Tema 4 (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Enfermería - 2º curso
Asignatura Infermeria Comunitaria
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 14/03/2016
Descargas 30
Subido por

Vista previa del texto

TEMA 4: DETERMINANTS DE LA SALUT: FACTORS DETERMINANTS DE LA SALUT COL·LECTIVA:     Igualtat (Distribució renda, de recursos, d’accés al sistema sanitari, d’educació) Equitat Campanyes d’EPS, vacunació i cribatges Control del medi ambient PERÍODE PRE-PATOGÈNIC O DE SUSCEPTIBILITAT:  Presència de factors de risc productors de l’estímul que provoca la malaltia - Ambientals - Conductuals - Biològics - Mixtes PERÍODE PATOGÈNIC:  Reacció de l’hoste a l’estímul - Estadi pre-simptomàtic: la persona no té símptomes de la malaltia però està infectada perquè les proves donen positives - Estadi de malaltia clínica: la persona sí que té signes i símptomes clínics de la patologia  Primers símptomes o signes  Malaltia avançada. Convalescència RESULTATS DEL PROCÉS:     Mort Incapacitat: la persona es recupera però tindrà una alteració, que la limitarà en les activitats de la vida diària.
Cronicitat: malaltia per tota la vida, que estarà amb tractament Curació: la persona es recupera sense alteracions PREVENCIÓ:  Qualsevol mesura que permeti reduir la probabilitat d’aparició d’una malaltia o que permeti reduir o alentir la seva progressió MESURES PREVENTIVES:    Prevenció primària: abans de la patologia. educació sexual, campanya contra el tabac - Actua en el període pre-patogènic, abans que es produeixi la interacció entre els agents o factors de risc i l’hoste  reduir la probabilitat de que aparegui la malaltia (incidència) - Accions:  Protecció de la salut  Prevenció de la malaltia Prevenció secundària: mamografia. Ajuda a identificar millor la malaltia - Objectiu: interrupció o alentiment de la progressió a la malaltia  disminuir la prevalença, disminuir la cronicitat - Accions:  Cribatges  Diagnòstic i tractament precoç Prevenció terciària: control de la diabetis.
- Objectiu: alentir el curs de la malaltia i atenuar els seus efectes  disminuir les complicacions - Accions:  Educació terapèutica  Cribatge de complicacions  Rehabilitació  Reinserció: rehabilitació. Prevenir més problemes dels que té.
...