03. Suspensions (2) (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Farmacia - 3º curso
Asignatura Farmacia galenica I
Año del apunte 2016
Páginas 6
Fecha de subida 23/04/2016
Descargas 9
Subido por

Vista previa del texto

Carla Triguero Unybook: ctriguero SUSPENSIONS (2) PROPIETATS FÍSIQUES QUE HAN DE PRESENTAR LES SUSPENSIONS: VOLEM: - Que sigui HOMOGÈNIA des de que s’agita fins que s’agafa la Dosis.
- Que quan sedimenten en puguin RESUSPENDRE amb una mínima agitació - No passar-nos amb la viscositat - Que les partícules siguin petites i uniformes (Si son grans: per via oral fan tossir, per via tòpica rasca, etc.) Per aconseguir-ho: - Jugar amb els excipients - Amb la tecnologia COMPOSICIÓ SUSPENSIONS: · PRINCIPI ACTIU · MEDI DISPERSANT: Aigua purificada Així ja tenim una suspensió, ara hem d’estabilitzar, afegir conservants, etc., però sempre el MÍNIM possible.
· REGULADORS DEL pH: - Que s’ironitzin o no → absorció - Pot ser que el p.a en un pH es degradi → S’haurà de treballar a un altre pH.
- Pot ser que hagi de ser per via tòpica o injectable (cada part ha de tenir un pH determinat) - El pH pot interferir en la màxima viscositat.
*NO és obligatori posar un regulador de pH→ Si el p.a. no es degrada, la viscositat ja està bé i em dona un pH que ja em va be, NO es posa regulador de pH Exemples: ÀCID CÍTRIC, ÀCID FUMÀRIC, CITRAT SÒDIC, etc.
· HUMECTANTS: Per a p.a que no es mullen Els humectants disminueixen la tensió superficial.
Exemples: - TENSIOACTIUS: Lauril, Estearil, Tween 80...
- HIDROCOL·LOIDES (No és el més habitual) - GLICERINA - PROPILENGLICOL (PG) - Sorbitol (2 glicerines enganxades) → també pot ser humectant - Etanol · FLOCULANTS: Per obtenir un cert grau de floculació.
Les atraccions depenen de la càrrega i la distància FLOCULANTS: - Que modifiquin la càrrega: ELECTRÒLITS (NaCl) - Que modifiquin la distància: TENSIOACTIUS, HIDROCOL·LOIDES, SORBITOL...
· DEFLOCULANTS: Per afavorir el trencament d’un excés d’agregats.
Els posem quan hi ha un excés de floculant i es formen agregats molt ràpid És raro, no és gaire habitual posar-ne Ex: Sals de l’àcid sulfònic, polímers no iònics...
1 Carla Triguero Unybook: ctriguero · REDISPERSANTS: Els necessitem quan tenim una viscositat horrible (Excés de viscositat) o quan augmenta la viscositat al agitar.
També quan al agitar es fa escuma ( si posem tensioactiu com humectant se’ns farà escuma) Exemples: EDTA, SIMETICONA, ÀCID CITRIC...
La Simeticona també pot ser antiflatulent → Trenca les bombolles de gas.
· VISCOSITZANTS: Per controlar la velocitat de sedimentació HIDROCOL·LOIDES · CONSERVANTS: Para-hidroxibenzoat de metil (Nipagin®) i p-hidroxibenzoat de propil (Nipasol®) → Es coneixen com PARABENS · SABORITZANTS, COLORANTS MÈTODES DE PREPARACIÓ DE SUSPENSIONS: 2 Carla Triguero Unybook: ctriguero FABRICACIÓ DE SUSPENSIONS - Polvorització i preparació de la fase dispersa Barreja i distribució de la fase dispersa en el medi dispersant Estabilització per a impedir o disminuir la separació de fases, Homogeneïtzació per a igualar l’estat de dispersió · Polvorització i preparació de la fase dispersa: Volem partícules petites, totes de la mateixa mida i que es mullin.
1- Micronitzar si son massa grans 2- Tamisar 3- Li posem l’humectant per afavorir que es mullin be amb l’aigua. Si no cal perquè ja es mullen be, no cal posar-lo.
4- Si es formen grumolls es passa per un molí col·loïdal que ens farà els grumolls més petits.
Ara tenim una BARREJA HOMOGÈNIA DE LA FASE DISPERSANT.
Un cop tenim les partícules preparades fem la SUSPENSIÓ: 1. Al vehicle líquid li posem els conservants 2. Si hem d’afegir viscositzant , l’afegim 3. Ja tenim una barreja VISCOSA feta 4. Li afegim el principi actiu que hem preparat abans . Per fer-ho l’incorporem amb un agitador a gran velocitat (si fem el buit és més ràpid) 5. Ja tenim una SUSPENSIÓ 6. Afegim Floculant si és necessari, agitem (si el floculant és un polímer→ turboagitador) → tindríem una SUSPENSIÓ FLOCULADA 7. Afegim coadjuvants, Estabilitzants 8. Al final de tot HOMOGENITZACIÓ (passem pel molí col·loïdal) Al final tenim una SUSPENSIÓ FLOCULADA HOMOGÈNIA ESQUEMA: 3 Carla Triguero Unybook: ctriguero FORMULACIONS *Si hi ha algun oli és una emulsió Hem de saber diferenciar si es una solució o una suspensió!! Per saber-ho ens guiem pels excipients SUSPENSIÓ Tindrà: - Goma xantana, goma aràbiga... (hidrocol·loide per donar viscositat) Cel·lulosa microcristal·lina (hidrocol·lodie) Carboximetilcel·lulosa (hidrocol·loide) SUSPENSIÓ DE IBUPROFENO: → p.a.
→ Viscositzant → Viscositzant → Conservant → Regulador de pH → Edulcorant → Humectant → Humectant, floculant → Viscositzant → Humectant (és un tensioactiu) → Dispersant 4 Carla Triguero Unybook: ctriguero → Parabens: conservants No hi ha res que ens pugui fer pensar que es una suspensió . L’única manera és saber quina es la solubilitat del p.a. en aigua. (en un examen ens haurien de dir que això es una suspensió) !!! GLICERINA: - En SOLUCIÓ: Cosolvent - En SUSPENSIÓ: Humectant (estaria malament dir que és un cosolvent si sabem que és una suspensió!!) - En una EMULSIÓ: envolvent → viscositzant → edulcorant → Aquests 2 són els Parabens = Conservants Coses que ens fa pensar que es una suspensió: Avicel, Carboximetilcel·lulosa sòdica, En aigua posar l’Avicel, dispersar, afegir carboximetilcel·lulosa sòdica, posar el citrat monosòdic.
La sulfanilamida està amb el sorbitol i s’afegeix.
Els conservants al principi amb l’aigua, i la sacarina al final.
5 Carla Triguero Unybook: ctriguero → Edulcorant (18% es bastant) → p.a (antiflatulent)** → Viscositzants → Paraben: conservant P.a: hidròxid d’alumini (gel) i hidròxid de magnesi (pasta) Si ja esta en gel o pasta vol dir que ja esta mullat, no caldrà que afegim humectant Que hi ha que ens digui que son suspensió: Goma guar i metilcel·lulosa (viscositzants) **Simeticona: és capaç de trencar les bombolles d’aire , però en aquesta formula no hi ha cap tensioactiu, al agitar no es farà escuma. Aquí la simeticona és un p.a. (és un antiflatulent) 6 ...