Treball Projecte Silenci (nota: 9) (2014)

Trabajo Catalán
Universidad Blanquerna (URL)
Grado Educación Primaria - 1º curso
Asignatura MUSICA
Año del apunte 2014
Páginas 2
Fecha de subida 06/03/2015
Descargas 3

Vista previa del texto

Julen Alvarez Juan 1r EP Música Prof.: Gal Gomila Projecte Silenci a) Què és el silenci? Es pot produir el silenci absolut? El silenci és un estat on no hi ha soroll. El silenci absolut és una cosa que jo crec que sí es pot produir, seria a un lloc on no hi hagués res, al buit → “en la nada”. Clar que l’ésser humà no ho podria sentir ja que no hauria de ser-hi perquè el ser-hi ja provocaria soroll amb la mateixa respiració o el mateix batec del cor.
b) Qui fou John Cage i què en sap del silenci? Fou un compositor estatunidenc. Pioner de la música aleatòria, la música electrònica i de la utilització no estàndard dels instruments musicals tradicionals, com la creació del piano preparat. Cage va ser una de les principals figures de l’avantguarda de la post-guerra. També va tenir un paper important en el desenvolupament de la dansa moderna, especialment a partir de la col·laboració amb el ballarí i coreògraf Merce Cunningham, que esdevindria la seva parella sentimental fins a la seva mort.
El silenci va jugar un paper fonamental en multitud de treballs de Cage anteriors a 4'33 ". El Duet per a Dos Flautes (1934), compost quan Cage tenia 22 anys, obre en silenci, i igualment el silenci va ser un important element estructural en algunes de les seves Sonates i Interludis (1946-1948), Música de Canvis (1951) i Dos pastorals (1951). El Concert per a piano preparat i orquestra (1951) tanca amb un silenci estès, i Esperant (1952), una peça de piano compost només mesos abans de 4'33 ", el formen llargs silencis enquadrant un patró senzill i curt de obstinat.
Se sol inserir l'obra de Cage de manera àmplia en el context rupturista que va tenir lloc en diferents disciplines artístiques al començament del segle XX, tant en pintura com en literatura i música. En l'àmbit musical, a més, Cage no va ser el primer compositor a concebre una peça formada només de silenci.
c) Opinió personal: Què en penses del silenci? T’agrada? Et fa por? I de la música imposada als espais públics.
Reflexiona sobre la contaminació acústica a la teva ciutat, a casa i també a l’escola.
Julen Alvarez Juan 1r EP Música Prof.: Gal Gomila A mi el silenci m’agrada molt. De vegades, quan necessito pensar i reflexionar sobre alguns temes, deixo l’habitació a les fosques i en silenci penso en les meves coses. Crec que el silenci ens atorga un espai propi on podem desconectar de tot. Clar que també depenent de l’estat d’ànim m’agrada escoltar música. Però no diria mai que el silenci em fa por.
Crec que la música als espais públics està molt bé. No seria el mateix si cada dissabte que surto de festa per Marina, i faig transbord a Plaça Espanya, i no veiés a l’Elvis cantant. I crec que a les perruqueries també età molt bé que posin la música que ells vulguin, és el seu lloc de treball, si no t’agrada sempre pots canviar de local.
Gran part de la contaminació acústica crec que és deguda als vehicles que circulen per la ciutat, no té molt de secret. És un tema en el qual estan treballant amb l’incorporació de l’electricitat dins els automòbils.
A casa meva hi ha un parc al costat, així que la majoria de la contaminació acústica que rebem és d’allà i del cotxes que circulen pel carrer, també hi ha una indústria farmacèutica que de tan en quan fa sonar una alarma que molesta bastant, casualment, sempre sona quan estic fent alguna feina de la universitat.
A la universitat a la que hi sóc ara el tema del soroll està bastant ben controlat, la majoria del soroll ve donat pels canvis d’aula quan tots els alumnes surten de classe, van al labavo, les màquines de cafés, etc.
d) Quines estratègies d’aula proposaries per aconseguir un bon ambient de treball amb els nens? Tot dependrà de l’edat que tinguin els nens. Suposant que aquesta pregunta és des de l’àmbit educatiu musical, amb els més petits utilitzaria cançons de relaxació, sobretot per l’hora de la migdiada, i també per dinamitzar les classes, utilitzant cançons més animades.
Amb els més grans faria que cantessin cançons que tinguessin relació amb el tema que tractéssim a classe, ajudaria a que les coses quedessin més clares i que els nens ho fixessin millor.
...