8. Actors i mètodes de la pràctica criminològica (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Criminología + Derecho - 1º curso
Asignatura Introducció a la criminologia
Profesor J.C.
Año del apunte 2016
Páginas 5
Fecha de subida 24/09/2017
Descargas 3
Subido por

Descripción

Apunts de l'assignatura introducció a la criminologia, del grau de criminologia amb el professor Josep Cid, de l'any 2016

Vista previa del texto

Introducció a la criminologia 1º Criminologia UAB TEMA 8: ACTORS I MÈTODES DE LA PRÀCTICA CRIMINOLÒGICA 8.1: ÀMBITS PRINCIPALS DE LA PRÀCTICA CRIMINOLÒGICA Prevenció: - Primària: accions dirigides a reduir la delinqüència focalitzades en general a la població.
- Secundària: accions dirigides a reduir la delinqüència focalitzades en grups de risc específics.
Intervenció: (prevenció terciària) Accions dirigides a reduir la delinqüència focalitzades en les persones que ja han delinquit.
Víctimes: Accions dirigides a ajudar, recuperar, protegir i participar a persones perjudicades per la comissió d’un delicte.
8.2: PREGUNTES PER A DESCRIURE LA PRÀCTICA 1. Qui realitza la pràctica?  ACTORS Quines institucions, agrupacions de persones, o persones realitzen l’activitat, per exemple, l’Estat.
2. Sobre qui s’actua?  DESTINATARIS Tothom, individus, un col·lectiu determinat, una població, grups de risc, etc. (prevenció primària, secundària o terciària) 3. Com actua?  MÈTODE Quina activitat es fa i com es pretén aconseguir el resultat.
4. És una bona pràctica?  AVALUACIÓ Efectivitat, cost, justícia, humanitat, etc.
L’avaluació és de gran interès per la criminologia 1 Introducció a la criminologia 1º Criminologia UAB 8.3: PREVENCIÓ PRIMÀRIA Per a què es produeixi un delicte cal: Infractor motivat Objectiu atractiu Falta de vigilancia Exemples de prevenció primària MÈTODE DESTINATARIS Comunitat Comunitat Comunitat Comunitat Comunitat Comunitat ACTIVITAT Campanya publicitària Creació de consells de seguretat del barri Programa d’ocupació juvenil Pla de prevenció del bullying Increment de controls d’alcoholèmia Càmeres de vigilància als carrers INTERVENCIÓ Creences Millora del control informal Oportunitats lícites Creences – control informal Amenaça de sanció (càlcul racional) Oportunitats ACTOR Estat Comunitat Estat Escola Estat Estat Pràctica de prevenció primària situacional – exemples MÈTODE DESTINATARIS Comunitat Comunitat Comunitat Comunitat Comunitat ACTIVITAT Anti-robatori en els cotxes Zones vigilades amb càmeres de vídeo Propietat marcada Ràpida reparació en cas d’actes vandàlics Alcoholímetres als bars INTERVENCIÓ Incrementar l’esforç per cometre el delicte Incrementar el risc per cometre el delicte Reduir els beneficis Reduir la imitació Reduir les excuses 2 ACTOR Estat, empreses i particulars Estat / comunitat Estat i empreses Estat, empreses i comunitat Estat/comunitat Introducció a la criminologia 1º Criminologia UAB 8.4: PREVENCIÓ SECUNDÀRIA Àmbit sobretot infantil i juvenil – prevenció prematura. Cal intervenir com més aviat millor.
També en famílies en situació de desavantatge social, és a dir, de dins dels col·lectius on hi ha més probabilitat de delinqüència. Molts programes es dirigeixen a les famílies. Algunes poden ser menys competents en mètodes de criança, en els recursos per educar els fills. Millorant la manera d’educar els fills es pot evitar la delinqüència.
Exemples de prevenció secundària MÈTODE DESTINATARIS Nens de famílies en situació de desavantatge social Famílies en desavantatge social (mares joves, pobres, monoparentals) Joves de famílies en desavantatge social. Joves en alt risc de delinqüència ACTIVITAT Programes d’estímul del raonament Programa de complement d’activitats educatives Programa d’habilitats socials Visites familiars d’especialistes dirigides a evitar desatenció i abusos Educació als pares, mètodes d’educació que fomenten l’autocontrol dels nens Companys “populars” que ensenyen als joves a resistir-se a pràctiques desviades o delictives Programes per a professors i alumnes dirigits a millorar la disciplina a l’escola Programes d’activitats extraescolars Diners 3 INTERVENCIÓ Intel·ligència ACTOR Intel·ligència Autocontrol i habilitats socials Maltractament i desatenció Pràctiques educatives ESTAT COMUNITAT ESCOLA Influència dels amics delinqüents Vincles alumnes – professors Vincles socials Pobresa Introducció a la criminologia 1º Criminologia UAB 8.5: PREVENCIÓ TERCIÀRIA Pot ser individual i grupal. Sovint no varia el què es fa, sinó sobre qui es fa. Totes aquestes activitats funcionen, però això no vol dir que funcionin al 100%. “Funcionar” vol dir que en un col·lectiu en el qual s’hagin aplicat delinquiran menys que en un altre col·lectiu on no s’hagin aplicat.
Exemples de prevenció terciària MÈTODE DESTINATARIS Persones que han delinquit ACTIVITAT Programa educatiu de millora de les habilitats de resolució de conflictes Programa educatiu de control de la impulsivitat Programa de mediació autor-víctima Programa educatiu dirigit a la confrontació de valors culturals i de distorsions cognitives Programa de des habilitació Programa d’inserció laboral Combinació de programes anteriors INTERVENCIÓ Habilitats de resolució de conflictes ACTOR Autocontrol Tècniques de neutralització /empatia Empatia / Creences Estat (amb col·laboració de la comunitat) Des habilitació Vincles socials Pluralitat de necessitats criminògenes 8.6: INTERVENCIÓ AMB VÍCTIMES Els destinataris són les víctimes.
MÈTODE ACTIVITAT Informació Assistència personal Ajuda social INTERVENCIÓ Empoderament (per exercir els seus drets) - Superació de les conseqüències del delicte - Protecció per evitar la revictimització 4 ACTOR Policia, telèfons de denúncia, oficines d’assistència a les víctimes, serveis socials Oficines d’assistència a les víctimes Policia Justícia Introducció a la criminologia Programa de justícia restauradora 1º Criminologia UAB Reparació / superació Conseqüències del delicte Estatut de la víctima, 2015.
5 Oficines d’assistència a les víctimes, justícia, serveis comunitaris de mediació ...

Tags: