Tema 1 Que és la genètica del comportament? (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Psicología - 1º curso
Asignatura Fonaments de Psicobiologia II: Genètica del comportament
Año del apunte 2016
Páginas 1
Fecha de subida 16/03/2016
Descargas 2
Subido por

Descripción

Apunts del primer tema de Genètica del comportament.

Vista previa del texto

PSICOBIOLOGIA II BLOC A: GENÈTICA DE LA CONDUCTA 10 de febrero de 2016 / Elena Martín García TEMA 1: QUE ÉS GENÈTICA DEL COMPORTAMENT? Article: GENETICS OF BEHAVIOR. Holden C. Wanted: math gene. Science. 2008.
La Genètica del Comportament estudia el grau i la natura de la contribució genètica en el comportament, és a dir, la variable dependent (l’objecte d’estudi) és el comportament tant normal com patològic. Estudia la contribució genètica dins d’aquest comportament.
NO és determinista, és a dir, no atribueix una causalitat a la genètica, sempre hi ha una influència de l’ambient, la genètica influeix però no és la causa principal (excepte en algunes malalties).
Un dels mètodes més utilitzats en Genètica del Comportament són els estudis de bessons, més concretament, la comparació entre bessons monozigots amb bessons dizigots.
Els bessons monozigots son 100% idèntics, tenen la mateixa dotació genètica ja què parteixen del mateix zigot inicial, que es divideix en dos zigots.
Els bessons dizigots son de dues fecundacions diferents, dos òvuls fecundats per dos espermatozoides diferents, dels quals la seva fecundació es separa normalment en qüestió de dies i tenen material genètic diferents.
Bessons monozigots = 100% material genètic Bessons dizigots = 50% material genètic Per un determinat nombre de patologies minoritaries el comportament es veu afectat nomes per un gen (Ex. Malaltia de Huntington). Són malalties monogèniques o unifactorial.
La majoria de comportament o patologies segueixen un model multifactorial o complex, és a dir, intervenen diferents factors: 1. Factor genètic: intervenen diferents gens. Per aixó s’anomenen malalties poligèniques.
2. Factor ambiental: hi ha molts factors ambientals que influeixen al comportament o les malalties.
3. Interacció entre genètica i ambient.
GENÈTICA DE LA CONDUCTA 1 ...