l'arquitectura gòtica radiant (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia del Arte - 3º curso
Asignatura Art gòtic dels segles XIV-XV
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 24/04/2016
Descargas 4

Vista previa del texto

Art francès segle XIV, art radiant.
Lluís IX de França (dels regnes més importants d’Europa en el segle XIII) destaca al segle XIII (aquí trobem la base del segle XIV) Ell construeix un estat centralitzat, admiració política, i la seva faceta cristiana també destaca. S’ha proclamat fins i tot sant.
Art radiant, projecte amb relació cristiana. Comença al segle XIII. Art de l’època de Sant Lluís que arriba més enllà i explica part del segle XIV, i no solament França, sinó també territoris annexes; Hispania, Catalunya...
1214-1270 Vida del rei Lluís, espiritualitat sincera i revolucionària ● Sainte Chapelle Capella privada de Sant Lluís. Residència privada. Està dins de l’Ille de França.
Jerarquia de relíquies: 1.
Déu 2.
Maria 3.
Màrtirs De Déu no tenim relíquies corporals, solament algunes en relació amb la passió i la mort; vera creu, túnica, corono d’espines... També de la seva infància.
Segle XIII relíquies de Crist en llocs determinats. Unes a Bizanzi, on està la corona d’espines, al 1241 arriben a París sota el rei Baldví II. No hi havia espai per venerar-les ni custodiar-les, doncs es va decidir construir la Sainte Chapelle, concebuda com un reliquiari monumental. Vidre, però opac a les parts baixes, s’asembla a un esmalt.
Dóna categoria de gran joia, de reliquiari.
1242-1248 es construeix, atribuïda a Pierre de Montrevil, però es qüestiona, ho deixem com anònim.
Forma nova però segueix el model d’edifici de culte de relíquies. Dos nivells, església baixa i alta. No oberta al públic, solament quan era el dia de portes obertes per a poder contemplat les relíquies. Quan venien ambaixadors forasters, les relíquies els hi eren mostrades.
L’espai superior és el principal, on s’exposaven les relíquies.
[Viollet Le Duc fa una reconstrucció mostrant coses que ja no estan, gran valor documental] Plataforma (es podia passar per sota), accessible des de la zona inferior, on es dipositen les relíquies (destaca la vera creu i la corona d’espines) en els seus reliquiaris parlants (amb la forma de la relíquia).
Amb Lluís IX (art radiant), refinament de tot, espais interns amb més buit que mur (vidrieres), sofisticació en els ornaments, repertori vegetal també diferent, privatiu del període, repertori fitomòrfic, únic de l’època, propi.
Mur perimetral contigu a la part baixa, sustenta la superior, la novetat està a la superior.
Ressò a tota França, èxit. Es còpia el model, funciona.
Quins arquitectes difonen l’art radiant del model de França? Família Deschamps; Jean, Pierre i Bertrand.
Primer Gòtic a la zona de la Champagne, la zona oriental entra ja amb el radiant.
● Catedral Carcassonne, capçalera d’art radiant francès.
● Aigües mortes amb elements d’art radiant.
● Noves ciutats sense muralles, bastides, disseny hipodàmic, influència d’art radiant.
Activitat de la família Deschamps: Clermont, Limoges i Narbone.
1213 Batalla de Muret 1229 Annexió Llenguadoc al regne de França. Edificacions es traslladen allà Carcassonne, existia des de el segle XII i es fa nou el transsepte amb la capçalera (predomini buit sobre mur). 1269 Comença la part nova.
Arriba de novetats arquitectòniques del sud de França (Llenguadoc) i novetats ornamentals també. Arrelament models forans per tant.
●Catedral Albi 1282-1480 Maó primer, consagració. Maó ja que està al costat del riu i les pedreres estaven lluny.
Originalitat extraordinària. Arcbotants i contraforts externs. Solucions i valors plàstics diferents. Interior d’una sola nau i amb capelles entre els contraforts. Presència original d’un espai per sobre de les capelles laterals sense funció, dóna aparença diferent. Decoració amb pintures murals, interior ric (el maó es considera pobre).
Art radiant, per tant, reflex en l’arquitectura secular i ara monàstica.
● Abadia de Royaumont 1228-1235 Prototipus de claustre d’art radiant francès.
Claustre Pamplona feta per arquitectes francesos, un altre exemple de seguiment de l’estil, com el claustre del monestir de Santes Creus també, que substitueix al del segle XIII. Capitells vegetals. Claustre diferent a Sant Bernat. Referència fonamental.
Entorn 1300, lo important a Catalunya és la catedral de Girona, Santes Creus, sepulcres i claustres. Barcelona no avantguarda ara.
...