2.3.2: Elements essencials i estat nutritiu de la planta (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Biología - 3º curso
Asignatura Fisiologia Vegetal
Año del apunte 2014
Páginas 2
Fecha de subida 25/11/2014
Descargas 4

Vista previa del texto

2.3.2: Elements essencials i estat nutritiu de la planta Un element és essencial quan una planta en absència d’aquest no pot completar el cicle vital, o forma part d’un constituent o metabòlit essencial (Ex: Magnesi per la clorofil·la) o té una funció fisiològica específica (Ex: K +, regulació del potencial osmòtic cel·lular).
Les plantes superiors tenen 19 elements essencials: - Macronutrients: les plantes necessiten altres concentracions d’aquests >10mmol/Kg pes sec.
Micronutrients: Les plantes necessiten baixa concentració, <10 mmol/Kg Permet separar elements segons la seva funció. En macro és de estructurar en general i en micro és més funció reguladora.
Mengel i Kirkby (1987) van separar elements segons la funció bioquímica en grups diferents  pp.
Elements beneficiosos Els elements beneficiosos són necessaris en espècies concretes, de manera que són Al, Co i Se.
Ex: Vall de mort (Califòrnia), molt ric en seleni on hi viu Stanleya elata.
*[C] crítica: per més que pugi la [nutrients] el creixement de la planta no augmenta ja que ha crescut al màxim.
Una [C] molt elevada pot ser tòxica per a la planta ja que inhibeix el creixement. En macronutrients és més difícil que passi ja que es necessitarà una gran concentració.
Una deficiència mineral pot ser deguda als següents motius: 1) Baixa concentració de l’element en el sòl 2) L’element és present però no disponible per a la planta 3) Efecte antagònic: la presència d’un altre element impedeix l’absorció Quan hi ha deficiència es pot identificar visualment tot i que hi pot haver-hi alguns problemes ja que: 1) Poden tenir més d’un símptoma i varien en les espècies.
2) Poden tenir més d’una deficiència a la vegada.
3) La majoria de les deficiències provoquen clorosi o necrosi.
Segons on apareixen els símptomes es pot saber si és un element mòbil (fulles velles) o si és un element immòbil (fulles joves). Si la planta presenta els símptomes a les fulles velles serà un element mòbil.
El calci està en la làmina mitjana i ajuda en la cohesió de les cèl·lules, en deficiència la planta no pot créixer  element immòbil.
...