Tema 11 (2014)

Apunte Español
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Genética - 1º curso
Asignatura Zoologia
Año del apunte 2014
Páginas 8
Fecha de subida 02/11/2014
Descargas 12
Subido por

Vista previa del texto

ZOOLOGIA GLOBAL 11. BILATERIA (IV) – NEMATODA Seguim dins protostomia, però enlloc de Spiralia ara entrem al grup Ecdysozoa.
ECDYSOZOA – Sinapomorfies - - Sense cilis locomotors de les cèl·lules epidèrmiques Cutícula amb quitina α formada per 3 capes: epicutícula, exocutícula i endocutícula (exo i endo formen el procutícul) Muda (ecdysis) sota el control d’hormones ecdisteroides 81 ZOOLOGIA GLOBAL Encara que els detalls varien en les diferents espècies de nematodes, la muda es produeix normalment en la seqüència que es mostra. A, Cutícula intacta. B, secreció de la nova epicutícula i digestió de la capa basal vella. C, secreció del còrtex nou exterior i interior i digestió parcial de la capa intermèdia vella. D, secreció de la nova capa basal per completar la nova cutícula. S'allibera la resta de la nova cutícula (D, E).
Muda en un artròpode. A, exosquelet totalment format i epidermis subjacent entre mudes. B, separació de l'epidermis i secreció del líquid de muda i nova epicutícula. C, digestió de l’endocutícula vella i secreció de la nova procutícula. D, just abans de la muda, l'animal està tancat dins de dos exosquelets, el vell i el nou.
82 ZOOLOGIA GLOBAL No en parlarem, però existeixen el següents 3 grups: - PRIALPUDA, marins, 16 espècies KINORHYNCHA, marins 150 espècies LORICIFERA, marins 10 espècies NEMATOZOA – Sinapomorfies Dins el grup que veiem al mapa, nematozoa, trobem els Nematoda i Nematomorpha (són d’aigua dolça, terrestres o marins, trobem unes 320 espècies).
S’anomenen cucs de pèl, i s’han estudiat a partir del gen de la fracció 18S de l’ARNr.
- - Pèrdua quasi completa de la quitina cuticular; reemplaçada per una cutícula col·lagènica Solament hi ha músculs longitudinals 83 ZOOLOGIA GLOBAL PHYLUM NEMATODA 1. MODEL CORPORAL CARACTERÍSTIQUES GENERALS - Eumetazous  Bilaterals  Protòstoms  Ecdisozous.
Pseudocelomats Lliures (terrestres, agua dolça o marins) o paràsits (de plantes i/o animals) Unes 25.000 espècies descrites El nombre de cèl·lules i el llinatge cel·lular són possiblement constants per a cada espècie Cos revestit per una cutícula complexa Epidermis cel·lular o sincitial Òrgans sensorial cefàlics exclusius anomenats amfidis Tub digestiu complet. Presenten diferents estructures bucals que es disposen radialment Sense estructures circulatòries per a l’intercanvi de gasos Majoria amb sistema excretor exclusiu (1 ó 2 cèl·lules renetes i túbuls col·lectors) Dioics Segmentació del zigot exclusiva (ni radial ni espiral) Creixement mitjançant mudes de la cutícula ALTRES CARACTERÍSTIQUES Cos revestit per una cutícula complexa. Són molt flexibles.
Dimorfisme sexual - Els homes tenen la cloaca, que es on desemboquen l’anus i els testicles (poden haver-n’hi 1 o 2). Tenen una espícula per la copula.
En les femelles, l’anus està sobre a la part terminal del cos i tenen el porus genital en una posició mitja. Tenen dos ovaris.
84 ZOOLOGIA GLOBAL El creixement es fa partir de 4 mudes de la cutícula – trobem 5 estadis o formes juvenils.
2. ALGUNS CARÀCTERS DERIVATS DELS NEMATODES – Sinapomorfies - - El nombre de cèl·lules i el llinatge cel·lular són possiblement constants per a cada espècie.
Per exemple, en el cuc Caenorhabditis elegans trobem 959 cèl·lules somàtiques en la femella (en la forma hermafrodita adulta) i 1031 en el mascle adult.
Anells de sensil·les – mecanorreceptors disposats en anells.
Boca envoltada de 3-6 llavis Òrgans sensorials o Amfidis – 2 òrgans sensorials que es troben ala part anterior del cos a la regió cefàlica que són quimioreceptors o Òrgans addicionals: papil·les sedes fasmidis i ocels 85 ZOOLOGIA - GLOBAL 1 o 2 cèl·lules renétes excretores ALTRES CARACTERÍSTIQUES Reproducció: sexual – quasi tots són dioics. Alguns són hermafrodites o partenogenètics. La fecundació és interna. Poden ser ovípars o ovovivípars.
Desenvolupament limitat del nombre de cèl·lules + increment del volum cel·lular.
CICLES VITALS 4 mudes i 5 estadis de desenvolupament (adult + 4 estadis juvenils) Hi ha molts paràsits i moltes modalitats de parasitisme: - Totalment de vida lliure Ecotparàsits de plantes Endoparàsits de plantes Zooparàsits sapròfags Juvenils fitoparàsits i adults zooparàsits Juvenils zooparàsits i adults fitoparàsits Únicament les femelles adultes són zooparàsites Adults zooparàsits amb un hospedador Adults zooparàsits amb dos hospedador 86 ZOOLOGIA GLOBAL 87 ZOOLOGIA GLOBAL 3. CARACTERÍSTIQUES DELS PRINCIPALS LLINATGES EVOLUTIUS ADENOPHOREA (APHASMIDA) - Sense fasmidis caudals Sense túbuls col·lectors Majoria vida lliure (marins, aigua dolça, terrestres); alguns paràsits Exemple: Trichinella spiralis SECERNENTEA (PHASMIDA) - Amb fasmidis caudals En alguns excretor complex col·lectors Majoria paràsits amb túbuls Exemple: Ascaris lumbricoides 88 ...