Introducció (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Ciencias Biomédicas - 3º curso
Asignatura Farmacologia
Año del apunte 2015
Páginas 1
Fecha de subida 06/10/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

Farmacologia Introducció Farmacologia deriva del grec de la paraula Pharmakon que significa fàrmac o verí i de la paraula logos que significa tractat o estudi. La farmacologia és la ciencia biologica que estudia les seccions i les propietats dels fàrmacs en l’organisme.
Un fàrmac es tota substància química utilitzada en el tractament, curació, prevenció o diagnòstic d’una malaltia o també es pot utilitzar per evitar l’aparició d’un proces fisiològic no desitjat.
Dins de la farmacologia hi ha la farmacocinètica que estudia el destí dels fàrmacs en l’organisme (alliberació, absorció, distribució, metabolisme, excreció) i també la farmacodinàmica estudia l’acció i els efectes dels fàrmacs en l’organisme.
També tenim la farmàcia que abarca tots els procediments necessaris perquè els fàrmacs arribin a les seves concentracions òptimes al lloc d’acció. Es divideix en farmacognòsia i farmacotecnia.
La farmacognòsia està dedicada a l’obtenció i purificació de fàrmacs obtinguts directament de la natura.
La farmacotecnia està dedicada a la preparació i manipulació dels fàrmacs per la seva correcta aplicació, miren quina és la manera que el principi actiu arribi de la millor manera al lloc d’acció.
La farmacologia terapèutica es divideix en farmacologia clínica i farmacologia terapèutica. La clínica és els estudis del medicament en l’ésser humà abans de ser comercialitzat, la farmacologia bàsica és assajos in vitro i en animals.
La terapèutica estableix les pautes d’administració dels fàrmacs d’un tractament racional en una malaltia determinada.
La toxicologia estudia els efectes indesitjables i tòxics dels fàrmacs.
També tenim la farmacoeconomia que cada vegada és més rellevant, i es dedica a fer estudis si els medicaments que estan en venda es rentable pels laboratoris seguir venent-los. I la farmacogenètica que és una farmacologia a la carta, s’administren els fàrmacs depenent de les característiques genètiques dels pacients, és una farmacologia individualitzada.
Perquè un fàrmac arribi al mercat, són necessaris entre 10-12 anys d’estudis preclínics i clínics i el seu desenvolupament pot costar uns 250 milions d’euros.
1 ...