Tema 14 de Neuroanatomia (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Psicología - 1º curso
Asignatura Fonaments de Psicobiologia II: neuroanatomia
Año del apunte 2015
Páginas 6
Fecha de subida 09/05/2015
Descargas 7
Subido por

Vista previa del texto

Neuroanatomia Tema 14: Sistemes de control de l’homeostasi     Mantenen l’equilibri intern (homeostasi).
Determinen la resposta física a les emocions (component fisiològic).
Preparen a l’rganisme per a determinades situacions.
Aquests sistemes estan formats per: o Sistema Nerviós Autònom: produeix canvis ràpids.
o Sistema Nerviós Endocrí: regula l’activitat de les glàndules endocrines i els òrgans interns (canvis més lents).
14.1 SISTEMA NERVIÓS AUTÒNOM     Controla la musculatura llisa, el múscul cardíac i les glàncules.
Té aferencies viscerals (semblants a les somàtiques) i eferències viscerals (dues neurones entre el SNC i l’organ inervat).
Sabem l’estat de les visceres gràcies als receptors.
Hi ha dues divisions del SNA: o Divisió simpàtica o toràcico-lumbar: augmenta el ritme cardíac, la pressió arterial, etc. Augmenta la despesa energètica, ens prepara per a una situació d’emergència. Els seus efectes són generalitzats.
o Divisió parasimpàtica o cranio-sacral: Conservació i reposisció energètica. Disminució del ritme cardíac, la pressió arterial, etc. Efectes restringits a una regió.
Neuroanatomia Neuroanatomia 14.1.1 Control central del SNA 14.2 SISTEMA NEUROENDOCRÍ   Els sistema neuroendocrí relaciona el Sistema Nerviós amb el Sistema Endocrí.
Està format per: o La hipòfisi: que es divideix entre la Neurohipòfisi (pituitaria o hipòfisi posterior) i l’Adenohipòfisi (hipòfisi anterior).
o La glàndula pineal.
14.2.1 La neurohipòfisi   És la regió posterior de la hipòfisi.
Les hormones que emmagatzema probenen del nucli paraventricular i el núcli supraòptic de l’hipotàlem. En aquests núclis es formen les cèl·lules neurosecretores, que són neurones que fabriquen hormones.
Neuroanatomia  En la neurohipòfisi s’emmagatzemen hormones com la vasopresina (modulador de l’aprenentatge, efecte antidiurètic) i l’oxitocina (contraccions uterines, alletament, conducta sexual, modulador de la memòria).
Neuroanatomia 14.2.2 L’adenohipòfisi    És la regió anterior de la hipòfisi.
Les hormones que emmagatzema l’adenohipòfisi probenen del Sistema Porta Hipotalàmic-hipofisari, que allibera hormones (factors inhibidors o activadors).
Així segons aquestes hormones, l’adenohipòfisi alliberarà (o no) hormones tròfiques (van per la sang) que van a parar a glàndules exteriors al SN.
Neuroanatomia 14.2.3 Glàndula pineal    És una estructura diencefàlica situada a la línia mitja, per sobre dels col·licles superiors.
Conté cèl·lules neurosecretores de melatonina (hormona).
Està implicada en: o Els ritmes circadians (24 hores): allibera melatonina a la sang (transmet informació sombre la llum/foscor a tot l’organisme).
o Els cicles estacionals: té una posible relació amb el Transtorn Afectiu Estacional (TAE).
...