1. La cultura política (2013)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Criminología - 1º curso
Asignatura Introducció a la ciència política
Año del apunte 2013
Páginas 2
Fecha de subida 20/07/2014
Descargas 23
Subido por

Vista previa del texto

TEMA 1. LA CULTURA POLÍTICA Lectures: • “La ideología y la práctica” Herreros (p.16-46) • “Los valores y las ideologías” Vallès Cultura política: és un conjunt d’orientacions envers a la política que té un col·lectiu determinat.
1. Orientacions: coneixements, creences, sentiments, valors, opinions, judicis 2. Objectes polítics (sistema polític, actor polítics…) 3. Dimensió col·lectiva: referència a un col·lectiu (nació, etc.) 4. Estabilitat (cultura política vs opinió pública) 1.1 Orientacions polítiques que existeixen 1. Envers al sistema polític • Legitimitat amb el règim democràtic (*legitimitat: forma de govern que considerem millor per nosaltres. No és la valoració del govern, ni la satisfacció amb el règim.) • Satisfacció amb el règim democràtic: demandes/preferències dels ciutadans evers a les dimensions del conflicte polític (esquerre-dreta; treballador-empresari; centres-perifèria; camp-ciutat; Estat-Esglèsia (EIXOS DE CONFLICTE) - Ideologia esquerre vs dreta - Ideologia liberal vs conservador - Nacionalismes 2. Envers a les diferents dimensions polítiques 3. Envers actors i altres institucions 4. Envers el vol d’un mateix • Eficàcia política (“interna”): explica la capacitat de mobilització d’una societat • Capacitat de comprendre i incidir en política 1.2 Canvis contemporanis Agents de socialització: - Família - Amics Canvis: - Mobilització cognitiva: • Individus més sofisticats políticament perquè tenen més informació i més capacitat per entendre i processar la informació. Com a resultat, els ciutadans estan més preparats i amb més recursos per actuar en política.
• Més interès per la política • Nous valors polítics: postmaterialisme (creixement econòmic i augment del benestar a la segona meitat del segle XX que fa canviar les prioritats dels ciutadans) Escassetat (“donem més valor a allò que no tenim”) + Socialització: els valors són fruit del procés de socialització (el que ens han involucrat) = Els valors i prioritats com a reacció a les condicions socioeconòmiques durant el període de socialització. *Piràmide de Maslow 1.3 La cultura política ens permet explicar… • …el bon o mal funcionament de les institucions (El capital social, Putnam) • …la estabilitat dels règims polítics (manual) La cultura política pot servir per respondre algunes preguntes que es plantegen a les ciències socials.
El capital social - Robert Putnam: explica les diferències entre zones d’un mateix país. Explica les diferencies del perquè algunes democràcies funcionen millor que d’altres (un territori està en fallida i l’altre se’l veu afavorit), és degut al capital social.
El capital social és el “conjunt de valors i normes basades en la confiança interpersonal, civisme, reciprocitat presents a la cultura política d’una societat”. (confiança mútua, reciprocitat) Llibre de Putnam “Making democracy Work” (1993). Estudia el cas d’Itàlia: el capital social explica les diferències entre nord (eficient) i sud (no eficient) Comunitat cívica Capital social Institucions eficients No com. Cívica No cap. Social Institucions ineficients HISTORIA (Context sociocultural) El capital social es relaciona molt amb els índex de criminalitat d’un país. (La màfia viu de deteriorar el capital social per vendre “seguretat”).
...