El nacionalismo en Japón (2015)

Ejercicio Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Estudios Asia Oriental - 1º curso
Asignatura Ciències Polítiques i Relacions Internacionals
Año del apunte 2015
Páginas 1
Fecha de subida 21/02/2016
Descargas 1
Subido por

Vista previa del texto

Sònia Menéndez i Pérez Ciències polítiques i Relacions internacionals.
EL NACIONALISME A JAPÓ En qualsevol país, la bandera i l'himne nacional són símbols patris mentre els ciutadans els acceptin i s'identifiquin amb ells. No obstant això, al Japó passa el contrari. En general els japonesos no es senten feliços amb la seva bandera i molt menys amb el seu himne, però tot i així es mostren nacionalistes.
La majoria dels japonesos es presenten ambigus davant la seva bandera (Hinomaru) i el seu himne (Kimi ga jo), ja que encara els veuen com a símbols de la Guerra del Pacífic, el conflicte bèl·lic ultra-nacionalista que va passar per sobre de l'afany del poble japonès. El suïcidi d'Ishikawa Toshiro, director d'un institut a Hiroshima, el 1999, quan el Hinomaru i el Kimi ga jo eren símbols patriòtics de facto, l'Estat demanava que es cantés l'himne a les graduacions, però els professors es negaven. Ishikawa, al no trobar solució a aquest conflicte, es va treure la vida. Com a conseqüència, es van donar diverses discussions dins del govern japonès, arribant a la decisió d'oficialitzar la bandera i l'himne com a símbols nacionals.
La percepció pública de la bandera nacional és heterogènia. Per a alguns japonesos, la bandera representa el país, de manera que cap altra pot substituir-la. No obstant això, la bandera no és exhibida a causa de la seva associació amb el nacionalisme extrem. Per Okinawa, la bandera representa els esdeveniments de la Segona Guerra Mundial i la contínua presència militar nord-americana. Per a algunes nacions ocupades per Japó, la bandera és símbol d'agressió i imperialisme. Malgrat les connotacions negatives, fonts japoneses i occidentals asseguren que la bandera és un poderós símbol per als japonesos.
Amb això, ens adonem dels conflictes extrems que comporten els símbols nacionals al Japó. Que en lloc d'unir al poble, el divideix. Tot i això, el nacionalisme japonès té una gran presència en la vida diària, per exemple: Els japonesos tenen preferències pels productes nacionals sobre els importats. Fent que la societat japonesa s'aïlli de la resta del món, convertint-se en una illa que va evolucionant sota les seves pròpies regles i tradicions.
(Acte comprensible, ja que no fa tant que aquest era una illa tancada als estrangers). És a dir, Japó s'ha convertit en una Galápagos on el nacionalisme és portat a l'extrem.
1 ...