dieta mediterrània (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Enfermería - 1º curso
Asignatura Nutrició
Año del apunte 2015
Páginas 2
Fecha de subida 23/03/2015
Descargas 19
Subido por

Vista previa del texto

ALIMENTACIÓ SALUDABLE. ALIMENTACIÓ MEDITERRÀNIA: Dieta mediterrània: ∑ 60 anys, Població resident a Creta, sud de Grècia i part meridional d'Itàlia tenia una esperança de vida entre les mes altes del món a pesar de la precarietats mèdiques i sanitàries: infart de miocardi, càncer. No es coneixxia pràcticament ∑ L'estudi Keys, dels sets països, l'estil de vida, les relacions socials i l'entorn (clima i factors ambientals). Tipus d'alimentació que es basa en l'oli d'oliva, les fruites i verdures fresques.
Els cereals en forma de pa o pasta, el peix blau, el xai/vedella i les aus de corral Cultura mediterrània: una manera peculir d'alimentar-se? ∑ Vivim com mengem? La nostra forma de vida, el nostre treball, de les nostres relacions familiars i socials condicionen els menús de cada dia.
∑ Dieta mediterrània constitueix un estil de vida que equilibra l'individu amb el seu entorn, del tant en el que respecta a la naturalesa de com al seu món socials i culturals. Dieta mediterrània es converteix en llegat res es pot transmetre, si no es viu, si no es pren de com propi.
Aliments de la mediterrània: ∑ L'oli d'oliva ∑ Els derivats del blat, pa i altres cereals ∑ Els llegums ∑ Les verdures, hortalisses i fruites fresques ∑ Els fruits secs ∑ El iogurt i el formatge ∑ Algunes carns, peix i també els ous ∑ El vi i la cervesa ∑ Espècies i herbes aromàtiques Característiques nutricionals: ∑ Augmentar: -Hidrats de carboni complexos -Fibres, vitamines i minerals -AGM (oli d'oliva) -Antioxidants naturals (vitamines C, B, beta-carotens, seleni) ∑ Disminuir: -Greixos d'origen animal o saturades ∑ Continuar igual: -Proteïnes vegetals > proteïnes animals Com és menjar a l'estat espanyol? ∑ És convenient millorar el patró de consum alimentari del 50% dels espanyols.
∑ Existeix una clara carència en el consum d'aliments vegetals, particularment cereals integrals i llegums ∑ El consum de cereals a Espanya mostra una disminució lineal en els últims anys ∑ El consum de llegums a Despanya també presenta una disminució lineal en els últims anys ∑ Consum de llegums: cigrons, mongetes, llenties, pèsols, faves ∑ S'hauria d'augmentar la ingesta de: -Hidrats de carboni -Àcids grassos omega-3 -Fibra -Vitamines: B2, B6, B9, A, E i D -Minerals: iode, calci, fluor Resum: errors alimentaris més freqüents: ∑ Excés de sucre i alcohol ∑ Excés de grassa, concretament saturades i trans ∑ Pocs àcids grassos omega-3 (poc peix blau) ∑ Pocs aliments vegetals: cereals, llegums, fruites, hortalisses ∑ Molta sal Bases de l'alimentació saludable ∑ Per garantitzar un bon estat nutricional és òptim tenir presents les següents 10 recomanacions al voltant de la alimentació: 1. Menjar i beure forma part de l'alegria de viure 2. S'ha de menjar gran varietat d'aliments, però no en gran quantitat. No hi ha cap aliment prohibit 3. Menjar suficients aliments que continguin farines o fècules (pa, cereals, pastes, arròs, llegums, etc.) i fibra (amanides, fruita, verdures) i, si es té la constum, algun producte integral 4. Preferència pels aliments d'origen vegetal, especialment l'oli d'oliva 5. Limitar el consum de sucres senzills (sucre, mel, begudes i productes ensucrades) 6. L'aigua és la beguda per excel·lència 7. Si es prenen begudes alcohòliques, cal fer-ho amb molta moderació donant preferència a les fermentades (vi, sidra, cava i cervesa) 8. La gastronomia és compatible amb les bones normes dietètiques 9. És recomanable menjar poc a poc i mastegar bé 10. Mantenir un pes estable és signe d'equilibri nutritiu.
Conclusió: ∑ Millor menja poc de molts aliments que molt de pocs ...