Exemples_Angiospermes (2009)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Ciencias Ambientales - 1º curso
Asignatura Botànica
Año del apunte 2009
Páginas 3
Fecha de subida 25/05/2014
Descargas 1

Vista previa del texto

Angioespermes Son plantes amb flor (completa) i amb llavors tancades dins d’un fruit. En la reproducció, l’òvul es fecundat (llavor) i l’ovari es transforma en el fruit el qual te al seu interior les llavors.
Es divideixen en dos grans grups: les monocotiledònies i les dicotiledònies.
Representen el grup de plantes més abundant i variat. Actualment a nivell mundial són el grup dominant (exceptuant a regions freds on ho son les gimnospermes). Corresponen al 80% de totes les plantes vasculars.
Tenen mides molt variades, podem passar de les llenties d’aigua que mesuren uns mil·límetres, fins les enormes sequoies que poden fer desenes de metres.
La flor completa és l’òrgan reproductor que les identifica, encara que no en totes les espècies assoleix la mateixa espectacularitat.
Arbutus unedo - Familia: Ericaceae - Fulles: alternes, de 5-10 cm de longitud, aserrades, amb dents vermelles als seus extrems. Anvers verd fosc i revers verd clar. Nervi central més clar; pecíol curt.
- Flors: Flors blanques disposades en raïms.
Corol·la formada per 5 pètals soldats formant com una espècie d'olleta, - Distribució: regió mediterrània i a la part Oest d’Europa.
- Te predilecció pel ple sol encara que creix be a zones amb una mica d’ombra.
- Necessita sòls ben drenats, àcids o neutres.
- No floreix a climes molt humits.
- Pot viure a zones marítimes i aguanta be la contaminació atmosfèrica.
- Creix des de el nivell del mar fins als 800 m d’altitud.
- Curiositats: Arbutus unedo es traduiria del llatí com “arbust del qual només es menja un fruit”, degut al contingut alcohòlic dels seus fruits, Arundo donax - Familia: Poaceae (Gramíneas) - Fulles: lanceolades llargues, de 5-7 cm que envolten la tija en forma de làmines de color verd brillant.
- Flors: inflorescència plomosa d’espiguetess de color violaci o grogues. Cadascuna de les espigues té una o dues flors.
- Distribució: originaria de Àsia, regió mediterrània y nord d’Àfrica - Sorgeix a llocs amb certa humitat edàfica, a zones amb vies d’aigua com riberes de rius, rierols i a aiguamolls, també a canalitzacions i canals d’agricultura creant problemes de maneig.
- Tolera be la salinitat a la costa, te una elevada nitrofilia i també creix be a sòls sorrencs.
- Es distingeix del bambú per que de cada nus surt una sola fulla.
- Arundo donax és una planta invasora provinent de l’Asia. Esta creant problemes ambientals greus degut a que es reprodueix amb facilitat a zones alterades, evitant així la reproducció de les espècies naturals de la zona, a més els especialistes es troben amb moltes dificultats a l’hora d’intentar extreure-la de la zona colonitzada.
- Curiositats: És una de les plantes amb producció de biomassa més elevada, degut a això s’estan realitzant estudis per utilitzar-la en la producció de biocarburants.
Ceratonia siliqua - Familia: Fabaceae - Fulles: alternes, compostes, paripinnades de 10 a 20 cm de llargada, anvers verd fosc i brillant i revers verd clar. Àpex arrodonit o emarginat.
- Flors: sense corol·la, molt poc vistoses; de tres tipus: masculines (amb 5 estams), femenines (amb un sol pistil) i hermafrodites (amb les dues característiques).
- Fruit: és una beina coriàcia de color marró fosc, mesura de 10 a 30 cm.
- Distribució: Espanya és un dels països més poblats per aquesta espècie, seguida de Portugal.
El garrofer és un dels arbres fruiters de secà més típics de la conca mediterrània.
- Es capaç d’adaptar-se a diferents condicions edifiques, és poc exigent amb el tipus de sòl.
- Es desenvolupa be a zones costeres amb incidència nul·la de gelades i a altituds inferiors als 600 m, ja que les temperatures baixes poden fer malbé els individus joves d’aquesta espècie i els brots nous dels adults.
- Normalment viu a sols poc fèrtils i secs, a vessants soleies i banyades per brises marines, però li perjudica la humitat ambiental excessiva durant la floració.
- Usos: Les garrofes tenen un gust dolç i es poden fer servir a reposteria. S’han consumit aquests fruits sobretot en èpoques fam per a fer imitacions de xocolata i cafè. El seu nom popular és “pa de sant Joan” També es fan servir com farratge per al bestiar. La fusta es fa servir a l’ebenisteria i a la marqueteria, encara que no es de gaire bona qualitat ja que es fa malbé amb la humitat.
- Curiositats: Ceratonia, sembla que deriva del grec keration, que significa “banyeta”, fent referència a la forma dels seus fruits.
Chamaerops humilis - Familia: Arecaceae - Fulles: son de limbe arrodonit, palmatisecte, de 80 o mes cm.
- Flors: petites i grogues, amb 6 tèpals; les femenines amb tres carpels lliures i 6 estaminodis; les masculines amb 6 estams de filaments curts. Formen raïms densos, envoltats al principi per una espata vermella.
- Distribució: El margalló pot considerar-se com un dels elements mes representatius de la vegetació mediterrània del sud-oest d’Europa.
- Creix a regions temperades, caloroses i seques, generalment a prop del litoral, encara que creix pràcticament a qualsevol lloc, ja que es tolerant a una amplia gama de climes, condicions i tipus de sòl.
- Resisteix perfectament la proximitat al mar i a la salinitat.
- Resisteix a llargs períodes de sequera, on la pluviometria rarament supera els 500 mm anuals.
- Pot arribar a créixer fins als 1.000 metres d’altitud. Resisteix el fred però no les gelades.
- Usos: Les fulles es fan servir per fer escombres, barrets, mobles, etc. El seu fruit es carnós i comestible, encara que no esta gaire comercialitzat. El que si que esta mes extés com a aliment son els seus cabdells.
- Legislació: Es una espècie protegida, ja que es troba dins de l’annex 3 de l’Ordre del 5 de novembre de 1984, sobre protecció de plantes de la flora autòctona amenaçada a Catalunya. A Alacant es troba en perill d’extinció.
- Curiositat: El nom significa petit o humil matoll.
...