TEMA 6. EL LLENGUATGE PLÀSTIC (II). LA COMPOSICIÓ (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Comunicación Audiovisual - 1º curso
Asignatura Teoria de la Forma, el Color i la Composició
Año del apunte 2014
Páginas 4
Fecha de subida 10/07/2014
Descargas 15
Subido por

Descripción

Prof: Oliver Pérez

Vista previa del texto

TEMA 6. LLENGUATGE PLÀSTIC (III). COMPOSICIÓ.
1.- MACRO-ESTRUCTURES I EIXOS COMPOSITIUS L’esquelet de la composició.
Aquest fet està actualment de forma més implícita que a l’antiguitat (pintures més clàssiques), però segueix estant allà. Per exemple, a Blade Runner és una societat decaient (com al film), una inestabilitat, un caos.
1.1- TENSIONS DIRIGIDES Factors determinants.
-Vectors explícits - Formes amb angles aguts i vectors implícits -Línies de mirada - Gestalt i tracció entre formes 2 ORDRE VS VARIETAT I EQUILIBRI COMPOSITIU FACTORS FONAMENTALS D’ORDRE VS. VARIETAT COMPOSITIVES - Número de formes i gestalts Redundàncies o regularitats internes en la composició. (Repeticions estructurals) (COM MILLORAR UNA COSA POWERPOINT ESQUEMA) MODELS D’ORDRE COMPOSITIU Unitat vs. Fragmentació (Multiplicitat) Simetria vs. Asimetria Regularitat vs. Irregularitat Previsibilitat vs. Imprevisibilitat, aleatorietat Equilibri o estabilitat vs. Inestabilitat Economia vs. Profusió POTENCIAL SEMÀNTIC DELS MODELS COMPOSITIUS D’ORDRE VS. VARIETAT Composicions d’ordre Claredat, simplicitat, austeritat, estabilitat, solemnitat, però avorriment, pesadesa, estatisme, rigidesa Composicions de Varietat Complexitat, misteri, extravagància.
diversió, dinamisme, però desordre, inestabilitat, caos, Ús expressiu de la dialèctica ordre / varietat: Blue Velvet Colors saturats: Felicitat falsa, massa maco tot, però també hi ha harmonia.. Base estructura ordenada amb certa varetat amb les flors. El marró i el verd en canvi tenen menys ordre.
2.1 Equilibri compositiu ORDRE A TRAVÉS DE L’EQUILIBRI COMPOSITIU (Imatge dels baixes amb el recte) Factors clau per determinar el pes visual - Mida Tonalitat i claredat Tensions dirigides (alternatives al pes visual) 6.3 SISTEMES CÈNTRICS I EXCÈNTRIC DE LA COMPOSICIÓ VISUAL Egocèntrica (céntrica): Més realisme, pes gravitatori, tot gira al nostre voltant.
Característica de la infantesa, gran subjectivisme, personalitats utòpiques... importància del “jo”.
Predominen les formes visuals en forma de cercles i corbes. (¿) S’allibera de la força de la gravetat (metafòric).
Terranalitat, realisme, materialitat, objectivitat, pràcctica, acció física, quotidianitat, sobrietat… Excèntrica: Mirar al nostre voltant oblidnat-nos de nosaltres, acceptant la importancia de la realitat exterior en comptes de la supremacía del jo, i per tant acceptant la importancia de termes externs a nosaltres.
Eteri, fantasia, esperitualitat, pensament/imaginació, idealització subjectivitat, teoría, ANÀLISI CARTELLS DE CIÈNCIA-FICCIÓ.
El protegido entre un model i un altre, però més B.
Les pelis A tenen a veure amb ciencia ficció de terror i acció (por sensioral i d’aquí la textura) La ciencia ficció B és ciencia ficció d’autor, més reflexiva. Un dels potencials de la saturació de color s’associa a allò ideal, molt més intelectual.
...