Memoria Practica 4 Sesión 1 (2014)

Trabajo Español
Universidad Universidad Politécnica de Cataluña (UPC)
Grado Ingeniería Telemática - 2º curso
Asignatura FISE
Año del apunte 2014
Páginas 7
Fecha de subida 02/12/2014
Descargas 11
Subido por

Vista previa del texto

Funcions i Sistemes Electrònics Pràctica 4 Sessió 1 Mesurador de distàncies per ultrasons Novembre 2013 Bernat Pedrol i Marc Peig Sessió 1 Qüestió 1. Dibuixeu la forma d’ona del senyal rebut quan apunteu a la caixa de l’ordinador del vostre lloc de treball i heu situat les càpsules a 0,5 m de distància.
Es rep un senyal a la mateixa freqüència però d’amplitud molt més baixa(de l’ordre dels mV) i a més, distorsionat pel soroll d’elements que influeixen en la sonda.
Qüestió 2. Quina és l’amplitud del senyal rebut en aquestes condicions? Quin és el TOF i la distància calculada a partir d’ell? Aproximadament 18,75 mV TOF= 2*d/vso= 1m/340m/s= 0,294 ms Qüestió 3. Quina és l’amplitud del senyal de sortida de l’amplificador en les condicions especificades? Forma del senyal de sortida del circuit amplificador de guany 400 Una amplitud d’ aproximadament 8V (sobre la gràfica, a 10V per divisió) en el canal 2. On en el canal 1 situem el senyal (pols de sinusoides) que enviem amb el transmissor i en el canal 2 el comparem amb la recepció a la sortida del amplificador.
Qüestió 4. Dibuixeu el senyal d’entrada i el senyal de sortida d’aquest circuit quan apunteu al sostre.
Forma del senyal de sortida del circuit envolupant El senyal que es rep quan apuntem al sostre es molt difícil d’apreciar l’oscil·loscopi ja que la distància del mateix es massa elevada per poder visualitzar-ho correctament. Encara així, després d’unes quantes observacions es va poder observar un petit senyal a la sortida del circuit envolupant.
Qüestió 5. Dibuixeu la característica entrada – sortida d’aquest circuit.
La gràfica es correspon, aproximadament, a l’expressió d’entrada - sortida d’un comparador amb histèresi estudiat a classe de teoria.
Qüestió 6. Què succeeix quan es modifica l’ajustament del potenciòmetre? Al modificar l’ajustament del potenciòmetre estarem provocant dos possibles situacions: si el potenciòmetre esta referit a Vcc no saltarà el cicle d’histèresi i si en canvi està referit a Gnd es dispararà sempre (figura anterior).
Qüestió 7. Dibuixeu el senyal d’entrada i el senyal de sortida del detector de nivell quan apunteu algun obstacle que es trobi a 1 m de distància de les càpsules aproximadament.
Qüestió 8. Quin és el TOF mesurat a partir de la sortida del detector de nivell i la distància calculada a partir d’ell? Em de mesurar el número de divisions entre cada senyal rebuda (cada rebot del l’ona d’ultrasò). Així, visualitzant sobre l’oscil·loscopi tenim aproximadament 5,8divisions a 1ms/div-> TOF= 5,8ms Tenint en compte això; 5,8 ms * 340 m/s = 1,97 m que s’aproxima molt al valor teòric de 2m (distància real que recorre l’ona) Annex A continuació, s’aporten algunes captures de pantalles i/o fotografies que ens han ajudat a desenvolupar els diferents circuits d’aquesta sessió. Cal destacar que primer s’ha realitzat la comprovació dels circuits sense les capsules transmissores i a partir de la seva coherència s’ha fet el mateix procediment amb els aparells instal·lats.
Forma del senyal de sortida del circuit receptor sense les càpsules transmissores Forma del senyal de sortida del circuit envolupant sense les càpsules transmissores Forma del senyal de sortida del circuit amplificador sense les càpsules transmissores ...