BLOC 2 ACTIVITAT 2 (2014)

Trabajo Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Maestro en Educación Primaria - 1º curso
Asignatura PSICOLOGIA A L'EDUCACIÓ PRIMÀRIA
Año del apunte 2014
Páginas 4
Fecha de subida 20/09/2014
Descargas 21
Subido por

Vista previa del texto

PSICOLOGIA: ACTIVITATS LECTURA CÉSAR COLL ÍNDEX Contingut: Bloc 3. Després de la lectura............................................................. 3-4 Pregunta 7. Concepció Constructivista de l'autor?............................ 3 Pregunta 8. Paper de l'alumne i el mestre en el procés?................... 3 Pregunta 9. Què és el contingut escolar?.......................................... 4 Pregunta 10. Explica el triangle interactiu.......................................... 4 Pregunta 11.Desenvolupament, educació, aprenentatge i cultura...... 4 Pàgines: 3. Després de la lectura: 7. Pots explicar breument en què consisteix la Concepció Constructivista que planteja l'autor? La Concepció Constructivista es pot veure com la manera de proporcionar un marc de referència, d'una determinada visió del funcionament psicológic, que orienti als professionals de l'educació en l'estudi dels processos educatius. A partir de diferents teories que es recullen per formar una sola i sólida estructura anomenada Concepció Constructivista, en la qual, s'utilitzará per ajudar a formar i fomentar la práctica docent.
Aquesta concepció parla sobre com es relacionen tres parts fonamentals per tal que el nen aprengui d'una manera adequada. Aquestes parts són: La teoria donanda pel mestre, el coneixement psicològic dels alumnes per tal d'assolir la teoria i la pràctica educativa com a eina perquè acabin de relacionar i elaborar el seu propi aprenentatge.
8. Quin paper tenen l'alumne i el mestre en el procés d'aprenentatge segons aquesta perspectiva teòrica? El mestre, en conjunt amb el seu coneixement, estudi i disposició, té el paper de guiar al alumnat de manera simple, interesant i entenedora. Aquest mestre no només ha de enseñar el que sap al alumne sinó que també ha de poder trobar les dificultats i interesos de cada alumne perque pugui avançar correctament en els seus estudis sense cap dificultad. Per això no es separarà cap nen encara que tingui dificultats, ja que no poden seguir el nivell i el ritme dels altres nens, sinó que s'intentarà reforçar amb més deures, clases particulars, per així millorar el seu aprenentatge. En el cas del alumne o el alumnat, el qual té unes bases de coneixement, quan aprèn alguna cosa ha de ser capaç de relacionar aquestes bases de coneixement amb les anteriors i poder fer unes de noves. Així és com aquesta perspectiva teórica veu l'aprenentatge del alumne i l'educació del profesor docent.
9. Què és el "contingut escolar"? Els continguts escolars es poden definir com tots aquells coneixements acumulats per la societat, que actualment, s'han d'ensenyar als nens a partir d'un professorat per tal que els alumnes els assoleixin i puguin formar part de la societat que els envolta. Aquests continguts escolars són escollits pel govern, i des de fa molt de temps que estan elaborats per la societat antigua.
10. Com explicaríeu el concepte de "triangle interactiu"? El concepte de triangle interactiu té tres punts primordials que són: el professor, l'alumne i els contiguts. El triangle es basa en com el mestre és qui té l'objectiu d'orientar l'aprenentatge a l'alumne, tant per activitats pràctiques com teòriques, per tal de que assoleixi els continguts. Per tant, té el rol de guia o mediador en aquest triangle. Lalumne és el protagonista de l'interacció, és per ell que existeix el triangle ja que ha de ser capaç de estar actiu escoltant al mestre, mentre fa una activitat mental per tal de relacionar idees i continguts. Per finalitzar, tenim també una part important del triangle: els continguts. Són aquells pels quals el nen arribarà a ser acceptat per la societat quan els adquireixi.
Aquests continguts han estat elaborats per la cultura de la societat fa molt de temps i també organitzats per la qual siguin ben rebuts.
11. Què enteneu ara per: Desenvolupament: És el creixement biològic i mental, genètic per part de la maduresa i ambiental, de les persones per tal que assoleixin unes competències.
Educació: És la base que donem als nens a partir d'unes activitats o pràctiques formals perquè creixi la seva cultura i la sabiesa de continguts.
Aprenentatge: És el procés pel qual els nens assoleixen els conceptes y la cultura donades per la societat.
Cultura: És tota la informació i coneixements que han d'assolir els nens i que s'ha anat consolidant desde fa temps per la societat.
...