Tema 5 (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Farmacia - 2º curso
Asignatura Fisiologia y fisiopatologia I
Año del apunte 2017
Páginas 2
Fecha de subida 30/09/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

Fisiologia i Fisiopatologia I Júlia Domènech Sogas Tema 5: Sistema esquelètic Conjunt d’ossos i cartílags que protegeixen els òrgans i ens permeten el moviment El sistema esquelètic té 6 funcions fonamentals: - Suport: Suportar les estructures del organisme Protecció: Formant cavitats corporals Moviment: Els músculs s’insereixen en els ossos, i quan es contrauen desplacen els ossos, Magatzem mineral: Intervenen en la homeòstasis del Ca2+ i del P Hematopoesis: Medul·la roja, ja que conté cèl·lules mares productores de les cèl·lules sanguínies (especialment el ossos llargs) Magatzem: Medul·la groga (lípids), ja que conté cèl·lules anomenades adipòcits que emmagatzemen greix.
Podem distingir dos tipus d’esquelets, però en total disposem de 206 ossos1: - - Esquelet axial  Conjunt d’ossos que es troben en l’eix longitudinal del cos (línia mitja). Tenim 80 ossos.
o Crani o Ossos de l’orella (martell, enclusa i estrep) o Estern o Os hioide o Costelles o Vertebres Esquelet apendicular  Conjunt d’ossos que formen els apèndix (extremitats) i les articulacions que les uneixen en el cos.
Trobem diferencies en l’esquelet femení i masculí, un exemple és la pelvis. En les femenines, aquesta és més petita i menys estreta (més ample), i l’arc púbic és major a 90º. Mentre que la masculina és més gran però més estreta i el seu arc púbic és menor de 90º.
Columna vertebral Branca forta i flexible que permet el moviment anteriorment, posteriorment, lateralment i sobre el seu eix.
Les funcions de la columna son: - 1 Protecció: De la medul·la i nervis espinals Suport del pes del cos Proporciona un eix rígid/flexible a l’estructura corporal Sosteniment i moviment del cap Inserció d’altres estructures anatòmiques: costelles, músculs, cintura pelviana Manteniment de la postura i de la locomoció Sense contar dents, ossos suturats i sesamoides 7 Fisiologia i Fisiopatologia I Júlia Domènech Sogas Disposem de 33 vertebres, les quals son possibles gràcies a les curvatures que permet una major resistència.
• • • • • 7 vèrtebres cervicals  Curvatura anterior 12 vèrtebres toràciques  Convexitat posterior o Disposades les 12 vèrtebres 5 vèrtebres lumbars  Curvatura anterior 5 vèrtebres sacres  Convexitat posterior 4 vèrtebres coccígies Curvatures i desviacions de la columna Escoliosis Desviació lateral de la columna, afecta la regió toràcica i de vegades la lumbar.
Causes: Ciàtica crònica, mala postura, congènita o presentar una cama més llarga que l’altre Cifosis Curvatura toràcica exagerada (gepa).
Causes: Causa secundaria a un procés patològic com fractura vertebral o osteoporosis, de vegades també mala postura.
Lordosis Exageració de la curvatura lumbar Causes: Augment de pes a la zona abdominal (obesitat, embaràs), també mala postura Unions vertebrals: Disc intervertebrals Uneix 2 vertebres adjacents i permet absorbir els cops entre vertebres (cop vertical) Nucli polpós  Gelatina tova i molt elàstica Anell fibrós  Paret externa format per fibrocartílag, la qual confereixen elasticitat i resistència.
A part, trobem lligaments que confereixen major resistència a la unió vertebral.
Quan es trenca l’anell fibrós dóna lloc a una protrusió o sortida del nucli polpós, normalment és cap ala part posterior pressionant els nervis raquidis, produint una hernia discal.
Un altre problema que poden patir per implicació de les vertebres és la ciàtica, es produeix degut a que per les lumbars passa el nervi ciàtic, quan és produeix la compressió d’aquest es produeix la ciàtica.
Produeix un dolor decreixent cap a la cama.
8 ...

Tags: