06.2. Inici de la Guerra Freda: Europa, 1947-1949 (II) (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 3º curso
Asignatura Perspectiva històrica del món contemporani
Año del apunte 2016
Páginas 1
Fecha de subida 13/04/2016
Descargas 47

Vista previa del texto

Perspectiva Històrica del Món Contemporani 13-04-2016 VI. INICI DE LA GUERRA FREDA: EUROPA, 1947-1949 (2) Alemanya i les aliances militars La República Federal Alemanya i la República Democràtica Alemanya són un bon exemple del joc que caracteritzarà la Guerra Freda: assegurar el control sobre la pròpia zona i forçar una reacció agressiva per part de l’adversari.
El procés d’unificació política que té lloc a l’Alemanya Occidental, amb la seva derivada militar, participa de la lògica dels aliats occidentals consistent en unir esforços per fer front a l’agressivitat soviètica. Aquesta línia es concretarà en tres acords molt rellevants: Març del 1947: Tractat de Dunkerque, signat per Gran Bretanya i França al marge dels EUA Març del 1948: Acord de Brussel·les, que involucra Bèlgica, França, Gran Bretanya, Holanda i Luxemburg Abril del 1949: Pacte de l’Atlàntic, que afegeix, als països anteriorment esmentats, Portugal, Itàlia, Islàndia, Noruega, Dinamarca, Canadà i els EUA. Respon a una dinàmica interna europea i és l’origen de l’OTAN.
És el primer cop a la història que els EUA formen una aliança militar en temps de pau: les nacions europees occidentals entenen que les seves polítiques d’aliances estrictament continentals només són útils amb un aliat extraeuropeu fort que s’oposi a l’URSS. La resposta té lloc l’any 1955 amb el Pacte de Varsòvia, apadrinat per l’URSS i que engloba les democràcies populars. Militarment, els exèrcits nord-americà i soviètic duen a terme un rearmament convencional (augmentant el nombre d’efectius i d’innovacions en la tecnologia emprada) per tal d’estar preparats en cas d’una possible guerra.
...