3. La participació política (2013)

Apunte Español
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Criminología - 1º curso
Asignatura Introducció a la ciència política
Año del apunte 2013
Páginas 2
Fecha de subida 20/07/2014
Descargas 11
Subido por

Vista previa del texto

TEMA 3. LA PARTICIPACIÓ POLÍTICA Lectures: 1. Manual “ciència política per a principiants” Capítol 3.
2. Anduiza i Bosch 2004. “Comportamiento político y electoral”. Capítol 1pp. 15-60 1. Participació electoral Quines són les causes que uns ciutadans votin i altres no? a) Posició social: nivell d’estudis, renda, sexe, edat b) Valors polítics (i prepolítics) 1.1 Posició social • • • En el vot parlem de clivelles (classe, religió, etc.); però per a la participació no tenen gaire importància En la participació es té en compte l’estatus socioeconòmic, és a dir, tots aquells recursos i habilitats que permeten la participació, com per exemple el nivell d’estudis, renda, sexe (participen més els homes), edat (a mesura que l’edat és més gran l’abstenció cau en gran mesura, fins als 60-64 anys, creant un efecte V)...
Què es l’eficàcia política? 1.2 Valors polítics (i prepolítics): interès polític, eficàcia, ideologia, esquerra-dreta...
Els dos valors més importants són el interès polític i l’eficàcia política.
La gent que es de centre és la que participa menys, a diferència dels extrems 0 i 10. Com més compromís ideològic es te més es participa a les eleccions. L’abstenció a l’esquerra és major respecte les dretes.
1.3 Context electoral: vot obligatori, facilitats per votar, reiteració-simultaneitat, rellevància òrgan, sistema electoral, competitivitat, etc.
- Vot obligatori: Hi ha governs on votar és obligatori (com Uruguay amb la Credencia Cívica = tens un segell si votes que et proporciona beneficis públics com cobrar la pensió; l’avantatge de la Credencia Cívic) - Facilitats per votar: els llocs on t’has de prerregistrar per votar és més probable que hi hagi menys vots perquè suposa més esforç.
- Reiteració-simultaneitat: la gent vol participar, però hi ha una fatiga (ex: Suïssa) - Rellevància òrgan: òrgans més o menys importants, és a dir, eleccions de primer ordre aquelles que són considerades pels ciutadans com a més importants- i de segon ordre – aquelles que els ciutadans consideren que es per escollir un govern de menys rellevància i que per tant, la gent participa menys, es vota més a partits protesta i es castiga al govern - Competitivitat: en els contextos en què les eleccions estan molt renyides són els que hi ha més participació. La gent vota en els contextos que consideren que el seu vot pot tenir una major incidència i pot ser determinant.
2. Altres formes de participació La participació política és qualsevol activitat que fan els individus que tenen l’objectiu d’influir sobre algun actor polític com el govern.
Evolució: o o Afiliació en clara disminució Creixement de “signar peticions”, “discutir amb amics”, etc.
3. Participació no convencional • • • No són gaire acceptades socialment Van contra el sistema polític vigent Les institucions no les estimulen Tots aquells modes de participació que el sistema ja preveu i incorpora per tal de que els ciutadans participin.
Mètodes de participació no previstos pel sistema (ex: terrorisme, enfrontament amb la policia, escratges) ...