Casi todo podria ser de otra manera (2017)

Trabajo Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Criminología - 1º curso
Asignatura Psicologia Social
Año del apunte 2017
Páginas 4
Fecha de subida 16/06/2017
Descargas 2
Subido por

Vista previa del texto

David Carmona Florez Psicologia Social CASI TODO PODRÍA SER DE OTRA MANERA Nom: David Carmona Florez Grau: Criminologia (primer curs) Assignatura: Psicologia Social Professora: Jenny Cubells Curs: 2016-2017 David Carmona Florez Psicologia Social 1. Descriu algunes situacions quotidianes de la teva vida que consideris de l’ordre de lo natural i altres de l’ordre de lo social.
Ordre natural: tots els processos biològics, com per exemple menjar, beure, dormir, excretar...
Ordre social: Com diu Marqués (1983), “ens és precís, evidentment, menjar, beure i dormir (...) Però com es concreta tot això depèn de les circumstàncies socials (...) Què i quantes vegades i a quines hores menjarem i beurem, com buscarem o rebutjarem l'afecte dels altres, quina escala i de quins valors utilitzarem per calibrar amics i enemics, quins plaers ens permetrem i a quins renunciarem, a què dedicarem els nostres esforços físics i mentals, són coses que depenen de com la societat (...) ens les defineixi, limiti, estimuli o proposi”.
A més, podríem afegir els horaris de classe, hàbits personals, convencions socials, comprar determinades marques...
2. La societat capitalista, catòlica, patriarcal i heterosexual constitueix la normalitat del Sr. Timoneda. Indica quins trets d’aquesta descripció el caracteritzen.
Societat Capitalista: vol ascendir a la feina, té cotxe propi, té televisió, té una jerarquia a la feina.
Societat Catòlica: està casat, té nom de sant.
Societat Patriarcal: la seva dona fa les tasques de casa i cuida dels nens, ell és el cap de família, busca fer-li el salt a la dona, ser “pare” és un càrrec, el cognom que es transmet de generació en generació és el masculí.
Societat Heterosexual: està casat amb una dona (la heterosexualitat també està lligada al catolicisme).
David Carmona Florez Psicologia Social 3. Exposa un dia qualsevol a la teva vida e identifica els valors bàsics que el constitueixen com a normal (capitalisme, catolicisme, patriarcat i heterosexualitat, etc).
Societat Capitalista: estudio per treballar, vull tenir cotxe i casa, a vegades compro algun producte només perquè és d’una marca concreta, em preocupen els diners (tant per pagar els meus estudis com pel consum mateix).
Societat Catòlica: tinc nom bíblic.
Societat Patriarcal: l’home és el que ha de declarar-se a la dona, és ell qui paga, el cognom que es transmet de generació en generació és el masculí, “els homes no ploren”, els esports de contacte són majoritàriament masculins, és un èxit lligar molt.
Societat Heterosexual: existeix una presumpció de virilitat i masculinitat pel fet de ser home i si no compleixes aquestes característiques estableres ets “homosexual”.
4. Què has aprés de la lectura y la reflexió realitzades.
Ara sóc més conscient de que la “normalitat” és una construcció social formada en un moment històric i cultural concret i motivada per la majoria i el poder. El problema bé quan, com el peix proverbial de Kluckhohn, ignorem el que passa al nostre voltant per culpa d’aquesta mateixa normalitat, la qual moltes vegades inclou la legalitat. Com va dir Foucault (1975), “l'apartheid era "legal", el colonialisme era "legal", l'esclavitud era "legal". La legalitat és una qüestió de poder, no de la justícia”.
La reflexió sobre que “tot pot ser d’una altra manera” la vaig fer després de veure la pel·lícula del director Jaco Van Dormael anomenada Las vidas posibles de Mr. Nobody (2009).
Si només prenent una decisió la nostra vida pot canviar tant, la veritat és que podria variar moltíssim si el que canvia és la societat sencera i no només un David Carmona Florez Psicologia Social acte. La societat ens educa i per aquest motiu influeix en els nostres actes, la nostra manera de pensar i en tota la nostra vida en general.
Bibliografía Foucault, M. (1975). Surveiller et Punir. Buenos Aires: Siglo veintiuno editores.
Marqués, J. V. (1983). Casi todo podría ser de otra manera. Dins No es natural.
Para una sociología de la vida cotidiana. (1ª ed., p. 13-18) Barcelona: Anagrama.
* (3.263 caràcters sense espais).
...

Tags: