Tema 9: Els protistst com a origen dels metazous (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Biología - 1º curso
Asignatura Zoologia
Año del apunte 2016
Páginas 5
Fecha de subida 01/04/2016
Descargas 49
Subido por

Vista previa del texto

Sonia López Pérez 1r GRAU EN BIOLOGIA: Zoologia. Tema 9: Els “protists” com origen dels metazous 1. Els “protists” com origen dels metazous La Terra està datada en uns 4600 Ma. Més tard, la vida s’origina per procariotes al voltant de 3800-3500 Ma. Les primeres restes atribuïbles a organismes vius són els estromatòlits, i tenen la mateixa data. Han passat 2000 milions d’anys des que la única vida a la terra és de procariotes, és fa uns 1500 Ma quan es proposa que sorgeixen els primers eucariotes unicel·lulars. Des de l’aparició dels eucariotes a l’aparició dels primers metazous passen uns 700-900Ma, es data d’uns 800-600 Ma a partir del registre fòssil. L’origen dels animals té lloc en l’època del precambrià a partir d’organismes eucariotes unicel·lulars amb capacitat d’agregació, formen colònies. Els primers animals tenen teixits tous, no hi havia esquelets durs i per tant a l’hora de fossilitzar-se era molt difícil, per tant les primeres etapes d’aparició dels animals estan molt poc representades en el registre fòssil. Les primeres restes fòssils és la fauna ediacara, data de l’era del precambrià fa 635-542 Ma. La fauna ediacara no té esquelet però si té simetria radial.
En l’època càmbrica s’observa una aparició sobtada del registre fòssil, es troba una gran diversificació. És el que coneixem com a explosió càmbrica, de no tenir quasi animals, comencen a aparèixer molts de cop (20 Ma), i es creu que pot ser perquè o va haver-hi una gran diversificació dels animals en un període curt en el que apareixen els animals amb esquelets rígids que permeten una millor fossilització dels organismes.
La majoria de fílums d’avui dia apareixen en aquesta època, artròpodes, cordats, vertebrats, mol·luscs, etc. És a dir que els animals formen un grup monofilètic que s’origina a partir d’un antecessor protist que s’origina fa uns 800-600 Ma enrere i que apareixen de forma abrupta en el registre fòssil.
COM VA SER LA TRANSICIÓ? Nombroses teories; 1 Sonia López Pérez 1r GRAU EN BIOLOGIA: Zoologia. Tema 9: Els “protists” com origen dels metazous 1.1.1.
Teoria sincitial Hi ha un antecessor ciliat multinuclear que passa a un estat bentònic, es desplaça pel fons i té una boca a la part ventral, va reptant i és bilateral. En un últim pas evolutiu, es dóna una separació de nuclis fent aparèixer un organisme multicel·lular. S’originen animals primitius semblants als turbel·laris.
Arguments a favor: semblances entre els ciliats i els platihelmints, per la mida, per la forma, per la situació de la boca i per la ciliació superficial.
Arguments en contra: diferències entre ciliats i platihelmints, desenvolupament embrionari, interior cel·lular que no és sincitial. Turbel·laris també bilaterals, això fa que s’origini la pregunta de com s’originen els porífers i els cnidaris.
1.1.2.
Teoria colonial Partim d’un protist flagel·lat ancestral que rep el nom de Cytaea (proposada per en Haeckel).
La Cytea, en un primer pas evolutiu passa a una colònia esfèrica per agregació que s’anomena Moraea. En un segon pas evolutiu es passa de Moraea a Blastea, la colònia es buida per dins, i en un últim pas evolutiu hi hauria hagut una invaginació originant una forma de Gastrea semblant a l’estructura dels cnidaris.
Arguments a favor: proximitat filogenètica entre coanoflagel·lats i metazous. Els coanoflagel·lats són morfològicament idèntics als coanòcits. Té etapes de desenvolupament embrionari equivalents al dels metazous.
1.1.3.
Noves perspectives: sinzoòspora Partim d’un protist amb un cicle vital complex al llarg del qual hi ha diferents tipus cel·lulars que es van succeint. Primer es passa d’una diferenciació cel·lular temporal a una diferenciació espacial, tenim un organisme colonial amb tots els tipus de cèl·lules alhora. Les sinzoòspores s’ajunten formant sinzoòspora. En un altre pas evolutiu s’introdueix un estadi 2 Sonia López Pérez 1r GRAU EN BIOLOGIA: Zoologia. Tema 9: Els “protists” com origen dels metazous semblant a la blàstula entre la sinzoòspora i la formació de la colònia que pot derivar en esponges o eumetazous.
2. Filogènia dels metazous 2.1. Grans grups de metazous La majoria d’animals són bilaterals però apart d’aquests hi ha 4 llinatges més: 1. Esponges 2. Cnidaris 3. Ctenòfors. Animals diblàstics amb forma de sac.
4. Placozous. Format per una única espècie. Molt enigmàtic. No tenen forma definida.
Formats per 2 capes de cèl·lules. No tenen sistema nerviós, digestiu diferenciat, musculatura… 5. Bilaterals 2.2. Filogènia profunda dels metazous Visió clàssica que es presenten les possibles relacions entre els grups atenent als caràcters morfològics i citològics, en aquest cas es considerava que els ctenòfors i els cnidaris cosntituien els celenterats.
 Epitelozous, les seves cèl·lules formen teixits veritables perquè tenen desmosomes en banda i cèl·lules glandulars digestives. Dintre dels epitelozous hi ha els placozous i els eumetazous o metazous veritables, que presenten GAP junctions, cèl·lules nervioses, musculars i sensorials.
o Eumetazous.Gap junctions, cèl∙lules nervioses,musculars i sensorials.
o Acrosomata. Acrosoma i perforatori, cèl∙lules musculars “veritables” 3 Sonia López Pérez 1r GRAU EN BIOLOGIA: Zoologia. Tema 9: Els “protists” com origen dels metazous Si agafem els 5 grups, hi ha varis escenaris evolutius, per exemple, trobem els porífers com a grup germà dels epitelozous.
A partir d’aquí es van fer molts cladogrames per veure quines relacions filogenètiques eren més factibles i probables: Finalment van arribar a una conclusió: Van considerar els porífers com a grup monofilètic germà dels epitelozous, els placozous com a grup germà dels eumetazous i els celenterats com a grup monofilètic germà dels bilaterals.
Les relacions entre els epitelozous són incertes.
4 Sonia López Pérez 1r GRAU EN BIOLOGIA: Zoologia. Tema 9: Els “protists” com origen dels metazous 2.3. Filogènia dels bilaterals Esquema molt acceptat.
Tot aquest cladograma està basat en sinapomorfies, es considera el correcte. Entre els grups hi ha diversos caràcters compartits.
5 ...