9. Ampliació Efectes concentració, defensa competencia i competencia monopolística (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 2º curso
Asignatura Teoria i estructura econòmica
Año del apunte 2016
Páginas 1
Fecha de subida 05/04/2016
Descargas 4
Subido por

Vista previa del texto

Carme Rocamora i Seguí Teoria i Estructura Econòmica Ampliació tema 4 Els efectes de la concentració 1. Les empreses gaudeixen de gran poder de mercat i per tant tenen una situació molt consolidada. Poden obtenir guanys només gràcies al seu poder. Per això aquests mercats són menys favorables a la innovació i a l’aplicació de tècniques 2. Les empreses són descuidades en el servei i qualitat, perquè la situació d’úniques oferents els permet estalviar costos sense perdre clients 3. Tenen influència política i social, per això es poden saltar les lleis laborals, influir en la política o fins i tot canviar quan no els hi van bé La defensa de la competència Només aquelles empreses dinàmiques, capaces d’innovar i dirigides per emprenedors prefereixen la competència a la concentració.
Quan els mercats s’allunyen de la competència perfecta, els que perden són els compradors i molts venedors que són expulsats del mercat. Per evitar-ho, els governs interessats en que les relacions econòmiques funcionin millor estableixen lleis que garanteixin la competència.
Les lleis mercantils i l’actuació dels governs també han de garantir que els consumidors i venedors disposin de plena informació, per això és important regular la publicitat i els serveis d’informació garantint que existeixi màxima transparència en el mercat La diferenciació monopolistica del producte: competència Quan les empreses volen avantatges, diferencien el seu producte: mercat de competència monopolistica.
Existeix un número molt elevat d’oferents que venen un producte que intenten diferenciar del que venen els demés. Per tant competeixen a través de la diferenciació. Fan el producte especial i per tant poden guanyar clients tot i que el preu sigui més elevat. De tal manera, les empreses vendran més tot i elevar els preus Per tant aquest mercat s’apropa a la competència perfecta pel que fa la rivalitat entre venedors, però s’aproxima al monopoli perquè el productor pot fer de monopolista pujant el preu.
Pot ser que la diferència sigui real o fictícia, però des del punt de vista del funcionament del mercat és indiferent.
Efectes de la diferenciació Alguns economistes ho valoren perquè diuen que així hi ha més varietat de productes. Altres consideren que és una diferenciació innecessària i que encareixen els productes i fan consumir innecessàriament. ...