY INDUSTRIAL I DESENVOLUPAMENT DE PRODUCTE JORDI VOLTAS i AGUILAR D I S S E N Y 1 / 25 Elements Bàsics de la comunicació visual - 1 3r Quatrimestre B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 2 / 25 INTRODUCCIÓ El nombre d’elements visuals que constitueixen l’essència bàsica del que veiem és molt reduit.
Són: Punt Línia Contorn Direcció Tonalitat Color Textura D I S S E N Y Proporció B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 EL PUNT És la unitat mínima d’informacíó visual i té un gran poder d’atracció.
Sempre es presenta com una circumferència molt petita.
Per tant, una circumferència pot entendre’s, també, com un punt.
A diferència de la recta o el requadre, la forma arrodonida es dona a la natura D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA 3 / 25 TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 EL PUNT Un punt respecte un contorn indica una posició relativa.
D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA 4 / 25 TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 EL PUNT Dos punts representemarquen una distància, i també la creació subjectiva del segment de recta que els uneix D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA 5 / 25 TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 EL PUNT A partir de la combinació de diversos punts i jugant amb les dimensions, la tonalitat i el color, hom crea obres d’art a través del PUNTILLISME. Un esponent d’aquesta tècnica fou GEORGES SEURAT.
D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA 6 / 25 TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 LA LÍNIA DIBUIXADA En el procés de traçat, és allò de que es composen els croquis, els dibuixos a ma alçada. En aquest cas, la línea representa la llibertat de la idea, la proposta.
http://www.behance.net/gallery/Product-Design-Others/3558479 D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA 7 / 25 TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 LA LÍNIA PRECISA Tanmateix, la línia pot ser absolutament precisa, sense deixar cap marge a la imaginació, concreta, matemàtica, rigurosa... impersonal http://grabcad.com/library/iphone-5-drawing-dimensions D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA 8 / 25 HOTEL - NH ALBERTO AGUILERA TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 9 / 25 LA LÍNIA La línia, per la seva senzillesa, ha estat utilitzada com a component bàsic de molts dissenys. Permet traduir-se en molts materials, i crear estructures simples.
Làmpara Tolomeo, 1987 http://www.artemide.com/ Michele De Lucchi i Giancarlo Fassina D I S S E N Y Cadira Wassily, 1925 http://es.wikipedia.org/wiki/Marcel_Lajos_Breuer Marcel Lajos Breuer B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 EL CONTORN Quan la línia es tanca sobre si mateixa descriu un contorn creant una tensió entre l’espai creat i els seus límits.
Els contorns bàsics són la CIRCUMFERÈNCIA, el QUADRAT i el TRIANGLE.
Recullen els principis bàsics de verticalitat i horitzontalitat i cadascun d’ells té un caràcter propi.
Se’ls atribueixen significats depenents d’associacions d’idees o de percepcions psicològiques.
D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA 10 / 25 TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 EL CONTORN QUADRAT.
Quatre costats iguals perpendiculars entre si.
Valors: Estabilitat, solidesa, equilibri, honestedat, rectitu, mirament, cura, permanència D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA 11 / 25 TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 EL CONTORN CERCLE.
Lloc geomètric de tots els punts que equidisten d’un punt centre una distància anomenada radi.
Contínuament corvada, representa tant l’àrea que abarca com el moviment de rotació que produeix.
El seu centre té un valor molt simbòlic Valors: Inestabilitat, protecció, hermeticitat, tancament, totalitat, calidesa D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA 12 / 25 TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 13 / 25 EL CONTORN TRIANGLE.
Equilibri gràcies a la base, dinamisme gràcies a les línies inclinades.
Perfecció per la seva capacitat estructural indeformable.
Lluny de la seva posició d’equilibri transmet sensacions molt diferents.
D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 14 / 25 LA DIRECCIÓ ESTABLE Els contorns principals associen direccions principals, que es comporten com a referències visuals molt importants.
Podem generar missatges visuals molt directes fent servir les associacions FORMA-DIRECCIÓ VERTICALITAT / HORITZONTALITAT La representa un eix referencial importantíssim, ja que es vincula amb la bipedestació i l’equilibri.
Constitueix la referència primària de l’home respecte la seva estabilitat i benestar.
D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 LA DIRECCIÓ INESTABLE DIAGONAL Representa acció, tensió i inestabilitat D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA 15 / 25 TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 LA DIRECCIÓ INESTABLE DIAGONAL Representa acció, tensió i inestabilitat http://car.kak.net/2005/03/08/the-skys-the-limit-audi-breaks-ski-jump-record-again/ D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA 16 / 25 TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 17 / 25 LA DIRECCIÓ INESTABLE Estanteria Carlton Ettore Sottsass http://belladonalab.wordpress.com/2011/10/28/estanteriacarlton-historia-del-diseno-6/ D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 18 / 25 LA DIRECCIÓ CIRCULAR Lampara Pendant fitting Alvar Aalto, 1950 http://www.alvaraalto.fi/alvar/design/light/index.htm D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 19 / 25 LA DIRECCIÓ CIRCULAR CIRCULAR Wheeler Busk Larsen, Braun Prize innovation contest 2009 http://www.madsbusk.dk/#_ D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 LA DIRECCIÓ COMPOSITVAEL MOVIMENT D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA 20 / 25 TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 LA DIRECCIÓ COMPOSITVAEL MOVIMENT D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA 21 / 25 TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 EL T O És a través de les diferències de tonalitat que podem separar els objectes del fons i els objectes entre ells.
D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA 22 / 25 TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 EL T O La quantitat de llum que percebem la identifiquem amb la tonalitat, o quantitat de gris.
A la retina tenim 140 milions de bastons que detecten la llum, respecte 6 milions de cons que detecten el color.
És l’element de la visió perifèrica, de la visió amb poca llum, la visió vinculada a la supervivència. Ens indica moviments sobtats al nostre voltant, profunditats, distàncies… D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA 23 / 25 TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 EL T O Contrast tonal És el recurs d’enfrontar una tonalitat a una altra.
És el primer tipus de contrast que podem fer servir, per davant del color.
D I S S E N Y B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA 24 / 25 TEMA 2. ELEMENTS BÀSICS DE LA COMUNICACIÓ VISUAL - 1 25 / 25 EL T O Com representarieu una esfera a partir d’una circumferència? D I S S E N Y Com representarieu la tridimensionalitat d’una poma? B À S I C - JORDI VOLTAS I AGUILAR – EXPRESSIÓ GRÀFICA A L’ENGINYERIA ...