Tema 7 - Historia natural de les malalties (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Lleida (UdL)
Grado Nutrición Humana y Dietética - 3º curso
Asignatura Epidemiologia de la nutrició
Profesor P.G.
Año del apunte 2017
Páginas 4
Fecha de subida 16/10/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

TEMA 7: Història natural de les malalties i cribats dels problemes de salut associats a la nutrició MALALTIES NATURALS I NIVELLS DE PREVENCIÓ Sense símptomes però amb la malaltia Fa referència a l’evolució de malalties, generalment cròniques.
Si no es fa res per a modificar, comença quan un grup de persones es comencen a exposar (tabac, cont. Atmosfèrica,...)  15 anys  gent presenta canvis que duen a l’aparició de símptomes (5 anys)  una part és diagnosticasa i poden acabar amb la mort o supervivència.
Prevenció primària: mesures perquè no comenci o es deixi d’estar exposat.
Pretén reduir la incidència actuant damunt els factors.
Quan han aparegut els canvis s’intenta fer un diagnòstic precoç (Prevenció secundaria) , perquè sigui més eficaç.
Pretén reduir la prevalença.
Prevenció terciària , han aparegut els símptomes, es farà diagnòstic i tractament habitual.
Al ∆ supervivència, pot ∆ la prevalença (malalts que viuen amb la malaltia).
PROVA DE CRIBATGE I DIAGNOSTICA CRIBATGE Persones aparentment sanes senes malaltia Comunitat Barates NO és el tractament  resultats + o - DIAGNÒSTIC Persones que fan als PACs perquè tenen simptomes Individual Cares Base del tractament Si es segueixen els – hi ha més VN encara que hi ha grups que al cap de poc donen FN.
Els + se’ls aplica la prova diagnostica dels quals són VP es tractaran tot i que alguns són FP.
MALNUTRITION SECREENING TOOL (MST)  Prova de cribatge senzilla i ràpida en gent gran per veure si es té o no malnutrició.
A completar  propi pacient o cuidador ES BASA EN: - Valoració de gana i pèrdua recent de pes.
- Si és +, millor fer un estudi més profund per confirmar-ho.
Un dels estudis per veure com funcionava, es va fer en >65 anys als que se’ls donava el test on hi hagué: En aquest context el VPP és la probabilitat de tenir la malaltia i donar +.
ELEMENTS I CONDICIONS PER UN CRIBATGE ELEMENT CONDICIONS Malaltia - és un problema important? - Quina és la historia natural de la malaltia? - Proporció de gent que passa per les etapes Pacients - D’alt risc Prova - Vàlida - Simple - Segura (pocs efectes secundaris) Cost - Adequat a la comunitat Tractament - Ha de demostrar que ∆ la supervivència en comparació amb el tractament habitual Responsabilitat - Del sistema sanitari per persones amb cribatge positiu amb assistència sanitària CONCEPTE “LEAD-TIME” El “lead –time” és el temps que es guanya amb l’ús de cribatges.
Com més gran sigui aquest període millor perquè deixa més espai per aplicar el tractament habitual ja que s’ha avançat en el moment on es coneix la malaltia.
S’ha d’allargar la gent que es coneix al diagnòstic habitual perquè s’ha avançat  descomptar el temps que es guanya al diagnòstic.
o Abús d’alcohol, especialment en embarassades o Hipotiroïdisme en nounats o Diabetis en hipertensos o Subministrament d’àc. Fòlic a l’embaràs per evitar malformacions del tub neural o Prevenir anèmia ferropènica o ...
...