Teoria de l'aferrament (2014)

Apunte Español
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Criminología - 1º curso
Asignatura psicologia
Año del apunte 2014
Páginas 4
Fecha de subida 07/09/2014
Descargas 26
Subido por

Vista previa del texto

3. Teoria de l’aferrament Ens serveix per entendre moltes de les conductes de les persones. És una teoria científica.
En una situacbió de por:  Què fas? Conducta d’aferrament (buscar l’atenció i protecció en la figura d’aferrament)  A qui busques? Figura d’aferrament (pares)  Què fa l’altre? Conducta de cura i protecció La propietat/característica/capacitat/ habilitat/competència/… més important de l’ésser humà és la seva capacitat de formar i mantenir relacions amb altres éssers humans.
• BASE BIOLÒGICA Experiments de KONRAD LORENZ en el camp de l’etologia sobre l’impronta • NECESSITAT D’AMOR  Experiments de Harry Harlow en micos rhesus sobre la separació maternal i l’aïllament social, el que demostra la importància de la prestació de cures i companyia en el desenvolupament social i cognitiu.
 Els estudis sobre deprivació emocional en el primer any de vida i el descobriment de la depressió anaclítica o Síndrome d’hospitalisme de René Spitz.
• INTERPRETACIÓ FILOGENÈTICA La teoria de l’aferrament s’ha prioritzat, ha anat canviant al llarg de la història. Però sempre ha estat el mateix, quan el nen té por, té prioritat per anar amb els pares i refugiar-se.
• ÈMFASI en el ROL PARENTAL de PROTECCIÓ i SEGURETAT o AJUSTAMENT ENTRE LES CONDUCTES D’AFERRAMENT DE L’INFANT L’INF I LES CONDUCTES DE CURA I PROTECCIÓ DE LA MARE “Considerem essencial per a la salut mental que el nadó i l’infant tinguin la vivència d’una relació càlida, íntima i continuada amb la mare (o substitut matern permanent), en la que ambdós hi trobin satisfacció i goig” John Bowlby .
• "Bebé Bebé o infant tingui una vivència d’una relació càlida, íntima i continuada amb la mare (o substitut matern permanent), en el que ambos hi trobin satisfaccio i goig".
Salut Mental iAdult .
• "Privació materna" Transtorns psiquiatrics BASE INSEGURA: - INSEGUR EVITATIU: nens que aprenen que els seus pares no els responen, i activen els seu sistema d’aferrament veient que els seus pares no els hi fan cas, així l’activen poc.
Conseqüències: evita les emocions i també serà evitatiu amb les persones del seu voltant.
- INSEGUR ANSIÓS/AMBIVALENT: els pares davant la conducta d’aferrament son una mica caòtics. Aquests nens se senten insegurs. Conseqüències: s’hiperactiva el sistema d’aferrament, i sempre estan demanant atenció.
• SISTEMA D’EXPLORACIÓ I JOC  Sistema complementari al sistema conductual d’aferrament  Figura d’aferrament = BASE SEGURA  Progressiva ampliació de la zona de confort (distància acceptable des d’on està la Figura d’Aferrament)  Intersubjectivitat com a marc on s’intercanvien les emocions i significats ...