4. Etapes de l'economia espanyola (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 2º curso
Asignatura Teoria i estructura econòmica
Año del apunte 2016
Páginas 1
Fecha de subida 04/04/2016
Descargas 11
Subido por

Vista previa del texto

Carme Rocamora i Seguí Teoria i Estructura Econòmica Etapes de l’economia espanyola Etapes de l’economia espanyola Ø Autarquia (39-59): es consumeixen productes propis, ni s’importa ni exporta i es pretén ser autosuficient (no ho aconsegueix). És un model tancat Ø Substitució d’importacions (59-75): substitueixo el que abans importava. Model orientat al mercat nacional, amb protecció aranzelària. Afavoreix l’arribada de tecnologia i capital estranger à L’estranger posa la seva fàbrica a Espanya Ø Crisi i transició (75-85): anys de la transició democràtica i econòmica.
El somni d’Espanya és arribar a ser part del mercat comú europeu Ø Integració comercial europea (85-95): anys en que Espanya entra i entra en un mercat comú, únic. Les empreses s’han de preparar per competir i sobrevivir en un mercat europeu. Són anys en que l’economia espanyola adquireix un protagonisme internacional molt gran. Durant uns anys va ser la primera receptora d’. Era un mercat amb potencial. Exportacions-importacions i menys aranzels Ø Globalització – integració monterària (euro) 1996-2007: apertura comercial al màxim nivell, moviment de capitals al màxim nivell.
Actuació de les empreses pensant en el mercat mundial i una pèrdua d’importància dels estats-nació regulant l’economia. Moviment de capital.
Ø Crisi i austeritat (2008-2016): Ø Recuperació ?? ...

Tags: