aigua_bull_sempre_a_100_graus.pdf (2012)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Maestro en Educación Primaria - 2º curso
Asignatura Didàctica de la matèria
Año del apunte 2012
Páginas 1
Fecha de subida 14/10/2014
Descargas 3

Descripción

Son apuntes muy interesantes y explicados muy bien con diferentes ejemplos, sirven tanto para la carrera como para cuando seáis profesores.

Vista previa del texto

L’aigua sempre bull a 100 º C? SESSIO 6: Introducció de nous continguts i estructuració dels coneixements/ activitat realitzada amb tot el grup classe (1 hora) Presentem els pots de buit, cada grup en te un, cal decidir quin material hi posarem dins per provar el seu funcionament.
Acordem que farem la prova amb una pedra, una goma d’esborrar, un globus una mica inflat i una llaminadura, abans de fer-ho cada grup discuteix el que pensa que passarà i ho escriu en un full (Full de treball 6).
Aquesta pràctica ens ha demostrat que hi ha més factors que influeixen en la temperatura d’ebullició i les propietats dels materials (en aquest cas l’aigua).
Recollim les respostes dels nois i noies, que podem sintetitzar: Al fer el buit dins el pot es redueix la pressió, per tant la pressió també influeix en la temperatura d’ebullició.
L’Aigua pot bullir a temperatures més baixes de 100ºC Si els grups volen provar alguna altre cosa els deixem que ho provin, fent sempre la predicció de que passarà.
En conversa col·lectiva plantegem la següent pregunta Què passa dins el pot de buit quan bombegem? Un cop feta la comprovació plantegem la proposta de posar dins del pot de buit aigua escalfada a 80 º C.
Escalfem l’aigua dins un vas de precipitats en un fogonet i després posem aquest vas dins un pot de buit La part d’escalfar l’aigua i posar-la dins el pot de buit cal ferla amb supervisió directa de l’adult.
Al fer el buit dins del pot, veiem que l’aigua comença a bullir, hem mesurat la temperatura abans de posar-lo dins el pot del buit, 80ºC i després que hagués bullit, 78º C, confirmem que estava a bastant per sota dels 100 º C Aprofitem aquestes respostes per fer pensar que passarà en llocs d’alta muntanya on la pressió és menor.
...