UN NUEVO CAMINO PARA LA NARRACIÓN MULTIMEDIA (2016)

Resumen Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 3º curso
Asignatura Gèneres i Formats Audiovisuals Multimèdia
Año del apunte 2016
Páginas 1
Fecha de subida 23/03/2016
Descargas 34
Subido por

Vista previa del texto

GÈNERES I FORMATS AU DIOVISUALS I MULTIMEDIA – MARIA LÓPEZ MOYA UN NUEVO CAMINO PARA LA NARRACIÓN MULTIMEDIA – MARTA FRANCO Amb l’era d’Internet s’ha trencat la linealitat i les fórmules narratives tendeixen a barrejarse. Al periodisme també entra en joc la narrativa transmedia que permet que l’espectador sigui més actiu que mai, per això cal aconseguir entretenir-lo i captar la seva atenció.
Paral·lelament l’open data està en el seu màxim esplendor, creix la fascinació per la visualització de dades, i és una de les claus de futur per al periodisme digital i els seus nous professionals.
UN MANUAL D’ESTIL OBERT No existeix una recepta única per construir una bona narració multimèdia. La narrativa multimèdia és un art en creixement, no té una forma definida, ni ja d’estar limitada per normes com les de la televisió o el documental.
Monica Ulmanu recomana, en el cas de les infografies, si s’utilitza so i moviment és important utilitzar-lo només en els elements centrals.
Chiqui Esteban (The Boston Globe) insisteix en que els gràfics no són decoració, sino que s’utilitzen perquè són la millor manera d’explicar una informació.
EL TRANSMEDIA COM A MODEL DE NEGOCI Degut a les grans inversions que s’hi fan, s’intenta que aquestes narratives estiguin vigents el màxim de temps possible, per poder-les amortitzar.
La involucració del consumidor en les narratives, ha permès que la narrativa transmèdia pugui ser molt potent en el terreny del màrqueting. De la mateixa manera que, els productors de series de TV i educadors també estan descobrint els avantatges del transmèdia.
EL CONTINGUT SEGUEIX SENT EL REI La democratització d’internet i la irrupció de les noves xarxes socials han obligat a que l’usuari, consumidor d’històries passi de passiu a actiu. Aquestes noves experiències no signifiquen passar de la realitat a la ficció, sinó que s’han de construir nous escenaris per la realitat, només s’ha de construir i evolucionar la narrativa periodística. No cal oblidar doncs, que les eines digitals no són per il·lustrar la realitat, sinó per narrar-la.
...