Preguntes osteoporosis (2016)

Examen Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Farmacia - 5º curso
Asignatura Estades en pràctiques tutelades
Año del apunte 2016
Páginas 1
Fecha de subida 14/04/2016
Descargas 40
Subido por

Descripción

Són preguntes de farmàcia d'hospital

Vista previa del texto

--OSTEOPOROSIS -En el servei de farmàcia es troba la calcitonina, en forma injectada SC (abans en inhalació nasal, però la van retirar). Intranasal s’emprava pel tractament d’osteoporosis, però es va veure que provocava augment de tumoracions. La calcitonina injectable ha de ser en períodes curts i és per la malaltia de Paget, la prevenció de pèrdua aguda de massa òssia degut a immobilització sobtada i hipercalcèmica causada per càncer.
S’utilitza principalment la calcitonina de salmó sintètica, que és 20-50 vegades més potent que la humana. També existeix una calcitonina d’angula modificada, que es denomina elcatonina.
La calcitonina humana s’utilitza en cas de resistència immunològica a les anteriors. Inhibeix la resorció ossia, reduïnt els nivells circulants de calci i fòsfor. Usos: hipercalcemia, osteoporosis (calci + vitamina D + Calcitonina), dolor associat a metàstasis osses.
-En quina forma no és habitual la calcitonina? • Intramuscular • Subcutània • Nasal • Comprimits • Totes són normals -La teriparatida (pèptid recombinant PTH) serveix per: • Hipertensió • Hipercolesterolèmia • Osteoporosi (postmenopàusica) • Infeccions víriques Són plumes precarregades que contenen 2,4 mL on hi ha 600 micrograms de teriparatida (250 micrograms/mL). És la rhPTH (1 – 34) produïda a E. Coli per tecnologia de l’ADN recombinant, la qual és idèntica a la seqüència N – terminal de 34 aminoàcids de la hormona partiroidea humana endògena.
-Raloxifè: osteoporosis postmenopàusica.
-Bazedoxifè: fàrmac per osteoporosi post-menopàusica.
-Alendronat (bifosfonat). Fosamax® tractament osteoporosi -Àcid Risendrònic (són els bifosfanats) Per osteoporosi. Es pren de peu, 30 min 1h abans d’esmorçar. Prendre amb un got d’aigua sencer i quedar-se amb posició ortostàtica (peu) durant 30 minuts, per prevenir esofagitis.
-Quin fàrmac has d'anar a buscar al Servei de Farmàcia de l'hospital i només s'administra un cop a l'any? Ac. Zolendrònic, per l’osteoporosis. És un bifosfonat IV.
8 ...