Póster grupos alimentarios (2015)

Ejercicio Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Enfermería - 1º curso
Asignatura Bioquímica i Nutrició
Año del apunte 2015
Páginas 1
Fecha de subida 01/05/2016
Descargas 10
Subido por

Vista previa del texto

GRUPS Superflus Aliments que composen el grup: Aliments fregits, sucs de fruita industrials, llaminadures, refrescos, brioixeria i rebosteria industrial.
Nutrient principal: Glúcids. Nutrients secundaris: Lípids i proteïnes (depenent del tipus d’aliment).
Conservació: Contenen molts conservants per maximitzar el temps de consumició. Cocció: fregit o al forn, segons el tipus d’aliment. Alguns no requereixen elaboració.
Característiques: Aliments d’alt valor calòric que no aporten nutrients de qualitat per l’organisme. Tenen un alt contingut e n greixos saturats i en glúcids. Els sucs de fruita artificial perden les vitamines i minerals propis de la fruita degut al procés d’elaboració.
Recomanacions: Consumir esporàdicament. En excés poden ser perjudicials per a la salut.
D’ALIMENTS 55 - 60 % HIDRATS DE CARBONI: Greixos oPrincipalment dels farinaciso 25 – 35 % LÍPIDS: o30 % provinents dels càrnicso o70 % provinents dels greixoso 10 – 15 % PROTEÏNES: o50 % provinents dels càrnicso o50 % provinents de les fruiteso oi verdureso Càrnics Làctics Fruites i verdures Farinacis Aliments que composen el grup: Olis, mantega i galetes.
Nutrient principal: Greixos saturats i insaturats. Nutrients secundaris: Proteïnes Conservació: Refrigerat o congelat, excepte els olis que s’han de mantenir en un lloc sec i fosc. Cocció: fregit o cuit o a la planxa, segons el tipus d’aliment.
Característiques: Els àcids grassos saturats són més dolents per la salut que els insaturats. Els insaturats tenen un o més dobles enllaços a la cadena de carbonis i en són característics dels olis i el peix, mentre que els saturats no tenen cap doble enllaç i són característics de la carn blanca o vermella.
Aliments que composen el grup: Carn (pollastre, conill, porc...), peix (bacallà, lluç, tonyina...) i ous.
Nutrient principal: Proteïnes. Nutrients secundaris: vitamines (A, D, B1, B2, B3, B12), fòsfor, potassi, sodi, calci, magnesi, ferro, iode, greixos i colesterol.
Conservació: Refrigerat o congelat. Cocció: Fregit o cuit, segons el tipus d’aliment.
Característiques: La proporció de proteïnes és molt semblant en aquest grup d’aliments i a més tots són d’origen animal. La diferencia que hi trobem és que el peix, a diferencia de la carn, es classifica segons la quantitat de lípids que conté. Recomanacions: 2 cops a la setmana carn de vedella, la resta de dies blanca i 3 o 4 vegades peix blau o blanc. Són de bon menjar, encara que el peix menys en nens.
Aliments que composen el grup: Llet, llets fermentades, formatges i derivats làctics.
Nutrient principal: Calci de bona disponibilitat. Nutrients secundaris: Proteïnes d’alt valor biològic: Caseïna, lactoalbúmines i lactoglobulines, hidrats de carboni (lactosa) i greixos.
Conservació: Depenent del tipus de làctic: Refrigeració, en un lloc fresc i sec, sobretot consultar data de caducitat. Cocció: No habitual en ús domèstic, si en processos de comercialització.
Característiques: Important font de calci, diferent porció de greixos si la llet és sencera, semi, o desnatada. Llets fermentades tenen efecte probiòtic. Formatges secs més contingut de greixos. Consum diari (llet i fermentats). De bon menjar, sobretot infants.
Aliments que composen el grup: Fruites i verdures.
Nutrient principal: Vitamines hidrosolubles (B i C), minerals i fibra. Nutrient secundaris: hidrats de carboni (poca quantitat).
Conservació: Lloc fresc i sec o refrigerat (segons l’aliment). Fruites deshidratades major percentatge de nutrients per peça. Cocció: Les verdures i algunes fruites es poden consumir cuites o crues. El sistema de cocció que conserva la major quantitat de vitamines és el vapor.
Característiques: 80-95% aigua. Recomanen 5 racions al dia. No agraden.
llegums 2 o quesetmana.
composenSón el grup: Cereals, 3 Aliments vegades per de bon menjar.llegums i tubercles.
Nutrient principal: Hidrats de carboni complexes (majoritàriament midó).
Nutrients secundaris: Vitamines del grup B, minerals, fibra i proteïnes.
Conservació: Lloc fresc i sec. Les llegums les podem trobar en conserva.
Cocció: Fregit, bullit, al vapor i al forn, segons l’aliment.
Característiques: Cereals contenen més hidrats de carboni (60-70%) i els llegums més proteïnes (15-20%). Cereals i tubercles diàriament i llegums 2 o 3 cops per setmana. Són de bon menjar.
Autors: Isabel Encinas, Marta Escriu, Marta Escurriola, Carlos Estrada, Ana Extraviz (coordinadora).
Bibliografia: Cervera P, Clapés J, Rigolfas R. Alimentación y dietética.4ed. Madrid: McGraw-Hill Interamericana; 2004.
...