Metodologia II (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Enfermería - 1º curso
Asignatura Bases conceptuals del coneixement infermer
Año del apunte 2017
Páginas 14
Fecha de subida 03/09/2017
Descargas 0
Subido por

Descripción

Metodologia infermera, amb propostes d'exercicis i exemples per a practicar

Vista previa del texto

Bases conceptuals del coneixement infermer. Amb exemples d’exercicis per a practicar.
Metodologia II Validació: és l’acte de comprovar i verificar les dades per confirmar que son precises i objectives.
Anamnesi: A vegades el que ens diuen a triatge és una sensació (subjectiu) i hem de verificar-ho.
Identificar dades objectives/subjectives: -Sento que el cor em va molt de pressa: subjectiva -pal·lidesa, fàcilment es queda sense alè: objectiva -coixesa: objectiva -es menja tot l’esmorzar: objectiva -diüresi 50ml: objectiva -em trobo bé: subjectiva -erupció braç esquerre: objectiva -tinc molt de dolor: subjectiva -T/A 110/70mmHg : objectiva -m’ofego, em falta l’aire: subjectiva -tremolors: objectiva -tinc una baixada de sucre: subjectiva -tinc malestar a l’estómac: subjectiva Importància validació de les dades::: Assegura: una recollida d’informació completa , dades objectives.
Obté informació addicional Diferencia les dades objectives de les interpretacions.
Evita prendre una direcció equivocada.
Bases conceptuals del coneixement infermer. Amb exemples d’exercicis per a practicar.
Registre de dades:::::::::: Identificant les dades objectives i les subjectives.
Les dades subjectives es registren amb els pròpies paraules de la persona.
-A l’evolutiu (parte) val tot el que queda escrit.
Identificar dades subjectives i objectives::::: La sra. Maria té 54 anys(objectiva). Ingressa fa 2 dies per estudi de dolor toràcic (subjectiva).
Se li han realitat les següents proves complementàries*. EKG, RX tòrax, analítica, Ecocardio.
*resultats a HC (SAP).
Avui la pacient comenta “em trobo molt millor, ja no tinc dolor al pit”(subjectiva). S’observa que es fatiga al parlar(objectiva). Les seves constants (objectives) són: .T/A: 140/90mmHg .74x’ .22rpm .Tª 37,1ºC ETAPES DIAGNÒSTIC::::: 1- Realitzar anàlisi de les dades: reconèixer les dades anormals identificació de manifestacions de dependència/independència ( model necessitats humanes Virginia Henderson ) 2- Identificació diagnòstic: a 3- Identificació problemes interdependents o de col.laboració Bases conceptuals del coneixement infermer. Amb exemples d’exercicis per a practicar.
Cas1. Identifiqueu les manifestciona de dependència/independència.
Dades: - Necesidad 1: Respirar normalmente. Taquipnea i satura justet. ( sent ofec) - Necesidad 2: Comer y beber de forma adecuada. S’entén que menja bé - Necesidad 3: Eliminar los desechos corporales. Porta bolquers ( incontinència?) - Necesidad 4: Moverse y mantener una postura adecuada. L’ajuden a fer el transfer - Necesidad 5: Dormir y descansar.Li costa molt dormir.
- Necesidad 6: Elegir la ropa adecuada. Resi, no sabem si normalment pot, però ara no.
- Necesidad 7: Mantener la temperatura corporal. Febre (38ªC) - Necesidad 8: Mantener la higiene corporal. Cobert per la resi? - Necesidad 9: Evitar los peligros del entorno.No esta orientada, angoixada. ( hem de pujar baranes de la camilla.
- Necesidad 10: Comunicarse con los otros.
- Necesidad 11: Actuar con arreglo a la propia fé.
- Necesidad 12: Trabajar para sentirse realizado.
- Necesidad 13: Participar en diversas formas de entretenimiento.Apàtica - Necesidad 14: Aprender, descubrir o satisfacer la curiosidad.
Cas2, Sr. Joan - Necesidad 1: Respirar normalmente.
- Necesidad 2: Comer y beber de forma adecuada. Vòmit i diarrea, sense gana. Hidratació per via parenteral.
- Necesidad 3: Eliminar los desechos corporales. Diarrea, volquer i col·lector.
- Necesidad 4: Moverse y mantener una postura adecuada.ictus, hemiparèsia esquerra.
- Necesidad 5: Dormir y descansar. Lo cost dormir.
- Necesidad 6: Elegir la ropa adecuada. ( hemiparèsia ) - Necesidad 7: Mantener la temperatura corporal. Té febre (38ºC) - Necesidad 8: Mantener la higiene corporal.
- Necesidad 9: Evitar los peligros del entorno.envermelliment per integritat cutània. (vol marxar) - Necesidad 10: Comunicarse con los otros. No té dificultats a la parla.
- Necesidad 11: Actuar con arreglo a la propia fé.
- Necesidad 12: Trabajar para sentirse realizado.
- Necesidad 13: Participar en diversas formas de entretenimiento.
- Necesidad 14: Aprender, descubrir o satisfacer la curiosidad.
Bases conceptuals del coneixement infermer. Amb exemples d’exercicis per a practicar.
Identificació del diagnòstic: Un diagnòstic d’infermeria és un problema de salut real/potencial que els professionals d’infermeria, en virtut de la seva formació i experiència, tenen capacitat i dret legal de tractar.
(Gordon) AENTDE: Judici clínic, sobre la resposta d’una persona, família o comunitat a etapes de la vida/problemes de salut reals/potencials, que el personal professional d’infermeria identifica, valida i tracta de forma independent.
d. mèdic Descriu una patologia Es manté invariable durant tot el procés de la malaltia Guia la pràctica mèdica d.infermeria Descriu la resposta iindividual a un procés patològic, circumstancia o situació Pot variar en funció dels canvis en la resposta de l’individu durant la malaltia Guia el procés de cuidar en infermeria Diferències diagnòstic!! Tipus de diagnòstics: -Real: Afirmació sobre un problema de salut que te el client i el benefici d’una cura d’infermeria. (neteja ineficaç de la via aèria relacionada amb la disminució de l’energia i manifestda per una tos inefectiva.
(Problema + Etiologia + Simptomatologia) -Potencial o de risc: una afirmació sobre problemes de salut que el client encara no té, però que està en un risc més que normal de desenvolupar-ho en un futur proper. EX: ris c de lesió relacionat amb mobilitat alterada i desorientació. (Problema + Etiologia) -Possible: Afirmació sobre un problema de salut que el client podria tenir ara, però que el professional d’infermeria no pot establir com a real per que no té informació suficient. EX: Bases conceptuals del coneixement infermer. Amb exemples d’exercicis per a practicar.
possible dèficit de volum ( relacionat amb vòmit freqüent durant tres dies i manifestat per una disminució de la freqüència cardíaca).
(Problema) -Benestar: Descriu un aspecte del client que esta a un baix nivell de benestar. EX: Disminució per augmentar el benestar espiritual.
Promoció de la salut: Judici clínic sobre la motivació i desig d’una persona, família o comunitat d’augmentar el seu benestar, actualitzar el seu potencial humà de salut i millor conductes de salut específiques com nutrició i exercici.
Pràctica: classificar els següents diagnòstics::: 1 Risc de MGF r/a desconeixement familiar dels efectes adversos per a la salut física, reproductiva i psicosocial: potencial o de risc.
2Intolerància a l’activitat r/a debilitat generalitzada m/p fatiga: real.
3Trastorn de la imatge corporal r/a cirurgia m/p preocupació per la pèrdua i temor a la reacció dels altres: real.
4Disposició per millorar la gestió de la salut: benestar.
5Risc d’infeccio r/a procediments invasius 6Possible trastorn de l’autoconcepte r/a una pèrdua recent de les responsabilitats de rol s/a una exacerbació de l’esclerosi múltiple.
7ansietat r/a grans canvis m/p canvis en el patró del son i temor: REAL 8Risc de restrenyiment r/a activitat insuficient, debilitat músculs abdominals i suplements de ferro: RISC FORMULACIÓ DIAGNÒSTICA::::: Format PES P- Problema de salut ( relacionat amb ) E-Factors etiològics o relacionats ( manifestat per) S- Característiques definitòries ( signes i símptomes ) Bases conceptuals del coneixement infermer. Amb exemples d’exercicis per a practicar.
Components diagnòstic ( Virginia henderson) `veure com s’equipara amb el format PES” -Definició problema dependència ( incontinència urinària funcional) (necessitat d’eliminació) -causa de dificultat ( dèficit cognitiu i de mobilitat ) -manifestacions de dependència ( presència incontrolada d’orina ) TAXONOMIA NANDA -Etiqueta diagnòstica (P) “alteració de nutrició per excés. Estt en que una persona experimenta una aportació de nutrients superiors a les seves necessitats metabòliques”.
-Factors relacionats (E) “colesterol, mobilitat reduïda, dolor/malestar, disminució de l’energia ( fatiga), ansietat” -Característiques definitòries (S) .plecs cutanis de 45mm .pes corporal superior al 20% de l’idea .nivell d’activitat sedentari .pressió arterial alta .dolor muscular .dificultat respiratòria .menja compulsivament EXERCICI:: Trieu el diagnòstic i feu la formulació [PES]: Diagnòstics: -a: impotència -b: alteració de la nutrició per defecte -c: neteja ineficaç de les vies aèries 1- El Sr. J.M representa secrecions copioses al tub de traqueotomia. Demana ajuda per a expulsar secrecions, diu que no pot expectorar sense ajuda de l’aspiració.
c: neteja ineficaç de les vies aèries.
Bases conceptuals del coneixement infermer. Amb exemples d’exercicis per a practicar.
P:enunciat E: r/a les secrecions copioses S: m/p incapacitat per a netejar el tub de traqueotomia sense ajuda de l’aspiració.
2- El Sr. Robert, presenta una pèrdua de 4kg des de la última visita ( està 6kg per sota del pes recomanat). Diu que no té gana des de fa 2 setmanes perquè està deprimit.
B: alteració de la nutrició per defecte.
E: R/a falta de gana S: M/p disminució de pes 3- La Laura és tetraplègica i té un rígid horari diari per la fisioteràpia. Comenta que està deprimida perquè ha perdut el control sobre les A.V.D.
a: impotència.
E: r/a tetraplegia i un intens programa de fisioterapia S: m/p depressió Identificar el problema-> Pot el professional d’infermeria independentment tractr/evitar el problema? Si: diagnòstic infermeria.
No .problema inter-dependent En cas de dubte, cercar més informació CAS 2: d’identificar el diagnòstic i problema de col.laboració Dona 38 anys intervinguda de n (neo, càncer) amb a la realització d’una mastectomia radical fa 2 dies durant el 2n trimestre de gestació. Portadora de 2 drenatges tipus redó.
Ahir se li va retirar la sonda vesical i presenta petites pèrdues d’orina al tossir. Avui s’ha intentat que fes sedestació(asseure’s) i es mostra molt fatigada. Es mostra molt preocupada per la pèrdua del pit. La infermera de nit ha comentat que li costa molt dormir, se sent molt preocupada per tots els canvis i el part. El dolor es manté controlat amb analgèsia.
Bases conceptuals del coneixement infermer. Amb exemples d’exercicis per a practicar.
P: (diagnòstic real: mastectomia), (diagnòstic de risc: possibles complicacions durant la gestació), (risc: possible infecció en la zona d’inserció dels drenatges). TRASTORN IMATGE CORPORAL E: r/a CIRURGIA R: m/p preocupació per la pèrdua del pit i l’embaràs i por a reacció dels altres.
- intolerància a l’ativitat R/A debilitat generalitzada M/P fatiga -ansietat R/A grans canvis (estat de salut, part imminent...) M/P cavis en el patró de la son i temor -risc d’infecció R/A procediments invasius (drenatges, ferida quirúrgica..) -Incontinència urinària d’esforç R/A pressió intraabdominal alta i debilitat dels músculs pèlvics M/P ...
Problemes de col.laboració ( carpenito, 2013): dolor agut secundari a intervenció quirúrgica ( mastectomia) Complicacions potencials ( capernito, 2013): -hemorràgia secundària a ferida quirúrgica ( drenatge) – Hipertensió secundària a embaràs ( 3r trimestre).
“ si coneixem les complicacions potencials, podem establir diagnòstics de risc” DIFERÈNCIES ENTRE DIAGNÒSTICS INFERMERES I PROBLEMES DE COLABORAICÓ ( DEFINICIONS) -Inclou problemes de salut identificats desde la perspectiva infermera. ( diag infermer) -Els signes i símptomes relacionats no respnen a les intervencions rpescrites per la infermeres ( prob. Col·laboració).
-Tracta principalment de problemes reals o potencials de les respistes humanes davant malalties o situacions vitals. ( diagnòstic infermer).
-El diagnòstic definitiu es valida mitjançant proves complementàries “tag, analítica...”( prob.
Col·laboració).
Bases conceptuals del coneixement infermer. Amb exemples d’exercicis per a practicar.
EXEMPLES per diferenciar diag. Infermer amb prob. Col·laboració.
1- Risc de lesió R/A debilitat generalitzada: diagnòstic infermer.
2- Complicació potencial: hemorràgia S/A problemes de coagulació: problema de col·laboració.
3- Neteja inefectiva de les vies aèries R/A secrecions copioses: problema de col·laboració.
4- Complicació potencial: arítmies cardíaques R/A amb baix nivell de potassi: prob.
Col·laboració.
5- Diabetis: col·laboració.
“VEURE COMPARATIVA ENTRE DIAGNÒSTIC INFERMER I PROBLEMA DE COLABORACIÓ” DIAPO DE LA PERRUCA.
Ha de quedar molt clar quines son les nostres responsabilitats: veure diapo perruca.
A TENIR EN COMPTE A LA FORMULACÓ DELS GIAGNÒSTICS PES Problema R/A Etiologia M/P Símptomes La primera part del diagnòstic identifica les respostes de la persona i no una activitat d’infermeria No emetre judicis de valors Evitar invertir l’ordre de les parts del diagnòstic.
No mencionar signes i símptomes a la primera part del diagnòstics.
No escriure un diagnòstic que repeteixi una ordre mèdica Bases conceptuals del coneixement infermer. Amb exemples d’exercicis per a practicar.
No formular 2 problemes al mateix temps (mirem de formular 2 diagnòstics diferents).
ETAPA DE PLANIFICACIÓ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Fase sistemàtica i organitzada on es prioritza, es prenen les decicions i es solucionen els problemes. Planificar les cures.
Fases de planificació: -priorització: -Formulació d’objectius -Determinar intervencions d’infermeria -Anotació pla de cures Prioritats: -risc per la vida -risc per la seguretat -produeixen patiment físic/psicològic -augmenten les dependències -alteren el benestar -conductes de salut no saludables Quin dels següents priblemes creieu que requereix tractament immediat? Per què? 1 Disnea severa 2 Risc de dèficit de volum de líquids 3 Diarrea Característiques objectiu: -Observables: que els poguem observar Bases conceptuals del coneixement infermer. Amb exemples d’exercicis per a practicar.
-realistes:que es puguin aconseguir -Mesurables: -Què: que camini -Qui. Tal pacient -Com: sense ajuda -En quina mida: -Quan A curt plaç ( abas d’una setmana) A llarg plaç ( al cap de setmanes o mesos) Ex: 1: La sra. Júlia demostrarà com utilitzar el caminador sense ajuda el dissabte.
Que: utilitzar caminador.
Qui: sra Júlia Com: sense ajuda En quina mida: (escala de valoració)???? 5 passos, 100 metres??’ Quan: a curt plaç(dissabte) 2. Erika farà una llista amb el material estèril que necessita per canviar l’apòsit el 5/9.
Que: canviar apòsit Qui: Erika Com: fent llista amb el material que necessita En quina mida: farà la llista completa o què??? Quan: el 5/9 3.La sra. Rita caminarà sense ajuda pel passadís al dia següent de la intervenció.
Bases conceptuals del coneixement infermer. Amb exemples d’exercicis per a practicar.
Que: caminarà Qui: la rita Com: sense ajuda En quina mida: caminarà molt o poc? Quan: curt plaç, (endemà de la intervenció) 4.la sra. Esteve entendrà la importància de realitzar una dieta s/sal.
Que: entendre la importància de la dieta Qui: sra esteve Com:??? En quina mida:?? Quan: quan?????????????’ EX: Escriure un objectiu per als següents diagnòstics i/o problemes::: A: alteració de la mucosa oral R/A una mala higiene. (REAL) Que: restablir l’estat de la la mucosa normal, que tingui to rosat, sense enverellment ni irritació.
Qui: tal pacient Com: rentant la cavitat oral/dents En quina mida: almenys 2 minuts Quan: 3 vegades/dia B: risc de deteriorament de la integritat cutània R/A diarrea constant. (POTENCIAL) Què: Preservar la integritat de la pell, no apareixeran signes ni símptomes de deteriorament de la integritat cutània en l’area rectal i aquesta romandrà neta.
Qui: Bases conceptuals del coneixement infermer. Amb exemples d’exercicis per a practicar.
Com: ( intervencions: canvis posturals c/2h, aport proteïnes, mantenir llençols secs i sense plecs) En quina mida: Quan: C: Deteriorament de la comunicació verbal R/A la incapacitat per parlar en català .
Què: restablir comunicació verbal Qui: Persona que no parla català Com: fer-se entendre, parlar-li en una altra llengua o ajudar-se d’un intèrpret.
En quina mida: que puguem comunicar i rebre informació necessària Quan: durant l’atenció Per què és important identificar objectius?::: 1 Són els instruments de medició del pla de cures.
La mesura de l’èxit d’un pa es determina amb ‘aconseguiment o no dels resultats esperats.
2Dirigeixen les intervencions.
És necessari saber què es vol aconseguir abans de decidir com aconseguir—lo.
3Són factors de motivació.
Tenir un marc temporal específic per aconseguir les coses posa a tots en moviment.
INTERVENCIONS::: Les intervencions infermeres són accions realitzades per: -Controlar l’estat de salut -Minimitzar els riscos Bases conceptuals del coneixement infermer. Amb exemples d’exercicis per a practicar.
-Resoldre o controlar un problema (que no vagi a més).
-Adjudar amb les A.V.D. ( activitts de la vida diària) -Promoure un òptim estat de salut i independència.
Determina quin tipus d’atenció d’infermeria farem: -Autònomes o independents / conjuntes o de col·laboració(amb el fisio que li fa rehabilitació).
-Directes(educació sanitària) / indirectes(programes de salut, que no estem directament amb el pacient però l’objectiu és el pacient) 1 DX: risc de deteriorament de la integritat cutània relacionada amb repòs al llit i pèrdua de sensibilitat a EEII: O: Mantenir una pell amb aspecte saludable mentre romangui al llit Intervencions: autònoma i directe.
2DX: risc de neteja ineficaç de les vies aèries R/A dolor a la incisió toràcica: O: Control del dolor.
Intervencions: col·laboració i directe.
...

Tags: