TEMA 7. El conflicte dels míssils de Cuba (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia - 2º curso
Asignatura Història del Món Actual
Año del apunte 2015
Páginas 1
Fecha de subida 09/03/2015
Descargas 23
Subido por

Vista previa del texto

TEMA 7. El conflicte dels míssils nuclears a Cuba - Principi 1960s, Cuba, un dels episodis més importants G. Freda perquè trenca el domini EUA a Amèrica.
- Govern aliat dels EUA va ser enderrocat per la guerrilla nacionalista de Fidel Castro (1959). Això i la posterior nacionalització dels recursos (80% de la producció industrial en mans de l’Estat) van provocar l’hostilitat dels EUA, que declararen el boicot econòmic a Cuba.
- URSS ajudà a Castro i el 1960 establiren relacions comercials i signaren un tractat de cooperació militar.
- Castro proclamà el caràcter socialista de la Revolució Cubana. 1961, totes les organitzacions revolucionàries es fusionen, Partido Unido de la Revolución 1965, Partido Comunista de Cuba.
- 1961, s’agreuja la tensió entre blocs = intent de desembarcament exiliats cubans i EUA, badia de Los Cochinos (1961). Intent fracassat. Onada mundial d’indignació contra els EUA, organitzadors de l’expedició.
- Fidel Castro proclamà a La Habana la Primera República Democràtica Socialista d’Amèrica Llatina.
- Les relacions amb els països de l’Est s’intensifiquen: Cuba firma un acord defensiu amb l’URSS per instal·lar míssils nuclears a l’illa que podrien apuntar a EUA.
- Així, Kennedy ordenà, l’octubre del 1962, el blocatge naval de Cuba per impedir l’arribada de les peces nuclears.
- Finalment, després d’uns dies d’angoixa, Khruixov ordenà el retorn dels vaixells soviètics i es va comprometre a retirar les armes nuclears. Així, Kennedy aixecà el blocatge naval.
...