Gust (2015)

Apunte Catalán
Universidad Blanquerna (URL)
Grado Psicología - 1º curso
Asignatura Psicologia Bàsica 2
Año del apunte 2015
Páginas 2
Fecha de subida 07/02/2015
Descargas 9
Subido por

Vista previa del texto

EL GUST Es un sentit químic, depèn molt dels altres sentits sobretot té interconnexió amb l’olfacte. Funciona gracies a la interacció sensorial. Molt relacionat amb la vista i el olfacte.
Identifica el sabor, la consistència, etc. De tots els aliment per poder identificar el sabor ha d’estar en una temperatura entre 22-32. Les papil·les gustatives es regeneren cada 5 setmanes.
Els sabors son : l’amarg, umami (cosa saborosa), salat, dolç i àcid.
A la llengua hi ha una concentració de papil·les gustatives encarregades de detectar els sabors, quan els ubiquem, vol dir que en un lloc determinat en aquell àrea hi ha més quantitat.
L’umami no esta vinculat a cap papil·la gustativa com els altres, només se sap que està lligat al glutamat.
A la punta de la llengua tenim el sabor dolç, les papil·les que identifiquen el dolç s’anomenen fungiforme (forma de bolet) situat a la punta i als costat.
Tenen entre un i cinc valors gustatius, dintre d’aquest hi han uns porus on hi han les cèl·lules gustatives, estan ordenades en forma de grills, hi han les cèl·lules de suport i les receptores sensorials.
Als costats de la llengua i a la part superior trobem les foliades, son les encarregades de detectar el gust salat, tenen forma de fulla, son com cordons i dintre hi han els cordons gustatius. En el procés evolutiu dels éssers humans estan en recessió, estan desapareixent. Detecten el gust salat.
Les papil·les filiformes detecten el gust àcid, localitzades al centre. No tenen botons gustatius. Son rugoses, i amés de detectar el gust detecten el trencament dels aliments.
Les papil·les caliciformes, tenen forma de calci, hi han 8 o 10. detecten l'amarg.
A les cèl·lules gustatives es fa la transducció. La llengua envia informació per dos vies: nervi de la corda timpànica que porta la informació de la part frontal i la lateral de la llengua on es troben les papil·les fungiformes i foliades. La informació de la part posterior de la llengua, es a dir, les papil·les caliciformes, s’envien al nervi glossofaringi.
Els axons van per diferents canals o nervis, i aquests nervis passen pel talem i van al lòbul temporal i es concentren a la escorça somato-sensorial: • Nervi facial o nervi de la corda timpànica: recull la informació de la part frontal i dels laterals de la llengua. Prové de la llengua.
• Nervi glosofaringeo: rep senyals de la part posterior de la llengua.
prové de la llengua.
• Nervi vago: rep informació de la Boca, faringe, paladar, laringe i de la epiglotis.
...