Exemples_Pinus (2009)

Apunte Español
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Ciencias Ambientales - 1º curso
Asignatura Botànica
Año del apunte 2009
Páginas 5
Fecha de subida 25/05/2014
Descargas 3

Vista previa del texto

Pinus (família Pinaceae) Piràmide resum de la distribució altitudinal dels Pinus.
Font: elaboració pròpia Pinus halepensis - Distribució i ecologia: - En sòls principalment calcaris, amb bon drenatge, durs, prims i pedregosos.
- Conca mediterrània entre el nivell del mar i els 200 m d’altitud; al Sud d’Espanya pot arribar als 1000 m.
- Sovint el trobem als marges de camins a zones pertorbades.
- Espècie d’alta resistència a la sequera (menys de 200 mm/any) - Necessita sol directe - no aguanta temperatures inferiors als -5ºC a l’hivern, però si elevades temperatures a l’estiu - Trucs per identificar-lo: - escorça grisa i una capçada esclarissada amb força branques seques.
- Fulles: 6-10cm amb pecíol corbat - Fruit: pinya de 8-12x 5cm amb peduncle corbat - Curiositats: - S’utilitza per a la reforestació de boscos mediterranis.
- És molt inflamable degut a la resina i, per tant, objecte d’incendis a l’estiu.
- Utilitza mecanismes de resistència als incendis projectant els pinyons al terra que amb les altes temperatures es veuen estimulats i germinen.
Pinus mugo subsp. uncinata - Distribució i ecologia: - Ambient solejat - Aguanta bé el fred, el vent i l’exposició marítima.
- Preferència pels sòls àcids o neutres amb bon drenatge.
- Prefereix certa humitat tot i que tolera bé la sequera - zones d'alta muntanya centreeuropea entre els 1500 i els 2500 m d'altitud.
- A Catalunya, el podem trobar als Pirineus i prepirineus on creix a altituds de fins a 23002500m, formant el límit superior de la serralada.
- Trucs per identificar-lo: - Fulles: 5-6cm una mica corbades i molt juntes entre elles - Fruit: pinyes petites de 4-7cm, irregulars i amb esquames en forma de ganxo - Escorça de color fosc - Capçada de forma llarga i estreta que deixa passar força la llum.
Pinus nigra subsp. salzmannii - Distribució i ecologia: - Espècie amb una àrea de distribució a Europa amplia, arribant fins a Turquia.
- A Espanya es troba entre els 800 i els 2000 m, encara que a d’altres zones arriba a estar present a nivell del mar.
- Necessita aigua, encara que menys exigent que Pinus sylvestris, i es capaç de suportar una sequera estiuenca pronunciada.
- És molt resistent al fred, suporta gelades i nevades intenses.
-Preferència per substrats calcaris, encara que pot aguantar substrats silicis.
- Necessita mitja ombra, com a mínim a les primeres edats, després necessita llum per a créixer.
- Trucs per identificar-lo: - Fulles: gruixudes i punxants de 9 a 17 cm - Fruit: pinyes estretament còniques de 4-8 cm i sense peduncle - Escorça amb clivells ben marcats - tronc recte i capçada ampla i cònica Pinus pinaster - Distribució i ecologia: - S’exten per tota Europa - Creix al nivell del mar fins als 800 m, encara que al Sud del Marroc el podem trobar fins als 2000 m.
- Sensible a les gelades extremes i al trencament de branques per la neu.
- Necessita llum i humitat atmosfèrica adequats, encara que aguanta les sequeres a l’estiu.
- Preferència pels sòls silicis vegetant malament als calcaris.
- Suporta bé els terrenys molt pobres.
- Trucs per identificar-lo: - Fulles: molt rígides i punxants molt llargues de 15-20 cm - Fruit: pinyes grosses de 10 a 18 cm - escorça fortament esquerdada amb clivells rojos, - alçada gran (fins a 30 m).
Pinus pinea - Distribució i ecologia: - Sol créixer a altiplans, planes, turons i vessants muntanyoses baixes, fins i tot sobre dunes a nivells del mar fins als 1000 m . A Catalunya el trobem a Terra baixa.
- Aguanta be la salinitat del mar i viu a prop, però no colonitza les zones salines.
- Necessita llum i llargues insolacions per a fructificar.
- Aguanta la sequera, el fred i les gelades.
- creix a tot tipus de terrenys, encara que millor als granítics i silicis.
-Trucs per identificar-lo: - Fulles: de 10-15 cm - Fruit: pinyes grosses i arrodonides amb pinyons - escorça molt clivellada i capçada rodona i lliure de branques en la part baixa.
- Curiositats: - Espècie ben adaptada als incendis forestals ja que disposa d’una escorça gruixuda i una capçada allunyada del terra. Això li permet que encara que el foc avanci per sota seu i sovint sobrevisqui.
- La fusta és molt apreciada en fusteria sobretot en la construcció marítima.
- Els pinyons s’utilitzen molt en nombrosos plats mediterranis.
Pinus sylvestris - Distribució i ecologia: - Aguanta bé la continentalitat i degut a això té una gran amplitud ecològica, per això és l’arbre amb una distribució més amplia al món.
- Aquests pinars a Espanya es trobem normalment entre els 1000 i 2000 m d’altitud - Creixement òptim a ple sol, no aguanta l’ombra - S’adapta bé a tot tipus de sòl excepte els inundats, però sí humits i com més fèrtils i profunds millor per al seu creixement.
- Resisteix la sequera, però no tolera la contaminació.
- Resisteix hiverns molt freds.
- Te preferència a precipitacions de mes de 600 mm.
- No es exigent en la humitat relativa, però si en quant a la humitat del sòl.
- Trucs per identificar-lo: - Fulles: molt rígides i punxants petites de 3-6 cm - Fruit: pinyes de 3-7cm no brillants i sense ganxo - escorça vermellosa.
Pinus radiata - Distribució i ecologia: - Té preferència per climes suaus litorals amb abundant humitat atmosfèrica.
- Necessita precipitacions de 900 mm anuals.
- No supera els 500 m d’altitud.
- Resisteix be al vent, però no al fred ni a les gelades.
- Creix a sòls àcids, arenosos i profunds.
- Trucs per identificar: - Fulles: acícules agrupades de tres en tres - Fruit: pinyes molt asimètriques -Curiositats: - És un arbre originari del Sud-oest dels EEUU, principalment de Califòrnia. S’ha introduït a Europa, Nova Zelanda, sud-oest d’Austràlia, Xile, Brasil i Sud-àfrica - Es planta sovint vora carreteres.
...