Tema 1 i 2 (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Ciencias políticas y de la Administración - 1º curso
Asignatura Introducció a l'Administració Pública
Año del apunte 2017
Páginas 3
Fecha de subida 16/06/2017
Descargas 1
Subido por

Vista previa del texto

Irene Palau Introducció a l’Administració TEMA 1 i 2 Tema 1: Introducció a la ciència de l’Administració Les branques de l’administració Les quatre branques principals són: • Branca jurídica: engloba el dret administratiu, que es divideix entre el garantista, que assegura al ciutadà que té la garantia que l’administració no abusarà del seu poder; i el contenciós administratiu, que estudia els problemes relacionats amb el funcionament de l’administració.
• Branca econòmica: estudia l’eficiència de l’administració • Branca sociològica: estudia les relacions socials en el procés de l’administració • Branca de la ciència política: analitza l’administració pública des de la lògica del poder i el conflicte.
La ciència de l’administració L’administració és una branca de la ciència política que estudia l’administració pública amb l’objectiu de detectar el millor sistema per aconseguir que les polítiques públiques ofereixin el millor sistema possible al ciutadà.
La Revolució Francesa va comportar la divisió de poders que avui coneixem: • • • Poder Legislatiu: és el poder que crea les lleis i convoca eleccions Poder Executiu: és el poder que segueix una iniciativa de poder articular la política pública que retorna els valors al ciutadà Poder Judicial: és el sistema de control entre els poders legislatiu i executiu.
S’assegura que les normes es compleixin i el ciutadà pot recórrer a ell sempre que senti que els seus drets s’han violat per part d’algun dels poders. Vol aconseguir que el ciutadà estigui protegit de l’acció arbitrària del govern.
El síndic de greuges és l’òrgan on el ciutadà pot accedir si els seus drets són violats.
Va a cavall dels poders judicial i legislatiu Els grups d’interès organitzat Són grups que intenten pressionar al sistema institucional per aconseguir els propis interessos. Capturen el poder polític per part dels interessos privats.
Aquests grups depenen de l’estructuració dels diferents poders. Com el sistema és imperfecte, el país depèn de la força institucional.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 Irene Palau Introducció a l’Administració TEMA 1 i 2 PE Lògica política Spoil System Lògica professional Merit System PL PJ La lògica política comporta un sistema d’organització polític anomenat Spoil System en el qual no hi ha estabilitat. En canvi, la lògica professional genera un sistema basat en el mèrit i la capacitat, amb el qual s’aconsegueix estabilitat i guany democràtic.
Hi ha una dualitat que fa que els interessos d’ambdós sistemes divergeixin. La màquina burocràtica (mèrit) ha de negociar amb el nivell de sobre per aconseguir recursos econòmics.
Des del punt de vista de l’administració, un país pot tenir un model territorial o una estructura de professionalització del model administratiu.
2 Irene Palau Introducció a l’Administració TEMA 1 i 2 Tema 2: L’evolució de l’administració pública i de les seves funcions 3 ...

Tags: